E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivYerli otoya ortak 'Devlet Baba'---

Yerli otoya ortak 'Devlet Baba'

Yerli otoya ortak 'Devlet Baba'
25 Ocak 2011 - 10:09 borsaningundemi.com

Hükümet, yerli otomobil için elini taşın altına koymaya hazırlanıyor. Özel sektöre işbirliği teklif edilecek

Risk devlet tarafından üstlenilecek. İşbirliği için Türkiye’nin otomotiv devleriyle yakında temaslar başlayacak.
Yerli otomobil konusunda kararlı olan hükümet, özel sektöre teklif götürmeye hazırlanıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın TÜSİAD’ın 41. Genel Kurulu’ndaki konuşmasında “Koç gibi yerli otomobil” istediğini dile getirmesinin ardından hükümet cephesinde bu konudaki çalışmalar da hızlandı. Edinilen bilgiye göre teklif götürülecek isimler listesinde Sabancı Grubu başta olmak üzere Türk otomotiv devleri başı çekiyor. Bilindiği gibi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, otomotiv, elektrik, elektronik ve makine sektörünü stratejik sektörler olarak belirlemiş durumda. Bu çerçevede önümüzdeki dönemde otomotiv sektörünün dünya ticaretinden aldığı payın yüzde 4 artacağını öngören bakanlık sektörü şahlandıracak bir dizi önlem almaya hazırlanıyor.
VERGİSİ DÜŞÜRÜLSÜN
Bu önlemlerden bazıları ay başında Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda ele alınan Otomotiv Strateji Belgesi’nde yer aldı. Belgeye göre, otomotiv ve akaryakıttaki vergiler çok yüksek, vergilerin indirilmesi gerekiyor. Devlet, tasarım doğrulama ve dayanıklılık, yol testleri için gerekli pistler, çarpışma test laboratuvarları ile rüzgâr tüneli eksikliğini gidermek için çok büyük ölçekli test merkezleri kuracak. Türkiye, otomobilde büyük markaların üretim ve AR-GE üssü haline getirilecek. Türkiye bir de kendi markasını yaratacak. Devlet önemli yatırımlarda, özel sektörle işbirliği yapacak ve riski devlet üstlenecek.
Üretim için Türkiye’nin eskiye oranla daha avantajlı olduğunu belirten yetkililer, Türkiye’nin bölgede yükselen trendinin, ekonomisinin dinamizminin ve uluslararası itibarının, avantaj olduğuna dikkat çekti. Kriz yılı olan 2009’da 370 bin otomobil satıldığını geçen yıl ise 510 bin satışa ulaşıldığını belirten yetkililer, 5 yıl içinde 1 milyon satış hedefini hatırlatarak, yerli otomobilin iç pazarda 100 bin satması halinde, “sürdürülebilir” olacağını vurguladı.
"SABOTAJA İZİN VERMEYİZ ANKARA"
Sanayi Bakanı Nihat Ergün de “Anadol markalaşmaya çok müsait bir isimdi, ancak aleyhine o kadar karalama kampanyası yapıldı ki, ülke olarak büyük bir fırsatı kaçırdık. Artık bu tür sabotajlara izin vermeyiz “demişti.
"ALTYAPISI HAZIR ŞİRKET YERLİ OTOMOBİLİ ÜÇ YILDA ÜRETİR"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türk malı” ve “Türk markası” bir otomobil üretilsin çağrısına olumlu yaklaşan işadamlarından biri olan Hyundai’nin Türkiye’deki ortağı ‘Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, altyapısı hazır olan bir sistemde bugün başlanırsa, Türk malı otomobilin üç yıl içinde bitirilebileceğini söyledi. Ali Kibar böyle bir yatırıma kamunun da ortak olma niyetinin doğru olduğunu belirterek, böyle bir girişimde kamunun da yer almasının işin hayata geçirilmesi açısından önemli kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Ali Kibar Türkiye’de, Türk malı ve Türk markası olarak üretilecek olan otomobilin pazar bulma sorunları yaşamaması için hangi ürün kategorisinde ve hangi segmentte üretilmesi gerektiğinin doğru tespit edilmesindeki önemi vurgulayarak, kendilerine kamudan henüz bir görüşme talebi gelmediğini söyledi.

Hakan ÖZENEN - Aslı IŞIK - HT EKONOMİ

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)