E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
500 milyon dolar yatırımla kurulacak YEKA-Fotovoltaik Güneş Modülü Fabrikası ve Ar-Ge merkezinin temeli, Başbakan Binali Yıldırım ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın katıldığı törenle atıldı. Yıldırım, tesiste üretilecek panellerin, Konya Karapınar’da kurulacak 1000 megavatlık güneş enerjisi tarlasının da başlangıcı olacağını söyledi.
‘TESİS YERLİ TEKNOLOJİDE OKUL HALİNİ ALACAK’
Yıldırım, 3 bölümden oluşacak entegre tesisle ilgili şunları kaydetti: “Entegre üretim tesisi, 3 bölümden oluşacak. Yerli, milli, yeni teknolojiler burada sektörle buluşacak ve bundan ülkemiz de kazanacak. Bu merkezde yüksek nitelikli mühendisler ve araştırmacılar olmak üzere toplam 1000 kişi istihdam edilecek. Yeni enerji teknolojilerinin yerli ve milli üretime dönüşeceği bir okul halini alacak. Türkiye’de ilk defa yarı iletken teknolojisiyle ilgili üretim de bu tesiste gerçekleşecek.”
“VATANDAŞA MALİYET DÜŞECEK”
Ar-Ge merkezinin gerçek anlamda yerlileşmenin temeli olduğunu söyleyen Yıldırım, “Sadece parçaları getirip birleştirip ürün elde etmek değil, asıl olan yerli mühendislerin akıl ve alın terini işin içine koymak ve böylece yerli katma değeri daha yüksek bir ürün üretmek. 12 ay içerisinde bu tesis bitecek ve ilk ürün hattan çıkacak. Artık zaman paradan daha önemli hale geldi” dedi. Gelecekte, güneş santrallarından çok uygun fiyatlarla enerji üretiminin mümkün hale geleceğini belirten Yıldırım, “Vatandaşlarımız da elektrik üretiminden yeni teknolojilere kadar birçok konuda ihtiyaçlarını çok daha düşük ve makul maliyetlerle karşılayabilecek” dedi.
‘YERLİ TEKNOLOJİ İÇİN KİLOMETRE TAŞI OLACAK’
Gazete Habertürk'ten Esra Nehir'in haberine göre Enerji Bakanı Berat Albayrak tesisin enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi için kilometre taşı olacağını vurgulayarak, “Kurulacak fabrika yıllık 500 megavat ingot, wafer, 650 megavat hücre ve 800 megavat panel üretecek kapasitede olacak. Her yıl 55 milyar dolar dışarıya enerji için kaynak ayıran bir ülke olarak, bu alanlarda güçlenmek için ayağımızdaki bağımlılık prangasını söküp atmayı temel amaç haline getirdik” diye konuştu. Albayrak, dünyanın en büyük fotovoltaik güneş enerjisi üretim alanını çok özel bir şartnameyle ihaleye açtıklarını anımsatarak, “İlk yıl yüzde 60, ikinci yıl yüzde 70 oranında yerlilikle gerçekleştireceğiz. Fason üretim veya montaj değil, doğrudan teknoloji üretimi yapacak fabrikayı ve yüzde 80’i Türk mühendislerden oluşacak Ar-Ge merkezini şart koyduk” dedi.
TESİSTE 1000 KİŞİ ÇALIŞACAK
Türkiye’nin ilk yerli entegre güneş paneli fabrikası 500 milyon dolara mal olacak.
12 ay sonra tamamlanacak.
Toplam 1000 kişi istihdam edilecek.
Tesislerde yıllık 800 megavat panel üretilecek.
Konya Karapınar’daki güneş enerjisi tarlasında, burada üretilen paneller kullanılacak.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Üretim yapan hangi partiden, hangi siyasi ekolden olursa olsun desteklenmeli. Eleştirmek için eleştirmeyin, kin nefretten doğan duygularla eleştirmeyin. Adamlar ar ge yapıyor yine eleştiriyorsunuz. Üretim dediniz ahanda fabrika açmışlar.
Şu sattiginiz kagit fabrikalari ve şeker fabrikalarinin yerinede yeni fabrikalar acin. Sattiklariniz fabrikayi kapatip uretimi durduruyor
KARDEŞİM KİM NE DERSE DESİN AMA BU ÜLKEDE YAŞAYAN HERKES AK PARTİNİN HİZMETİNİ GÖRÜYOR ALLAH HİZMET EDENLERE SAGLIK VERSİN.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:06)