E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYeşil enerji yatırımları için doğru zaman---

Yeşil enerji yatırımları için doğru zaman

Yeşil enerji yatırımları için doğru zaman
19 Mart 2021 - 15:16 borsaningundemi.com

Yeşil teknoloji sektörü olgunlaştı ve yeni bir gelişme evresine girerek, son dönemde artan yatırımcı ilgisini doğruladı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yeşil enerji yatırımları ABD’de yeniden gündemde. Bazıları için bu yatırım patlaması, bundan on yıl önce görülen temiz enerji yatırımlarındaki balonun bir tekrarı olacak. Ancak bu sefer bu trendin bir balon olmadığını düşünmek için nedenler var. 2000’li yılların sonunda ve 2010’ların başında, temiz teknoloji, yenilenebilir enerji ve karbon emisyonlarını azaltmayı hedefleyen diğer teknolojilere yönelik yatırımlarda bir patlama yaşandı. İlk başta yatırımlar büyük ölçüde risk sermayedarlarından gelmiş olsa da, ardından ABD hükümeti de devreye girerek ucuz krediler ve sübvansiyonlar sağlamaya başladı.

2012 yılında ise solar üretici Solyndra büyük bir başarısızlık yaşayarak devasa bir gerilemeye neden oldu. Sektör çöktüğünde yatırımcılar toplamda 25 milyar dolar kaybetti. Para hızla yok oldu. Yıllarca “temiz teknoloji” risk sermayedarlarında olumsuz bir kavram olarak yer aldı. Ancak şimdi rüzgar tersine dönüyor ve temiz enerji yeniden gündeme geliyor. Milyarder Bill Gates’in önderliğindeki bir girişim fonu, milyarlarca dolar yatırımda bulunuyor. Batarya ve elektrikli araç şirketlerine yapılan yatırımlar yükselişte. Aynı zamanda güneş ve rüzgar enerjisine yapılan yatırımlar, diğer tüm alanların önüne geçiyor.

Bu durum ise bazıları için bir başka balonun yaşanacağına yönelik endişeleri yükseltiyor. Ekonomist Liam Denning, değerlemelerdeki hızlı yükselişin, değerinin üzerinde fiyatlamaların bir işareti olduğunu düşünüyor. Denning, faiz oranları yükseldiğinde, değerlemelerin de düşeceğine inanıyor. Diğerleri ise yatırımcıların 10 yıl önce yapılan hataları tekrarlayacağı kanaatinde. Ancak daha iyimser olanlar da var. Yatırımcılar bazı iniş çıkışlarla karşılaşacak olsa da, temiz teknoloji sektörünün bir bütün olarak, geçtiğimiz seferki gibi çökmesi beklenmiyor.

Bloomberg’e göre, bunun en temel nedenlerinden biri temiz enerjiyi destekleyen teknolojinin, 10 yıl öncesine kıyasla çok daha gecikmiş olması. 2009 yılında, güneş enerjisiyle çalışan fotovoltaik elektriğin (PV) seviyelendirilmiş maliyeti, MW başına 359 dolardı. Bu rakam ise bir doğalgaz tesisinden elde edilen elektrikten dört kattan fazla yüksekti. 2019 yılında, güneş enerjisiyle çalışan PV, MW başına 40 dolara düştü ve doğalgazdan %28 daha ucuz hale geldi. 10 yıl içinde yaşanan %89’luk fiyat düşüşü, önümüzdeki yıllarda maliyetlerin daha da düşeceğine işaret ediyor.

Maliyetlerdeki bu düşüş ise fark yaratıyor. Her şeyden önce, bu güneş ve rüzgar enerjilerinin riskli yeni teknolojiler olmadığı anlamına geliyor. Solyndra’nın başarısızlığının nedeni, inovatif bir solar ürün satmaya çalışıyor olmasıydı. Ürün ise oldukça maliyetliydi. Gelecekte güneş enerjisine yönelik yatırımların teknolojik keşiflere dayanma zorunluluğu olmayacak. Bataryalar bu alanda istisna olabilir, ancak Tesla eski tip bataryalarla oldukça iyi işler başarıyor. Girişim yatırımları, “yeni teknoloji” yatırımı yapmadıkları sürece iyi performans gösteriyor ve temiz enerjinin büyük bir bölümü artık yeni teknolojilere dayanmıyor.

İkincisi temiz enerji alanındaki maliyetlerin düşmesi, başarının yalnızca hükümetin müdahalesi sayesinde gerçekleşmeyebileceğini de gösteriyor. Bir önceki yatırım patlamasında, hükümetlerin sağladığı mali destekler, genellikle sermaye odaklı enerji şirketlerinin başarılı olması için gerekliydi. Şimdi ABD Başkanı Joe Biden’ın dev bir temiz enerji yatırımı planlıyor olmasına rağmen, sektör kendi içinde de oldukça fazla yatırım çekebiliyor.

Son olarak ise, yatırımcılar artık daha tecrübeli. Temiz enerji, yalnız başına hiçbir zaman girişim için yeterli değildi. Bu alan, güneş panellerini ve rüzgar tribünlerini satın almanın maliyeti yüksek olduğu için sermaye odaklı bir alan. Risk sermayesi ise ucuz ve küçük yatırımlara odaklanma eğilimi gösteriyor. Donanım alanında olduğu gibi, temiz elektrik şirketleri de benzer bir şekilde ticari ürünler sağlamaya çalışıyor. Bu nedenle bu sefer risk sermayedarları, daha büyük yatırımcılara yerlerini bırakıyor ve düşük maliyetli start-up şirketlerinin değer yaratabileceği daha niş alanlar bulmaya yöneliyor.

Bu niş alanlara örnek ise solar hizmetler ve finansmanı ile laboratuvar ortamında üretilmiş et ve elektrikli araçlar olabilir. Bu yatırımların bir kısmı başarısız olacak olsa da, bu durum özel sermaye için oldukça normal. Piyasa değeri şimdi neredeyse 700 milyar dolara ulaşmış olan Tesla’nın başarısı, dev bir yükselişin, birçok küçük başarısızlığı telafi edebileceğini gösteriyor.

Jim Cramer: Bu dönemde hisse satmak yanlış tercih

 

Uluslararası hisseler portföylerde koruma sağlıyor mu?

 

Momentumu arkasına alarak güçlenen sektörler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Demedi deme İbooo19 Mart 2021 15:42

    Tabi tabi bizden bilmem kaç sene önce ab de kurulanlara bakın sonra birde sonlarına bakın ( hepsi olmamakla beraber) sonra gelin bir daha bakın garantiniz yoksa alım yönünde patates olursunuz.