E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yurt içinde yerleşik kişilerin doğrudan yatırım tercihlerinde son yıllarda ilk sıralarda yer alan Hollanda, yerini bu yılın 8 ayında 643 milyon dolarlık sermaye girişi yapılan ABD'ye bıraktı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden derlenen bilgilere göre, yurt içinde yerleşiklerin ABD'deki doğrudan yatırımları bu yılın 8 ayında 2016'nın aynı dönemine kıyasla yüzde 14,4 artarak 643 milyon dolara ulaştı. Bu rakam geçen yılın 8 aylık döneminde 562 milyon dolar düzeyinde bulunuyordu.
Söz konusu süreçte, yurt içinde yerleşiklerin doğrudan yatırımlarında son yıllarda öne çıkan Hollanda'ya ise 566 milyon dolarlık sermaye girişi gerçekleştirildi. Böylece, geçen yılın 8 ayında 590 milyon dolarlık doğrudan yatırımla yurt içinde yerleşiklerin en çok tercih ettiği ülke olan Hollanda, bu yıl yerini ABD'ye bırakarak ikinci sıraya yerleşti.
Böylece yurt içinde yerleşik kişilerin geçen yılın 8 ayındaki 2,2 milyar dolarlık toplam yurt dışı doğrudan yatırımlarının yüzde 56,1'ini bu iki ülke çekti.
ABD ve Hollanda'nın ardından yurt içinde yerleşiklerin en fazla doğrudan yatırım yaptığı ülkeler; 202 milyon dolarla İngiltere, 134 milyon dolarla Azerbaycan ve 129 milyon dolarla Almanya, 62 milyon dolarla da Birleşik Arap Emirlikleri şeklinde sıralandı.
Öte yandan geçen yılın 8 ayında doğrudan yatırım yapılmayan Yunanistan, Belçika, Hindistan, Çek Cumhuriyeti, Malezya, Macaristan, Pakistan, Finlandiya, Bahreyn, Sırbistan, Brezilya, Lübnan, Ürdün ve Japonya'ya 2017'nin aynı döneminde toplam 57 milyon dolarlık sermaye girişi gerçekleştirildi.
Türkiye'ye, 2017'nin ocak-ağustos döneminde ABD ve Hollanda'dan gelen doğrudan yatırım miktarı ise sırasıyla 109 milyon dolar ve 1,5 milyar dolar oldu.
Avrupa bölge bazında ilk sıradaki yerini korudu
Yurt içinde yerleşiklerin tercihinde yıllardır ilk sırada yer alan Avrupa'ya doğrudan yatırımlar, bu yılın ocak-ağustos döneminde de öne çıkarak ilk sıradaki yerini korudu. Bu süreçte, yurt içinde yerleşiklerin doğrudan yatırımlarının yüzde 54,5'i Avrupa ülkelerine gerçekleşirken, bölgeye toplam 1 milyar 175 milyon dolarlık sermaye aktarıldı.
Amerika kıtasına doğrudan yatırımlar 654 milyon dolarla ikinci sırada yer alırken, bu rakamdan en büyük payı yüzde 98,3'le ABD aldı. Yurt içi yerleşiklerin doğrudan yatırımları, yılın 8 ayında Asya'ya 267 milyon dolar, Afrika'ya da 55 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Sınıflandırılmayan ülkelere ise yurt içinde yerleşikler tarafından 4 milyon dolar düzeyinde doğrudan yatırım yapıldı.
Böylece yılın 8 ayında yurt içinde yerleşiklerin yurt dışındaki toplam doğrudan yatırımları 2 milyar 155 milyon dolar oldu. Bu rakam bir önceki yıla kıyasla yüzde 4,5'lik artışa işaret etti.
Doğrudan yatırımların yüzde 31'i madencilik sektörüne
Yurt içinde yerleşiklerin yurt dışındaki doğrudan yatırımlarında en büyük payı yüzde 31 ile madencilik ve taş ocakçılığı aldı. Söz konusu sektöre yapılan doğrudan yatırımlar yıllık bazda yüzde 12,1 azalış kaydetse de toplam 667 milyon dolarla ilk sıradaki yerini korudu.
Madencilik ve taş ocakçılığını 448 milyon dolarla gayrimenkul, 228 milyon dolarla finans ve sigorta ve 217 milyon dolarla da imalat sektörleri takip etti.
Bu dönemde, 193 milyon dolarla holding şirketlerinin faaliyetleri, 109 milyon dolarla inşaat, 108 milyon dolarla ulaştırma ve depolama ve 100 milyon dolarla da bilgi ve işlem sektörleri yurt içinde yerleşiklerin 100 milyon doların üzerinde doğrudan yatırım yaptığı sektörler olarak sıralandı.
Doğrudan yatırım miktarında geçen yılın 8 ayına kıyasla en fazla artış kaydedilen sektör gayrimenkul oldu. Gayrimenkul sektöründe yerleşiklerin geçen yılın 8 ayında 229 milyon dolar olan doğrudan yatırımları yüzde 95,6 artış kaydetti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:39)