E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYerli oyuncuya koruma paketi---

Yerli oyuncuya koruma paketi

Yerli oyuncuya koruma paketi
13 Eylül 2020 - 08:40 borsaningundemi.com

Piyasaları yerli oyuncuların daha fazla domine ettiği bir dönemden geçiyoruz. Yatırımcı güvenini ön plana çıkaran aksiyonlar gelebilir. Milliyet Ekonomi yazarı Zeynep Aktaş, borsa, kur ve pandemi gölgesinde 'not'ları yazdı.

Piyasalarda yaşanan dalgalanmalar, rekabetçi kur üzerinden ortaya konan beklentiler, reel getiri arayışı, giderek daha fazla kafası karışan yatırımcı profilini getiriyor. Her alandaki sadeleşme, seçenek olarak yatırım alternatiflerinin artması, yabancı çıkışının yaşandığı bu zor dönemde yerlilerin piyasayı daha fazla domine etmesine neden olabilir. Geliştirilen çözümlerin biraz daha yatırımcı güvenini ön plana çıkaran aksiyonlara dönmesi önemli. Bu noktada dolar ve borsadaki hareket yakından izlenilmeli.

Hareket sürebilir

Dolar kuru 2020 yılına 5,95 TL seviyesinde başladı ve 11 Eylül itibari ile 7,495 TL’ye çıkarak yüzde 25,96 oranında değer kazandı. En son eylül başında 7,40’ın üzerine çıkarak 7,60’a doğru hareketini başlattı. Ancak öncü teknik göstergeler momentumun güçlü olmadığını gösteriyor. Buna rağmen 7,40’ın üzerinde kalındığı sürece yükseliş yönündeki hareket devam edebilir.

Moody’s’in raporunun geçtiğimiz temmuz ayında risklere işaret etmesi ve bunun fiyatlanması kurda kırılganlığı artırmıştı. Bir süre 6,83-6,85 aralığında park eden dolar kurunun şimdi 7,50 sınırını üst baraj kabul ederek bir süre bu seviyelerde yatay harekete dönmesi beklenebilir. Ancak gelişmeler hep risklere ve olumsuz gelişmelere vurgu yapıyor bu da TL’nin kırılganlığını artırıyor. Kredi kuruluşlarının bir kur atağı beklemesi ve kırılganlıkları öne çıkarması bu yönde fonların hareket ataklarını ve spekülatif işlemlerin önünü açabilir. Bu da oynaklığın artması anlamına geliyor.

BIST 100’de ne oluyor?

Yıla 1.149’dan başlayan BIST 100 Endeksi haftayı 1.102’den kapattı. Sene başına göre yüzde 3,63 ekside. Piyasalarda etkileşimli bir hareket yaşanıyor. Kurun hareketlenmesi ile birlikte BIST 100’de güçlü direnç seviyelerinde zorlandı. Endekste ağırlığı yüksek hisselerde yabancıların payı hala yüksek. Moody’s kararı sonrası yabancıların hisse satışları kademeli olarak devam edebilir. Bunun etkisi de hissedilecektir.

Ancak dolar bazında dip seviyelerde olunması nedeniyle maliyetler düşünülerek satış baskısı zayıf kalabilir. Yabancı yatırımcılar bu yıl gerçekleştirdikleri 5,9 milyar dolarlık net satışla 1997 yılından bu yana en yüksek satışı gerçekleştirdi.

