E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivYerli otoda ‘Birlikte üretelim’ kartı---

Yerli otoda ‘Birlikte üretelim’ kartı

Yerli otoda ‘Birlikte üretelim’ kartı
29 Ağustos 2011 - 10:04 borsaningundemi.com

Bakan Nihat Ergün, bir taraftan ‘Türk malı oto’ üretimi için OSD'nin hazırlayacağı raporu beklerken diğer taraftan B planını da hazır tutuyor

Hükümetin, Türk malı otomobil üretilmesi yolundaki çaba ve ısrarı hız kesmeden devam ediyor. İlk olarak Başbakan Tayyip Erdoğan’ın TÜSİAD toplantısında dile getirdiği, ardından başta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün olmak üzere bir çok hükümet yetkilisinin her ortamda üstüne basarak istediği yerli otoyla ilgili yeni stratejiler belirleniyor. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) hükümetin isteğiyle son 3-4 aydır Türk malı oto çalışması yaparken, eylülün ikinci haftası hükümete sunulacak raporun içeriğine göre Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün B planını devreye sokacak.
Koç ve Sabancı’ya gidecek
Ergün, OSD’nin raporunun çizdği tabloya göre bizzat devreye girecek. OSD’nin hazırladığı raporun Türk malı otomobil üretimine ilişkin olumsuz hava vermesi halinde Ergün, B planını devreye sokup başta Koç, Sabancı ve Sanko gibi bir çok dev grubun patronuyla birebir görüşecek. Ergün, öncelikle Türk Malı otomobil üretimi için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bir kez daha yineleyecek.
Dünyada bir çok markanın devlet desteğiyle ortaya çıktığını ve uluslararası marka haline geldiğini dikkate alan Ergün, Türk malı otomobil için devletin ortak olabileceği bir yapıyı da gerekirse gündeme getirecek. Hükümetin 2023 hedefinde de yer alan ‘Türk malı otomobil’ üretimiyle ilgili olarak, bir çok teşvik konusunda görüşüldüğü, bu konudaki kararın yakın zamanda açıklanacağı belirtiliyor.
Raporda olumsuz beklenti
Hükümetin Türk malı otoyla ilgili B planını hazırlaması, OSD raporunun olumsuz olabileceği beklentisinden kaynaklanıyor. Nihat Ergün daha önce bir kaç kez OSD yetkililerine, “Lütfen karşımıza, ‘Bu iş neden olmazı anlatmak için değil, bu iş nasıl olur’u anlatmaya gelin” çağrısında bulunmuştu.

Türk malı otomobili Sanko mu üretecek

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koridorlarında Türk Malı otomobili üretecek adaylar arasında en çok Sanko Grubu’nun adı ön plana çıkıyor. Nihat Ergün’ün de birebir görüşme yapacağı işadamlarının başında Sanko’nun patronu Abdülkadir Konukoğlu’nun yer alması da bu söylentilreri güçlendiriyor. Tekstilden, enerjiye, gıdadan bilişime kadar 14 farklı sektörde faaliyet gösteren ve 15 bin kişiye istihdam sağlayan Sanko’nun yaklaşık 2 milyar dolarlık bir bütçeyi bulması beklenen ‘Türk Malı otomobil’ üretimi için istekli olduğu ve bu konuda çalışmalara başladığı belirtiliyor. Konuyla ilgili olarak daha önce konuştuğumuz Abdülkadir Konukoğlu, otomotiv sektörüne çok uzak olmadıklarını belirterek, “Biz iş makinesi üretiyoruz. Yani sektöre çok uzak değiliz. Türk Malı otomobil konusunda şu an için somut bir şey yok ama iyi bir fırsat görürsek yer almak isteriz” demişti.

Pazardan yüzde 20 pay alır

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, her fırsatta Türk Malı otomobilin iç pazarda ilk etapta yüzde 20 pay alabileceğini belirterek, 1 milyonluk bir pazarda bunun 200 bin adet anlamına geldiğini vurguluyor. Ergün, “Otomotiv sektöründe yerli ürünlerle toplumun tatmin edileceği oranı en azından ilk etapta yüzde 50’ye ve ondan sonra üçte ikiye çıkarmak bizim için önemli bir görev. Şu anda bu oran 3’te 2 ithal” diyor.

Hyundai i10’u Türkiye kaptı, motor Hindistan’a gitti

KORELİ Hyundai’nin i20’den sonra diğer bir küçük modeli olan i10’u 400 milyon Euro yatırımla Türkiye’de üretme kararı, hükümete de ulaştı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri, Hyundai’nin i10’u Türkiye’de üreteceğini, ancak Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da Kore’de istediği motor üretimini ise Hindistan’da yapacağını öğrendiklerini kaydetti. Hyundai Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan, i10 üretiminin Türkiye’ye motor üretiminin ise Hindistan’a verildiğini doğrularken, “Ama Koreliler hâlâ serbest ticaret anlaşmasını bekliyor. Kore hükümeti özellikle Hyundai’den yatırım için STA’yı beklemesini istiyor. Türkiye’nin STA imzalaması durumunda sadece Hyundai değil bir çok firma Türkiye’ye yatırıma gelecek” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)