E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYıldırım: Yatırım yapana yabancı gözüyle bakmayız---

Yıldırım: Yatırım yapana yabancı gözüyle bakmayız

Yıldırım: Yatırım yapana yabancı gözüyle bakmayız
28 Ekim 2016 - 06:21 borsaningundemi.com

Başbakan Yıldırım, yabancı yatırımcılarla buluştu. "Açık olmanız şikayet anlamına gelmez, korkmayın" diyen Yıldırım, "Yatırım yapana yabancı gözüyle bakmayız" ifadesini kullandı

Türkiye’de yatırım yapan ya da yapmayı düşünen yabancı şirketlerin yöneticilerinin siyasilerle buluştuğu Yatırım Danışma Konseyi’nin 9’uncusu dün Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi’nde başladı. Açılışta konuşan Başbakan Binali Yıldırım, “Güven konusunda zerre kadar tereddüdünüz olmasın” diye seslenerek, 2017 yılının Türkiye için yatırım hamle yılı olacağını söyledi.

Yıldırım, kendi görevlerinin yatırımcıların işini kolaylaştırmak, iş yapma iştahını, iş yapma kararlılığını artırmak olduğunu belirterek, ancak bu şekilde yabancı yatırımcıların Türkiye’yi dünyada pazarlayacağını dile getirdi. Yatırımcıların dertlerine çözüm üretmek için katılımcılardan talepte bulunan Yıldırım, “Sizden şunu istiyorum. Burada her şeyi açık açık söyleyin, siyaset yapmayın. Söylersek şikâyet anlamına gelir bundan sonra işlerimiz daha zora girer diye düşünmeyin, gerçekleri bizden saklarsanız olmaz” diye konuştu. Yıldırım, Türkiye’nin yatırımcılarla kader birliği yaptığını vurgulayarak, ‘taş üstüne taş koyan, kalkınmaya katkı sağlayan, istihdam oluşturan herkesin başları üstünde yeri olduğunu’ ifade etti.

AKŞAM 18.00’E KADAR SÜRDÜ

Yıldırım, yatırım yapan hiç kimseye yabancı gözüyle bakmadıklarını dile getirirken, sağlanan imkânlardan hiçbir ayrım olmaksızın yabancı yatırımcıların da faydalandığının ve faydalanacağının altını çizdi.Yıldırım, tüm gün süren ve saat 18.00 sularında toplantının çıktısının paylaşıldığı basın toplantısında da, “Bugün toplandığımız küresel yatırımcılar da Türkiye’de darbe girişiminin, yatırımcıların gelecek planları, projeleri açısından herhangi bir tereddüde meydan vermediğini ve bu yöndeki kararlarında değişikliğe gitme ihtiyacı duymadığını bir kez daha teyit etmişlerdir” değerlendirmesinde bulundu. Yıldırım, küresel yatırımcıların, Türkiye’yi bölgesel yönetim merkezi olarak kabul ettiğini belirterek, “Bu bakımdan bazı beklentileri var. O beklentilerin bir kısmı zaten halloldu, bir kısmını önümüzdeki süreç içerisinde tamamlamış olacağız” dedi.

‘GÜVENDE BOZULMA OLMADI’

Katılımcı firmaların yeni projelerinin olduğunu aktaran Yıldırım, “Yatırımcıların duymak istediği üç önemli konu var. Birincisi istikrar ve güven. 15 Temmuz darbe girişimine rağmen istikrarda ve güvende bir bozulma, tereddüt olmadı. Bu öngörülebilirlik demek. Biz burada ne yaptık iştah kabartıcı? Türkiye’de yatırım ortamının iyileşmesine yönelik haziran ayından bugüne yaptığımız düzenlemeleri anlattık. Teşvik sistemini anlattık. Bilişim sektörünün geliştirilmesi ve Sanayi 4.0 ile ilgili hazırlıkları anlattık. Daha birçok konuda yatırımcıların merak ettikleri, bekledikleri konuları ele aldık. Ayrıca beklentilerini de öğrenme fırsatı bulduk.” "İşleriniz zora girmez, açık açık konuşun" Başbakan yabancıya 'Açık olmanız şikayet anlamına gelmez' mesajı verdi

