E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın daveti üzerine Yunanistan'a çalışma ziyareti gerçekleştiren Atina'ya gitti. Başbakan Yıldırım'a Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da eşlik ediyor. Başbakan Yıldırım, Atina temaslarının ilk durağında Yunanistan Başbakanı Çipras ile bir araya geldi. Yıldırım, Başbakanlık binasında Yunan mevkidaşı tarafından karşılandı. İki lider baş başa görüşme öncesi selamlama konuşması yaptı. Başbakan Binali Yıldırım ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, baş başa görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye başkanlık etti. Yunanistan Başbakanlığında basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık 1 saat sürdü.
İKİ BAŞBAKAN ORTAK BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ
Görüşme sonrası iki başbakan ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ilk olarak söz alan Yunanistan Başbakanı Çipras, şunları söyledi: "Sayın Başbakan Yıldırım'la 28 Haziran'da Kıbrıs konferansı ile ilgili olarak görüş alışverişinde bulunduk. Kıbrıs'ta adil bir kalıcı çözümün bulunması her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. Kendisi ile sürekli irtibat halinde olmamız konusunda anlaştım. Her ikimiz de olumlu adımlar atmak konusunda kararlıyız. Bu diyaloğun ileriye gitmesi için her türlü adımı atmaya hazırız. Son derece samimi bir şekilde bütün konulara yaklaşım gerçekleştirdik."
DARBECİ ASKERLERİN İADESİ
Yunanistan Başbakanı Çipras darbeci askerlerin iadesiyle ilgili bir soruya şu yanıtı verdi: "Biz mahkeme kararlarına katılsak da katılmasak da saygı göstermek durumundayız. Mahkeme bir karar verdi, bu karara saygı göstermek durumundayız. İltica başvurusuyla ilgili süreç henüz tamamlanmadı. Bir kriz söz konusu değildir. Türkiye'de demokratik kurumlara karşı bir saldırıda bulunulmuştur. Biz darbecilerin karşısında tavır aldık."
BAŞBAKAN YILDIRIM: TERÖR İNSANLIĞIN BAŞININ BELASIDIR
Başbakan Yıldırım ise konuşmasından şunları dile getirdi: Bu ziyarette şahsıma ve heyete gösterdiğiniz misafirperverlikten dolayı teşekkür ediyorum. Oldukça samimi ve dostça bir görüşme gerçekleştirdik. Aynı zamanda AB-Türkiye ilişkilerini, Ege'deki konularımızı, Kıbrıs'ı samimiyetle ele aldık ve değerlendirdik. Türkiye ve Yunanistan olarak biz ortak bir coğrafyayı paylaşıyoruz. Gelecekte de sevinç ve kader de ortaktır. Kıbrıs konusunun Türkiye için de Yunanistan için de çözülmesi gereken bir mesele olduğunu biliyoruz. Çözümün adil olması lazım, adil yönetişimi sağlaması lazım. Ada'da yaşayan Türk toplumunun, Rum toplumunun gelecekteki güvenliğini de teminat altına alacak bir çözüm getirilmesi lazım.O bakımdan anlaştığımız konuları daha öncelikli olarak ele alarak iki ülke arasında ilişkileri ileri taşımak, hem ekonomi hem de sosyal ve kültürel anlamda yeni boyutlar kazandırmak çok daha faydalı olacaktır. Sorunların çözümünün yolu da kazan-kazan prensibine göre olmalı.
15 TEMMUZ SONRASI AB İLE İLİŞKİLER
Darbe sonrası yaşananlar ve daha sonra da Türkiye'de anayasa değişikliğine yönelik süreç içerisinde Avrupa Birliği maalesef olumsuz bir tutum içerisine girdi. Bunların, ilişkilerimizin olumlu yönde gelişmesi için hiçbir katkısı yok. 15 Temmuz sonrası bazı Avrupalı dostlarımız beklediğimiz desteği göstermediler. Bunların ilişkimize olumlu yönde gelişmesi için hiçbir katkısı yok. Artık bütün bunlar geride kaldı. AB ile Türkiye yeni bir vizyonla, yeni bir başlangıç yapmak istiyor. Bu konuyu sayın Cumhurbaşkanımız Brüksel'de yapılan toplantıda ortaya koydu. Göç meselesinin AB için, ülkemiz için önemli bir problem olduğunu bilerek geçişi kontrol altına aldık. Temennimiz AB'nin bundan sonra anlaşmanın geri kalan kısımlarını bir an önce yürürlüğe koymasıdır. Bugün terörden bedel ödemeyen bir ülke yok. Gün geçmiyor ki Avrupa'nın bir şehrinde bir terör olayı olmasın. Terör olayına bakarken farklı standartları bırakıp hareket etmek mecburiyetindeyiz. Avrupa'nın güvenliğinin Türkiye ve Yunanistan'dan geçtiğini bilmemiz lazım.
"EGE'DEKİ İHLALLER TEK TARAFLI DEĞİL"
İhlaller karşılıklı oluyor. Amacımız bu ihlalleri asgariye indirmek ve buradaki olayı tırmandırmamak. Zaman zaman biz karşılıklı görüşeceğiz. Danışmanlarımız bir arada çalışacak. Ege'deki ihlaller tek taraflı değil. Kıbrıs her iki taraf için de çözülmesi gereken bir mesele. Çipras da biz de olumlu düşünceler içindeyiz. Bu konuda daha çok gayret etme ihtiyacı olduğunu da konuşma fırsatı bulduk.Yunanistan coğrafi avantaja sahip bir ülke dolayısıyla enerji koridorlarının da kavşağında bulunmakta. Enerji yatakları bizim bulunduğumuz bölgede yer alıyor. Biz bu açıdan bir avantaja sahibiz ve bu avantajı kullanmak istiyoruz. Hem İsrail'le hem Türkiye ile yakın bir işbirliği gerçekleştiriyoruz.
YILDIRIM: DARBECİLER İLİŞKİLERE DARBE VURMASIN
Binali Yıldırım da darbeci askerlerin iadesiyle ilgili soruya "Biz ülkemize karşı darbe yapan kişlerin iadesini elbette isteriz. Yargı ile idarenin işleri hukuk devleti olan her ülkede ayrıdır. Darbeciler ilişkilere darbe vurmasın" diye yanıt verdi. Başbakan Yıldırım, Enerji hatlarıyla ilgili ise şunları dile getirdi: "TANAP'ın inşaatı yapılıyor. Türk Akımı Projesi'nin de Balkanlar ve Avrupa ülkelerine enerji güvenliği sağlamak konusunda açık olduğunu ifade etmek isterim. Gerek Ege'de gerek Akdeniz'de enerji kaynaklarının kullanılması konusunda karşılıklı işbirliği çalışmalarını destekliyoruz."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:30)