E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinYeşilciyiz ama...---

Yeşilciyiz ama...

Yeşilciyiz ama...
11 Aralık 2011 - 11:38 borsaningundemi.com

Her 100 Türk’ten 40’ı yeşil ürün almak istiyorum dese de alanların oranı yüzde 4

Marka Konferansı’nda Markalar ve Geleceğimiz Paneli’nin konuşmacılarının toplantı öncesi verdikleri bilgilere göre her 100 Türk’ten 40’ı yeşil ürün almak istiyorum dese de bunu eyleme dökenlerin oranı yüzde 4’te kalıyor
Habertürk’ün basın sponsoru olduğu ve Yürekli tarafından gerçekleştirilen Marka Konferansı bu yıl 15-16 Aralık tarihlerinde 12’nci kez konuklarını ağırlamaya hazırlanıyor. Bu yıl sürdürülebilirliğin markalar için önemini de mercek altına alacak olan konferlans öncesinde Markalar ve Geleceğimiz Paneli’nin konuşmacıları P&G Türkiye Kafkasya ve Orta Asya Cumhuriyetleri Bölge Başkanı Saffet Karpat, Coca-Cola Türkiye Başkanı Galya Frayman Molinas, Ogilvy Türkiye Ülke Başkanı Aytül Özkan ve moderatör Eczacıbaşı Holding Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilir Kalkınma’dan sorumlu Başkan Yardımcısı Okşan Atilla Sanön ile bir araya geldik. Sanön “Türkiye’de her 100 kişiden 40’ı ‘Yeşil ürün alırım’ derken sadece 4’ü bunu eyleme döküyor” diyor.
YÜZDE 66 MÜLAYİM
Saffet Karpat, “Dünyada yüzde 15, ürün yeşil olmadığı sürece almayacağını söylüyor. Uluslararası şirketler için artık bu çok önemli bir kriter. Bütün ürünler yeşil olacak” diye konuşuyor. Konuyu sadece çevreye odaklamanın yanlış olduğunu ifade eden Molinas “Bence konu yeşilden çıkıp daha geniş ele alınmalı. Ben bunu sürdürülebilir tüketim olarak algılamak istiyorum” diyor. Konuyu iletişim açısından irdeleyen Özkan ise “Geleneksel iletişim modeli değişiyor.Global tüketicilerin yüzde 66’sı mülayim yeşil. İçlerinde var ama ne yapacaklarını bilmiyorlar. Lider firmalar bu konuyu çözmüş durumda. Belki bir jenerasyon daha alabilir. Ya da çok daha çabuk da olabilir. Biz alışkanlıklarımızı değiştirmek istemesek bile hayatımıza dokunduğunda zaten kısa sürede değişecektir. 2020 2030’da eğitimli nüfusun artmasıyla tüketici tercihi eko ürüne doğru gidecek. Pazarlamanın ana çelişkisi de bu noktada başlıyor. Artık ‘Tüketebildiğin kadar çok tüket’ anlayışı yerini ‘Daha az tuvalet kâğıdı kullan, ihtiyacın kadar kullan, tasarruflu ürün kullan’a bırakacak” diyor.
‘2.3 KAT DÜNYA KAYNAĞI GEREK’
Aytül Özkan “Şu anki tüketim trendinde devam edersek 2.3 kat dünya kaynağına ihtiyacımız var. Ama tasarruflu kullanıp yaşam kalitemizi düşürerek 1.1 dünyanın sağlayacağı kaynakla yaşayabiliriz. Dengesiz tüketimden sürdürülebilir modele geçmemiz gerekiyor. Kişilere sorunca herkes buna olumlu bakıyor. Ama bu henüz evdeki tüketime yansımadı. Geleneksel iletişim modelinde bu konuların eksik kaldığını ifade eden Aytül Özkan “Böyle bir niyet var” dedi.
‘DEĞİŞİME HIZLA UYMAK ZORUNLULUK’
Yürekli Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Yürekli konferansın bu konuyu ele alma nedenini şöyle açıkladı: “Dünyamızın nüfusu hızla artıyor ve kaynaklar hızla tükeniyor. Sorumsuz bir tüketim toplumu olarak uzun yıllar yaşayamayacağımız ve topyekûn bir davranış değişikliğine gitmemiz gerekliliği çok açık. Iş dünyasının lokomotif gücü olan markaların ve pazarlama sistemlerinin bu değişime hızla ayak uydurmasını zorunlu görüyoruz.”

 HT EKONOMİ / Ayşegül AKYARLI GÜVEN

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)