YABANCILAR 11 TAVSİYE KARARI ALDI

Konsey toplantısında alınan kararları United Technologies Corporation Başkan Yardımcısı David Hass okudu. İşte 11 maddeden oluşan o kararlar:- İhtiyatlı ve güçlü makroekonomik politikalar sürdürülmeli.- Yapısal reform gündemi devam ettirilmeli.- Üretim faktörlerinin birikimi geliştirilmeli, eğitim, teknoloji ve altyapı alanlarında daha fazla harcama yapılmalı.- Bilişim teknolojileri sektörü stratejik bir sektör olarak konumlandırılmalı.- (Sanayi 4.0) ‘Big data’, bulut depolama, yapay zekâ, nesnelerin interneti gibi yeni teknolojilerin kullanımını teşvik etmek.- Küresel değer zincirlerine katılım kolaylaştırılmalı.- E-ticaret, siber güvenlik ve kişisel verilerin korunması hususları teşvik edilmeli.- Kadınların işgücüne katılımı artırılmalı.- Karşılaştırmalı üstünlüklere uygun endüstrilere odaklanılması için analitik yaklaşımlar kullanılmalı.- Yakın zamanda gerçekleştirilen Uluslararası İşgücü Mevzuatı ve Türkiye Varlık Fonu’nun kurulmasına ilişkin reform çalışmaları gerekli mevzuatları ile birlikte etkin olarak uygulamaya konulmalı.- Yabancıların çalışma izni işlemleri kolaylaştırılmalı.

‘BİLİŞİM, KİMYA VE LOJİSTİK GİBİ 7 SEKTÖRE TEŞVİK’

Birçok alanda ama özellikle katma değeri yüksek olan sektörlerde yatırım önceliğinin ekonomi politikaları bakımından destekleneceğini belirten Başbakan Yıldırım, aralarında bilişim, kimya, lojistik sektörlerinin bulunduğu 7 temel sektörde ayrıcalıklı özel teşvik uygulamalarının yürürlüğe gireceğini söyledi. Yıldırım, “Bölgesel olarak öncelikli yerlerimiz var. Teşvikte konfeksiyon usulünden ısmarlama usulüne geçiş yapıyoruz. Bunlarla ilgili hükümetimizin, ekonomi yönetimimizin yaptığı çalışmaları yatırımcılarla paylaştık ve onların gelecek hedeflerini öğrenme fırsatı bulduk” diye konuştu. Yüzde 3’ün altındaki büyümelerin ilave istihdam yaratmayacağını belirten Yıldırım “O yüzden gelecek yıllar için yüzde 5’in üzerinde büyümeyi tutturmak istiyoruz. Ama bunu yaparken mali disiplinden vazgeçecek değiliz” diye konuştu.

‘FİNANS MERKEZİ’NE 7 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPIYORUZ’

İstanbul Finans Merkezi ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren Yıldırım, merkezin inşaatı ve kurulması için kapsamlı bir altyapı çalışmasının hızla devam ettiğini aktardı. Yıldırım, yaklaşık 7 milyar dolarlık bir yatırımla bölgesel daha sonra küresel anlamda önemli bir finans merkezi oluşturmayı planladıklarını dile getirdi. Merkez tamamlandığında günlük 80 bin insanın gelip gideceği bir yer haline geleceğini kaydeden Yıldırım, geçtiğimiz günlerde temelini attıkları Finans Merkezi’nin 2020 yılına kadar tamamlanmış olacağını söyledi.

KATILIMCILARIN TOPLAM CİROSU 666 MİLYAR $

Katılımcılar şöyle:Dünya Bankası-Cyrill Muller,Alstom-Henri Poupart Lafarge,Alzahid Group-Abdulrahman Alzahid,APM Terminals-Teimen Meester,Bank of China-Qiang Liu,Bombardier-Laurent Troger,BP-Tufan Erginbilgiç,Burgan Bank-Eduardo Eguren,Gemalto-Tommi Nordberg,Khazanah Nasional-Dato’Noorazman Abdul Aziz,Microsoft- Ali Faramawy,Mitsui-Atsushi Kume,Mumtalakat-Mahmood Hashim Al Kooheji,Nesma-Saleh Al-Turki,Katar First Bank- Abdulla Al Marri,Renault-Denis Le Vot,Sberbank-Herman Gref,Sojitz-Shigeya Kusano,United Technologies-David Hess,ZTE Corporation-Zhang Renjun,Vodafone-Serpil Timuray.

GELENLER TOPLAM 1.5 MİLYONA İŞ VERİYOR

Şimdiye kadar 20 ülkeden 1.5 milyon insana iş sağlayan, 66 küresel firmanın temsilcisinin toplantılara geldiğini anımsatan Yıldırım, toplantıların yatırım ortamını iyileştirme katkısına dikkat çekti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)