Kredi notlarında ‘pandemi’ etkisi

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye ekonomisinin bu yıl korona virüsü şoku nedeniyle küçüleceğini, gelecek yılsa reel büyüme kaydedilebileceğini geçtiğimiz temmuz ayında dile getirirken yeni bir kur şoku riskine işaret etti. Dünya ölçeğinde pandemiden kaynaklı ekonomilerde daralma yaşanırken ülke kredi notlarında da düşüşler kaçınılmaz oluyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarınca açıklanan değerlendirmeler riskin sürdüğünü gösteriyor. Moody’s bu yıl içinde 65 ülkeye yönelik 83 değerlendirmede bulunurken bunun 51 tanesi negatif oldu. Kurum bu süre içinde 23 ülkenin kredi notunu düşürdü. Hakkında değerlendirme yapılan ülkeler arasındaki Hindistan’ın kredi notu düşürülürken yatırım yapılabilir en son seviye olan “Baa3” seviyesine indirdi . Görünümü “negatif” olarak tutması ise düşme olasılığının devam ettiği anlamına geliyor. Hong Kong ’un notunu da “Aa3” seviyesine indirirken iyi not olarak nitelendirilen kategorinin alt sınırına geriledi.  Güney Afrika’nın notu ise yatırım yapılabilir seviyesinden “Ba1” olan kırılgan seviyeye düşürdü. Burada da  “negatif” görünümü korudu. Umman’ın kredi notunu da yatırıma uygun değil, spekülatif düzeyden “Ba3” olan yatırım yapılamaz, önemli derecede spekülatif düzeyine indirdi. Arjantin’in kredi notu aşırı riskli seviyeden  “Ca” seviyesine yani iflasın eşiğinde düzeyine düşürürken görünümü “negatif” olarak belirledi. Ekvador’un görünümünü de “negatif” olurken ülkenin kredi notu çok riskli seviyesinden “Caa3” iflasın eşiği kategorisi içinde yer alıyor.

Avrupa kırılgan mı?

Moody’s Avrupalı ülkeler için bir kredi notu değişikliğine gitmedi. Bununla birlikte Romanya’nın görünümünü “durağan”dan “negatif”e çevirdi. Norveç, Karadağ ve Fransa’nın görünümünüyse “pozitif”ten “durağan”a değiştirdi. Diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarında Türkiye’nin not ve görünüm durumu şöyle; Fitch Ratings: Kredi notu BB- ve görünüm negatif, Standard & Poor’s: Kredi notu B ve görünüm “durağan”. Söz konusu notlar, yatırım yapılamaz kategorisinde bulunurken ekonominin aşırı spekülatif olduğu anlamına geliyor.

Moody’s kararı fiyatların içinde

Piyasalar için son duruma bakıldığındaysa BIST 100 Endeksinin haftayı 1.102 seviyesinde kapattığını görmekteyiz. Dolar/TL kuru 7,4761, euro/TL 8,8571, faiz oranıysa 13,24 seviyesinde bulunuyor. Altının onsu ise 1.940 dolarda. Geldiğimiz kur seviyesi yabancı satışları ve BIST 100 Endeksinin durumu göz önünde bulundurulduğunda Moody’s’in değerlendirmesinin fiyatların içerisinde yer aldığı gözlenmekte. 

Notlar neden önemli?

Moody’s ve benzeri kredi değerlendirme kuruluşlarının raporları borç veren ülkeler ve fonlar için önemli bir referans kaynağı. Bu nedenle piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Söz konusu notların aşağıya kayması kredi verecek kuruluşların aldığı riskin de artması anlamına geleceğinden buna bağlı olarak faiz oranlarının yükselmesine ve borçlanma maliyetinin artmaya sebep oluyor. Aynı şekilde ülkeye gelen fonların çıkmasına yol açıyor. Bu nedenle kredi derecelendirme kuruluşlarının yaptığı değerlendirmeler önemli olmakta. (Zeynep Aktaş-Milliyet)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Berber Bekri14 Eylül 2020 03:11

    Yerli oyuncu !!! Ne demek oyun mu oynuyoruz ? Yerli yatırımcıya ne oldu? Oyuncu kafasıyla daha çok sürünür bist100 oyuncular LÜTFEN kumda oynasın

  • Arif13 Eylül 2020 22:47

    Trump arayınca ğlke notumuzuda düşürünce bizimkiler akdenizde geri adım attı. Hizaye geldik iki günde. Borsaya yabancı yeniden gelir yükseliş başlar.

  • İsmet13 Eylül 2020 21:54

    Akdenizde geri.adım attık borsa coşmalı

  • policik13 Eylül 2020 20:27

    Marshall %1000 gitti şimdi sıra Polho da .

