E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) kaynaklarından derleyerek hazırladığı 2023 Haziran ayı Finansal Piyasa Özet Verileri'ni açıkladı.
Verilere göre, geçen yılın haziran ayı sonunda 756,5 milyar lira olan yurt içi yerleşiklerin (yerli yatırımcılar) pay senedi varlıkları, bir yılda yüzde 156 artarak 2023'ün haziran ayı sonunda 1 trilyon 936 milyar liraya çıktı.
Yerli yatırımcıların pay senedi varlıklarında bu yılın ilk yarısındaki artış ise mayısta gerçekleştirilen seçim belirsizliklerinin de etkisiyle yüzde 5,5 ile sınırlı kaldı.
Pay senetleri, yıllık bazda sunduğu yüksek oranlı getiri ile yerli yatırımcılara enflasyonun "hayli" üzerinde bir getiri sağlarken, bu yılın ilk yarısında enflasyonun altında bir getiri sundu. Haziran sonu itibarıyla 1 trilyon 936 milyar lira olan yerli yatırımcıların pay senedi varlıklarının 917,6 milyar lirası kurumsal yatırımcılar ve tüzel kişilere, 1 trilyon 18,4 milyar lirası ise bireysel yatırımcılara ait.
Yerli yatırımcı sayısı artıyor
Borsa İstanbul pay senedi piyasasında, bakiyeli yatırımcı sayısı artmaya devam ediyor.
2022 sonunda 3 milyon 783 bin olan Borsa İstanbul pay senedi piyasasındaki bakiyeli yatırımcı sayısı, 6 ayda yaklaşık 689 bin artarak 2023'ün haziran ayı sonunda 4 milyon 472 bine çıktı.
Pay senedi piyasasında ayda en az bir kez işlem yapan yatırımcı (aktif yatırımcı) sayısı ise geçen yılın sonuna göre 670 bin artarak mayıs sonu itibarıyla 3 milyon 772 bine yükseldi.
TSPB tarafından açıklanan verilere göre, geçen yılın ilk yarısı itibarıyla 10 trilyon 760 milyar lira olan yerli yatırımcıların finansal varlıkları, bir yılda yüzde 67 artarak haziran sonu itibarıyla 17 trilyon 967 milyar liraya yükseldi. Yerli yatırımcıların finansal varlıkları, bu yılın 6 ayında ise yüzde 24,5 arttı.
Bu yılın ilk yarısında yerli yatırımcıların finansal varlıklarında en yüksek büyüme kamu ve özel eurobond varlıklarında yaşandı. Yerli yatırımcıların kamu eurobond varlıkları yüzde 43,2 artarak 1 trilyon 230 milyar liraya, özel eurobond varlıkları ise yüzde 44,4 artarak 323,5 milyar liraya çıktı.
Kur Korumalı Mevduat uygulamasının etkisiyle geçen yılın başından itibaren artışa geçen yerli yatırımcıların TL mevduatları, bu yılın ilk yarısında da büyümesini sürdürdü. Yerli yatırımcıların TL mevduatları yıllık bazda yüzde 120,6, son 6 ayda ise yüzde 37 artarak 2023'ün haziran ayı sonunda 6 trilyon 344 milyar liraya çıktı. Bu yılın ilk 6 ayında yerli yatırımcıların döviz mevduatları ise yüzde 21 artarak haziran sonunda 4 trilyon 346 milyar lira oldu.
Yabancı yatırımcıların finansal varlıkları son bir yılda yüzde 100 arttı
Finansal Piyasa Özet Verileri'ne göre, yurt dışı yerleşiklerin (yabancı yatırımcı) finansal varlıkları ise yıllık bazda yüzde 100, son 6 ayda ise yüzde 19,5 artarak haziran sonu itibarıyla 1 trilyon 586 milyar liraya çıktı.
Yabancı yatırımcıların TL mevduat varlıkları 6 ayda yüzde 57,4 artarak 176 milyar liraya yükselirken, döviz tevdiat hesabı varlıkları aynı dönemde yüzde 39,5 artarak 583 milyar lirayı aştı.
2022 yılı haziran sonu itibarıyla yaklaşık 374 milyar lira olan yabancı yatırımcıların pay senedi varlıkları, bir yılda yüzde 109,5, son 6 ayda ise yüzde 3 artarak bu yılın haziran sonu itibarıyla 783,4 milyar lira oldu.
Yabancı yatırımcıların kıymetli madenler depo hesapları ise yıllık bazda yüzde 112,3, son 6 ayda ise yüzde 52,8 artarak haziran sonu itibarıyla yaklaşık 19 milyar liraya yükseldi.
Yerli yatırımcıların finansal varlıkları 15.7 trilyon lirayı aştı
Yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları 1 trilyon lirayı aştı
Yerli yatırımcıların finansal varlıkları 760 milyar lirayı aştı
Yerli yatırımcıların finansal varlıkları 9 trilyon lirayı aştı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yav keklikler vay ki ne vay........ellerine verdiler hala uyanamıyorlar.....
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:22)