E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Başbakan Binali Yıldırım geçen hafta cuma günü gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında alınan kararları açıkladı.
Yıldırım, konuşmasının başında, "Reel sektörün desteklenmesi, istihdamın artırılması, reformların tekrar kaldığı yerden devam edilmesi ve hızlandırılması, kamuda tasarruf yapmaya devam edilmesi gibi hususlarda karar almıştık. Ve bu kararların teknik çalışmalarının tamamlanmasına müteakip bugün bu kararların bazılarını, önemli olanlarını hemen devreye girecek olanlarını kamuoyuyla paylaşıyoruz." dedi.
Dolar/TL EKK sonrası 3.45 seviyesinde
Başbakan Yıldırım'ın açıklamaları şöyle:
250 milyar liralık kredi hacmi
Firmaların piyasadaki nakit ihtiyaçlarını rahatlatmak için Kredi Garanti Fonu ile 250 milyar kredi hacmi oluşturuyoruz. Bu rakam, 40 milyar lira civarında sıkışıklığı olan firmaların çok çok üzerinde. Bundan ağırlıklı olarak KOBİ'ler yararlanacak. Aynı zamanda ticaretle uğraşanlar da bunlardan istifade edecek. İhracat kredilerinde garanti yüzde 100, KOBİ'lerde yüzde 90 uygulanacak, ticareti kredilerde yüzde 85 olarak uygulanacak. Birinci ve en önemli tedbir budur.
Yatırıma katkı oranı yüzde 15 artıyor
2017'de özel sektör yatırımlarını daha da teşvik etmek amacıyla imalat sanayine yatırım teşvik kapsamındaki projelere artı destek verilecek. 2017 yılında imalata yönelik yapılan yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranını mevcutun üzerine yüzde 15 daha artırıyoruz.
Kurumlar vergisi indirimi tam olarak uygulanacak
Kurumlar vergisi indirimini tam olarak uygulayacağız. Teşvikin tamamını diğer kazançlara uygulama imkanı getireceğiz. Yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesi vereceğiz. İnşaat işlerinde yeni bir uygulama, yeni bir kolaylık olarak geliyor. Teşvikler 2017'yi kapsıyor. 2018 gelince ona da bakarız. Artı istihdam programı, öncelikli olarak katma değeri yüksek olan sektörlere uygulayacağız.
İşverenin 'asgari ücret' primine erteleme
İstihdamı korumak ve artırmak için de bazı tedbirler alıyoruz. Bu tedbirler özel sektör işverenlerinde asgari ücret desteğinden yararlananların bu destekten yararlanmalarına esas prim ödeme gün sayısına karşı gelecek şekilde, 2017 Ocak-Şubat-Mart primlerini, 2017'nin Ekim-Kasım-Aralık ayına öteliyoruz. Burada üzerine ekstra faiz gelmeyecek, sadece ertelenmiş olacak.
'İşbaşı programlarını güçlendiriyoruz'
İşbaşı eğitim programlarını ve girişimcilik programlarını daha da güçlendiriyoruz. Bu bağlamda 500 bin vatandaşımı İŞKUR'un aktif işgücü programlarından yararlandıracağız. Bunu özel sektöre sağlıyoruz. Bu arada 100 bin vatandaşımız, yine toplum yararına çalışma programına devam edecek.
Kredilerin yeniden yapılandırılması
BDDK tarafından, bankacılık sektörüne reel sektöre kredilerinin yeniden yapılandırılması için yetki ve imkan veren 'Karşılıklar Kararnamesini' kabul edildi. Burada özellikle KOBİ'lerin maliyetlerinin düşmesi hedefleniyor. KOBİ tanımını 125 milyona çıkardık.
Eximbank'ın sermayesi artırılıyor
İhracatın artırılmasına yönelik bir dizi önlem aldık, Eximbank'ın sermayesini artırıyoruz. Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerine yönelik kullandırılan döviz kredilerinde firmaların yurt içinde sağlayacakları mallar için sıfır faiz uygulayacağız. Bu fark Eximbank'tan karşılanmış olacak. İhracatta teminat miktarı yüzde 100, tamamen Eximbank tarafından karşılanacak. Amacımız ihracatımızı çeşitlendirmek, katma değerini artırmak ve ihracatımızı artırmak.
KOBİ'lere ilk 12 ayı ödemesiz kredi
Sanayi Bakanlığının KOBİ'lere yönelik bir desteği var, bu destek çerçevesinde mevcut bilançolarını esas alarak işletmelere ilk 12 ay için geri ödemesiz olmak üzere 3 yıl vadeli 50 bin TL kredi sağlanacak.
Başka bir uygulama getirmeyeceğiz
Reel sektörü desteklemek için aldığımız bu tedbirlerin tamamı için bütçemizde yapacağımız tasarrufları kullanacağız, mali disiplin var olmaya devam edecek. Başka olumsuzluğa yönelik bir uygulamaya gitmeyeceğiz, hesap kitap yapıldı. 2017 yılı için yapısal reform uygulamalarını takvimlendirdik.
