E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yabancılar açısından 2019'a iyi bir başlangıç yapan Borsa İstanbul ilk çeyreği 278 milyon dolar net yabancı alımıyla tamamlasa da 2019 Ocak-Eylül'de yabancılar 151 milyon dolarlık satış yaptı. Yabancı yatırımcılar, ekim ayında 738 milyon dolarlık net satış, kasım ayında 230 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. Böylece toplam net çıkış 11 ayda 659 milyon dolara ulaştı. Son dönemde takas payında görülen düşüş ise dikkat çekti.
YABANCI PAYI İNDİ, ENDEKS ÇIKTI!
Takastaki hisselerin yabancı mülkiyetindeki payını gösteren yabancı takas payı, 2018'i yüzde 65'in üzerinde tamamlamıştı. 2019'da yüzde 63-66'da hareket eden yabancı payı geçen hafta yüzde 59'u gördü. Borsada yabancı yatırımcıların payı daha yüksek olduğundan takastaki gerileme borsada da düşüşlere yol açıyordu. Ancak bu kez öyle olmadı. Borsadaki yabancı payı son bir ayda yüzde 64'ten yüzde 59'a gerilerken borsa bu süreçte beklentilerin aksine yüzde 6 yükselerek 111.000'lere dayandı.
22 BİN 'YERLİ' BİST'E GELDİ
Ceren Oral Balaban’ın Ekonomist’teki haberine göre yabancı payındaki düşüş daha çok saklama oranı düzeltmelerinden kaynaklansa da borsadaki yükselişte yerli yatırımcıların borsaya gelmesinin de etkili olduğu kaydediliyor. Yılsonuna doğru küresel hisse senetlerine girişlerle yaşanan rallinin yerli yatırımcıyı borsaya girmede cesaretlendirdiği yorumu yapılıyor. Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin ve kurdaki dengelenmenin de yatırımcıyı borsaya yönelttiği belirtiliyor. Temmuzdaki ilk faiz indiriminin ardından 5,70’lerde olan dolar/TL aralık ayma 5,74’ten başladı. Uzmanlar, bu durumun da yatırımcıları döviz yerine borsaya yönelttiği, temmuz ayından aralık ayı başına kadarki süreçte yaklaşık 22 bin yerli yatırımcının getiri potansiyeli nedeniyle borsaya geldiği bilgisini veriyor. Geçen hafta dolardaki yükseliş ise Türkiye’ye olası yaptırımlar öneren savunma bütçesinin ABD Kongresi’nden geçmesinden kaynaklandı.
DÖNEM DÖNEM BÜYÜK ÇIKIŞLAR OLUYOR
Ünlü&Co-DAHA Finansal Danışmanlık Müdürü Murat Akyol, dönem dönem büyük ölçekli hisselerden çıkış olduğunu kaydediyor. Akyol, bunu ABD ile ilişkilere yönelik soru işaretleri ve jeopolitik belirsizlikler gibi zaman zaman artan risk unsurlarıyla açıklıyor. Murat Akyol'a göre, önemli olan çıkışların alternatif cazip getiri bulmakta zorlanan yatırımcılar tarafından karşılanması ve endeksin yukarı yönlü hareketine devam etmesi. Akyol, BİST'in mevcut momentumunun olası kâr satışlarını karşılamak için yeterli olacağını tahmin ediyor.
HANGİ HİSSELER?
Kasım ayında yabancı yatırımcılar alımdaydı. En çok yabancı girişi THY ve Erdemir'de olurken alıntılar bankacılık hisselerinde yoğunlaştı. Tüpraş, T. Şişecam, Tekfen, Sabancı Holding ve Migros ise en çok satış yapılan hisseler oldu. T. Şişecam'daki satışlarda hissenin MSCI Endeksi'nden çıkarılmasının etkili olduğu, Migros'ta da BC Partners'ın hisse satışının net çıkışı getirdiği yorumu yapılıyor.
2019'un 11 ayında ise yabancıların en çok alım yaptığı hisse 121,4 milyon dolar ile Türk Telekom oldu. Onu 102,7 milyon dolar ile Yapı Kredi izledi. THY, 11 ayda 365,7 milyon dolarlık satışla ilk sırada yer alıyor. Halkbank ile Garanti ise en çok satış yapılan banka hisseleri oldu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Satış zamanı mı
bırakın su palavraları yerlının cebınde paramı kaldıkı buraya yatırsın
Yandaş zenginler faizden çıkıp borsaya girmiştir. Yabdaş olmayana ekmek yedirmezler.
Surdurulebilir olmazsa hepsi geldiği yere döner. Simdi de bu durumu pazarliyorlar
ele verilmişse düşüş yakındır o vakit
Yabancı takasında gözüken hisseler patronların gizli hesapları , yıl sonu gelince bilançoları cilalamak için , hisseleri teminat olarak göstermek için şişirirler ! Her şey bir yana borsa yatırım ortaklığı dır nerde bu firmaların dağıttığı temettü ?
yerli patronlar borsaya döndü. yerli ky değil
DEMEKKİ YABANCI MESELESİ. YALAN,MIŞ HER ÜÇ KAGITCILIK YERLi DE.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:04)