E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
2012 yılında kurulan UCZ'nin şube sayısı bir ara 900'e kadar çıkmıştı ama şu anda 390 şubesi var. Holding, UCZ'yi franchise vererek yemden büyütmeyi hedefliyor. Bu planın ucuzluk marketlerinde yeni bir büyüme dalgasına yol açması bekleniyor.
Yıldız Holding, Şok'u ve Diasa'yı satın alarak girdiği discount market pazarındaki büyümesine satın almalarla devam ediyor. 2012 yılında Turgay Ciner'in sahibi olduğu Park Holding tarafından kumlan discount market zinciri UCZ'nin çoğunluk hissesini satın almak için başvuran Yıldız Holding, Rekabet Kurumu'nun onay vermesinin ardından bunu gerçekleştirdi. Bunun ardından da UCZ'yi büyütmek için hazırlıklara başladı.
Yıldız Holding, 2011 yılında Şok Marketleri satın alarak perakende sektöründe ciddi bir adım atmıştı. 2013 yılında ise Diasa'yı satın almış ve bu markayı Şok'un bünyesine katarak ilerleme kararı almıştı. UCZ satın almasının ardından Yıldız Holding'in nasıl bir strateji izleyeceği merak konusuydu. Aldığımız duyumlara göre, UCZ markasıyla yola devam etme kararı alan Yıldız Holding, markanın altyapısını güçlendirip franchise sistemiyle büyümeyi hedefliyor.
70 METREKARELİK ALAN
2012 yılında Turgay Ciner'e ait Park Holding bünyesinde kurulan UCZ, bakkallara alternatif olma fikriyle yola çıkmıştı. Diğer discount'lardan farklı olarak 600 yerine 300 civarında ürün satılan UCZ'nin, 2013 yılında Fatih Saraç'ın şirketin başında olduğu dönemde, her yıl ortalama bin mağaza açma hedefi bulunuyordu. 2014 yılında Ülker ailesine yakınlığıyla bilinen Ergün Bodur, Ertan Acar, İsmet Or, Ahmet Özaktaç ve Veysel Taşkın'a satılan UCZ, bu satın almanın ardından franchise vererek büyümeye başlamıştı. Haziran 2015'te mağaza sayısı 900'e kadar çıkmıştı. Ancak istediği performansı gösteremediği için daha sonra şube sayısı 390'a geriledi.
Yıldız Holding, UCZ mağazalarını tekrar franchise vererek büyütecek. UCZ bayisi olmak için en az 70 metrekarelik satış alanı gerekiyor. Şirket, dışcephe genişliği en az üç metre, kot farkı bulunmayan ve 15 metrekare depo alanına sahip yerler arıyor.
Yıldız Holding'in bu satın almayı yapmasının en önemli nedenlerinden biri discount pazarındaki konumunu güçlendirmek. Holdingin girişimlerinden Gözde Girişim liderliğinde bir konsorsiyum tarafından satın alınan Şok, geçtiğimiz bir yılda bin mağaza açarak bugün 3 bin 478 mağazaya ulaşmış durumda. Şok, bu sayıyla A101 ve BİM'den sonra en çok mağazaya sahip şirket konumunda. UCZ, Şok'tan farklı olarak çok daha az ürün grubu bulunan küçük bir mağazacılık konsepti. Holding, bu marka sayesinde mahalle aralarına kadar yaygınlaşma olanağı bulabilecek.
Sektör hareketlendi
Gıda perakende sektöründeki yüzde l6'lık büyümesiyle dikkat çeken discount zincirlerin mağaza sayısı 15 bini geçmiş durumda. Sektör, son dönemde satın almalarla hareketlendi. Haziran sonunda Çağrı Marketlerine ait Çağrı Semtin 210 mağazasını satın alarak şube sayısını 6 bin 200'e çıkaran Al 01 sektörde birinci durumda. Bugün BİM'in 5 bin 373, Şok'un ise 3 bin 478 mağazası bulunuyor. (Ayşegül Sakarya Pehlivan/Ekonomist Dergisi)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ülkerin hangi şirketi yatırımcısına kazandırmış maktk gözde batak durumda marketınden alış veriş yapmam aç kalırım daha iyi...
büyütecek demek halka arz edecek demek.daha önce zararda olan şirket spkda geri çevrilmişti.cumhurbaşkanı hisselerini geri alın diyor bunlar zararda olan şirketide halka arz etmek peşinde.yolunacak gaz çok.neoldu bizim 24 tlden halka arz oldu şimdi 13 tl
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:04)