Kamu bankalarına 'maliyet' sınırlaması
Kamu bankaları aralarında para toplarken artık yarış yapmayacak. Kamunun paraları genellikle kamuda tutuluyor. Bunlar birbirleri ve özel bankalarla yarışa giriyorlar, buna gerek yok dedik. Bunlar ne kadar yüksek maliyetle toplanırsa reel sektöre aktarılması da o kadar çok oluyor. Burada bir sınır geldi, yüzde 7,5'u geçmeyecek. Kamu bankaları topladıkları paraları reel sektör ve üretime aktaracak.
Kamuda sözleşmeler TL ile yapılacak
Devlet mecbur kalmadıkça döviz üzerinden sözleşme yapmayacak. Yapılmış bütün sözleşmelerde mümkün olanlarını TL'ye dönüştüreceğiz. Bu şekilde kısa vadede 10 milyar dolar civarında bir kaynak yerli paraya geçmiş oldu. Bu uygulama bundan sonra da sürecek.
Kamuda kemer sıkılacak
Milletten bir şey isterken kendimiz napacağımız ona bakmamız lazım. 2017 kamuda ciddi sınırlamalar yapacağız. Önceliği olmayan gereksiz masraflar yapılmayacak.
Vergi artışı yaşanmayacak
Bir gazetecinin 'Vergi artışı yaşanacak mı?' sorusu üzerine Yıldırım, "İlave vergi artışı falan yok, harcamaları kısacağız. İstihdam mecbur kalmadan kamuya personel ve bina almayacağız, fuzuli masraf yapmayacağız" dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Dolar 3,50 oldu.
Anlaşılan bunlar hesap kitap bilmiyor. Dolar 2 gün aradan sonra tekrar 3.48 lere çıktı. Sonumuz hayırlı olsun.
Hesap kitap yapıldı para basılacak kur enflasyon şimdilik önemli değil işsizlik önlenmeye ekonomi canlandırmaya çalışılıp sonu 94 çiller krizi ile noktalanırsa şaşırılmayacak
şu anki gelinen duruma ve yaptığın bu açıklamaya yuhhhh diyorum.başaka bir şey yazamıyorum yayınlamıyorlar çünkü...
Döviz kredisiyle yapılmış yatırımlara talep düşmesi var, açık pozisyon taşıyanların yeni ihracat pazarına ihtiyacı var. Borcu borçla ötelemek dışında yapılan ne var ki.
Çok güven veriyorsun güvendik gitti.o konuşmayı her babayiğit yapamazdı
yazık ya, elleri ayaklarına dolaştı
Demireli geri getirin
Rahat olun dedi dolar 3.33 den 3.50 ye cikti. Ula bu nedir böyle
Bu tedbirler ülkemizi uçurur.Yahu teşvik vereceksiniz kobilere kredi vereceksiniz bunları cebinizden mi vereceksiniz.Bunu bir maliyeti yok mu.Zam ve vergi olarak yine milletin sırtından çıkaracansınız.
Bu parayı nerden bulacaksınız ?Kamu harcamalarını kısacağız,tasarruf tedbirleri alacağız.Saltanat sürmüştük,har vurup harman savuruyorduk.denizin bittiğini farkettik,satacak KİT kalmadı çünkü
SÖZÜN BİTTİGİ YERDEYİZ İCRAAT LAZIM DOLAR UÇUŞA GEÇTİ .EKENOMİK PAKET DOLARA YÖNELİK DEGİL PİYASAYA BOL TL SÜRÜMÜYDÜ PİYASADA SERT TEPKİ GÖRDÜ DOLAR FIRLADI.KEŞEKE BU PAKET AÇILMASAYDI .
İşte Türkiye min yönetilme şekli. Bravoooo
ben rahatım sen anlat heyecanlı oluyor...
Dag fare dogurdu bunlar neyapmal istiyorlar artık tamamen incımı kaydetdik siyarcı ve ekonomısler ciddi olur bence
cumhurbaşkanı ne diye konuşsunki....... işi ehline vereceksin.... ben demiyorum kutsal kitap öyle diyor
Belli oluyor kimin rahat da olduğu...
Türkiye'deki tek kriz yetkili yetkisiz bilgili bilgisiz herkesin çıkıp ekonomi ve ekonomik parametreler hakkında dakika başı yorumlarda bulunmasıdır...bırakın bir tek cumhurbaşkanı, başbakan ve ekonomiyle ilgili bakanlar konuşsun...
Gülmekten altıma edecem nerdeyse
çok şey var amma söylemeye yürek ister
içi boş konuşmalar, aslında ülkemizin EKK dan çok DKK' ya (Demokrasi Koordinasyon Kurulu) acilen ihtiyacı bulunmaktadır.
konuştukça dolar yükseliyor,tatile gitse piyasa rahatlar
Konuşmayı 40 yaşında öğrenen insan daha düzgün ve bilgili şekilde konuşur sanırım ne dediğini anlamak mümkün değil..
Dolar yine fırlıyor. Bunlardan olumlu bir karar çıkmaz.
bu kadar komik bir açıklama ilk defa izliyoruz
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:19)