  • HÜLYA KOBALT13 Eylül 2020 19:46

    Merak etmeyin arkadaşlar bu ayın sonundan itibaren yabancı ve yerli fonlar yavaş yavaş borsamıza büyük hisselere giriş yapacaklar fakat çöp tabiri ve kıytırık hisselerde sert satışlar bekliyorum.dolar ve döviz burdan öteye gitmez.daha önce Daha önce akademisyen olan erol mürtercimler denen şahıs üç sene önce dolar 11 TL olacak dedi millete aldırdı millet hep zarar ettidi.Acın bakın youtobe bana inanmıyorsanız.birde bir doğal gaz ve petrol haberi borsa yı üç katlar.

  • Emekci13 Eylül 2020 19:31

    2013yilindan sonra girilen kanal var ya... ülkenin iflasını kesen kanal. 2023e kadar o kanaldan çıkış yok

  • Gururlu borsacı13 Eylül 2020 18:15

    Bizim fonlarda gram haysiyet varsa yarın alış yapar borsayı yüksektir.satış yapıp şu modys cibiliyetsizinin değirmenine şu taşımaz.ulan her ülke pandemide dökülüyor.fakat Fransa'ya yaranmak içinde bu kadarı yapılmaz.

  • Tiktak13 Eylül 2020 15:42

    Önce altın dolar ve euro tercihim. Birde tavan yapan hisseler. Yabancılar koç ve bankalarda kar satışları yapa dursun. Bedava olunca alırız.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU13 Eylül 2020 15:25

    Ama CHP ne diyor beni seçin hemen gidip IMF den  borç para alayım iyi çocuk olayım hükümete IMF yi ortak edeyim demiyormu.o zaman notumuz yükselir hiç bir şey bize ürettirmezler, petrol çıkartırmazlar.kürdistan da yavaş yavaş ülkemiz ikiye bölünerek kurulur ıraktan ve suriye den de topraklar alınarak.her şey biter bizimlede kimse uğraşmaz o zaman .şuanda bu hükümetimiz tüm haç lı ordudusu, yahudi ordusu, içimizdek onların ortakları ile büyük bir savaş halindedir.

  • Rta13 Eylül 2020 18:01

    Türkiye yani mevcut hükümet reform yapamıyor imf olsa 2002 gibi reform paketi yapar bunları yapın. Oda hükümetin sonu olcağından yanaşmıyorlar. Kısacası imf li yıllarda daha iyiy dik bkınız 2002 ila 2008 arası

  • Ne 13 Eylül 2020 16:24

    Şu anda ne üretiyoruz ki 😊

  • Türk.13 Eylül 2020 14:16

    Türkiye tam bağımsız olursa her ülkeye kaliteli mal satarız. İşlerine gelmez .

  • Borsacasusu13 Eylül 2020 12:13

    Benim anlamadığım şu...Arçelik toaso traktör Ford zirvede.... bağlı oldukları koç holding yerlerde....hangi aptal fon yönetimi bu fiyata koç satıp hedef fiyatına ulaşmış hisseyi alır...kimse kimseyi kandırmasın... yabancı fon satışı bahane.... yerli fonların ayak oyunları şahane...sen14.70 e koç sat...git fiyatı zirvedeki hisseyi al....buna kimse beni inandıramaz.

  • Ufuk13 Eylül 2020 12:48

    Koç kendi alsa iş düzelir kağıda sahip çıksın

  • Mehmet ali13 Eylül 2020 12:36

    Sonuna kadar doğru tespit

  • aksiyon13 Eylül 2020 10:58

    Yatırımcı güvenini ön plana çıkaran aksiyonlar gelebilir; başlık var içerik yok.

  • selim13 Eylül 2020 10:24

    bizden daha cok etkilenen hangi veya kac ulkenin notunu dusurmusler , goreniniz varmi ornek verecek ?

  • Pala13 Eylül 2020 17:07

    Cari açığı patlak, enflasyonun çift hanede, bütçe açığı büyüyen, kişi başı geliri çöken örnek ülke pek yok.venezuela veya iran hariç

  • Recai13 Eylül 2020 09:32

    Hükümet yurtdışından daha yüksek faizle borçlanarak. Keşke hiç borç almasalar

  • fafa13 Eylül 2020 22:31

    Borç yemeye,israfa alıştık,kimse durduramaz.