E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 5 Haziran'da yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile emlak sektöründe faaliyet gösterecek işletmelerin taşıması gereken şartlar belirlendi.
Düzenlemeyle, yönetmeliğin yayım tarihinden itibaren 3 ay sonra emlak işletmelerinin taşınmaz ticaretiyle iştigal edebilmesi için yetki belgesi alması hükmü getirilmişti. Buna göre, 5 Eylül'den itibaren, işletmenin yetki belgesine sahip olup olmadığı işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmeden önce yetkili idareler tarafından kontrol edilecek. Yetki belgesi olmayan işletmelere ruhsat verilmeyecek.
İşletmeler, yetki belgesi için gereken belgelerle birlikte Ticaret Bakanlığı il müdürlüklerine başvuracak. Yetki belgesi, işletmenin bulunduğu yerdeki il müdürlüğü tarafından, oluşturulacak bilgi sistemi üzerinden verilip, yenilenip, iptal edilecek. Geçerlilik süresi 5 yıl olan yetki belgesi, işletmenin herkes tarafından kolaylıkla görülebilen bir yerine asılacak.
"Kaçak çalışan emlakçılar önlensin"
Türkiye Tüm emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan da konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, il müdürlüklerinin yetki belgesi vermek için gereken altyapıyı hazırlaması ve bilgi sistemini kurması gerektiğini belirtti. Emlak işletmeleri için 5 Eylül'den itibaren yetki belgesi zorunluluğunun başladığını aktaran Taylan, yetki belgesi almak için de 30 metrekarelik işletmeye sahip olma, meslek odası kaydı, vergi mükellefi olma ve eğitim gibi şartlar getirildiğini ifade etti. Taylan, mevcut emlak işletmelerinin ise metrekare ve eğitim gibi bazı şartlardan muaf tutulduğunu anımsattı.
Kendilerinin de her önüne gelenin emlakçı olmamasını istediklerine işaret eden Taylan, "Mevcut emlakçılara çeki düzen getirilirken, temel sıkıntı olan bu işi kaçak yapanlara çözüm getirilmiyor. Apartman görevlisi, site yöneticisi, bakkal ve manav da bu işi yapıyor. Her lokanta camında satılık ve kiralık ilanları var. Bunlarla ilgili bir düzenleme ve cezai müeyyide getirilmiyor. Odaya kayıtlı yasal işlerini yapanların işini zorlaştırırken, kaçak çalışanın 'ayakçı' tabir edilenlerin de önüne geçilmeli." değerlendirmesinde bulundu.
Taylan, ilgili yönetmelikteki bazı hükümlerin değiştirilmesi için bakanlığa başvurduklarını da aktarırken, sadece emlak danışmanlığına ait NACE koduyla kayıtlı işletmelerin bu işi yapmasının sağlanması gerektiğini söyledi.
Her meslek kolundan kaydı olanların yetki belgesi alabileceğine dikkati çeken Taylan, bu durumun da emlak danışmanlarının sayısını artıracağına ve haksız rekabet yaratacağına işaret etti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ulan üstünüze pıçtıktan sonra mı aklınıza geliyor
Muteahit emlakci iyi para yaptilar dovizi istiflediler yeni soyguna hazirlar beyaz yakali soygunu
Emlakçılar emlak komisyonunu kiracıdan aldıkları halde kira sözleşmesi kiracının aleyhine olacak şekilde düzenlemeye çalışıyorlar neden ? KİRACI EN KISA ZAMANDA KİRALADIĞI KONUTU TERK ETSİN Kİ EMLAKÇI AYNI KONUTU TEKRAR TEKRAR KİRAYA VEREREK DEFALARCA FARKLI KİRACILARDAN EMLAK KOMİSYONU ALMAK İÇİN bundan sonra kiracılar kiranın yarısından fazla emlakçıya komisyon ödemesin komisyonun yarısını kiraya veren ödesin
KANUNDA YAZMASA DAHİ MAKTU SÖZLEŞMEYE EMLAKÇI KOMİSYONUNUN KİRACI TARAFINDAN ÖDENECEĞİ YAZILARAK BİR KİRA TUTARINDAKİ EMLAKÇI KOMİSYONU KİRACIYA ÖDETİLİYOR ABD DE KİRACI/MÜLK SATIN ALAN EMLAKÇIYA KOMİSYON ÖDEMEZLER bu haksız hukuksuz kanunsuz uygulamaya son verilmelidir kiracı konut satın alan hiçbir şekilde emlakçıya komisyon masraf ödememelidir/ödetilmemelidir
Türkiye'de uygulama farklı, sahibinden satılık diye cama yazsan ya da İnternet sitelerinden satışa kalksan da bölge emlakçısı kendini müşteri gibi tanıtıp bilgi alıp kendi portföyüne koyup müşteri getiriyor. Emlakçılar alacakları komisyonun büyüklüğüne göre müşterilerini yönlendiriyor. Satış gerçekleşmesi için satıcı fiyat düştüğünden düşülen miktar emlakçıya komisyon olarak gidiyor ve dolayısıyla komisyon satıcının cebinden gidiyor.
İnternettr nir dürü emlakcı var.yetkı belgesi olmayan ilan yapmasın
Emlakçıların komisyonları yüksek, satılan gayrimenkulun değeri yükseldikçe aldıkları komisyon oranları da düşmeli.
YETKİ BELGESİ NEKİ, BENİN BULUNDUĞUM YERDE 1RESMİ EMLAKÇI,23 AYAKÇI DİYE TABİR EDİLEN EMLAKÇI VAR. RESMİ EMLAKÇIN KOMİSYONU %3 AYAKÇILAR 40 BİN TL YE YER SATIP 20 BİNDE KOMİSYON ALIYORLAR.BUNLARA ÇÖZÜM BULUNMALI, YETKİ BELGESİ SORUNU ÇÖZMEZ.
İnternet denen bi şey var kıyaslıyorsun alıyorsun ..bi de millet aracıyla mı uğraşsın..aracılık yapan simsarlarıda herkes biliyor
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:13)