E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYerel varlıklardaki baskılanma sürebilir---

Yerel varlıklardaki baskılanma sürebilir

Yerel varlıklardaki baskılanma sürebilir
21 Şubat 2020 - 08:56 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalarda doların yükselişi öne çıkıyor.

20 Şubat global ve yerel varlık fiyatlamalarının teması Ocak ayının ikinci yarısından bu yana olduğu üzere “güçlü Amerikan doları” yaklaşımı etrafında şekillendi. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülke varlıkları günün ilk yarısında negatif anlamda baskılanırken, Türk lirasının da USD çaprazında zorlandığı görüldü. ABD endeks vadelileri spot açılışa dek genel olarak sakin bir seyir içerisinde olurken, açılışın ardından globalde gözlenen riskli varlıklardan çıkış teması etrafında
oluşum gözlendi.

DXY 100.00 sınırından dönüş yaparken, teknik analizle ilgilenenlerin yakından takip ettiği önemli kırılım gerçekleşti ve 50 günlük hareketli ortalama uzun vadeli süreci temsil eden 200 günlük ortalamayı yukarı yönde kesti. Endeksin kısa vadede 99.00 bölgesi aşağısına sarkma ihtimalinin henüz düşük olması yukarı yönde 100.50 kritik direncinin radara girerek yakından takip edilmesine zemin hazırlamış durumda. Öte yandan tahvil piyasasına olan talebin sürmesi ve hisse senetlerinin de para birimlerinin ardından artık baskılanmadan negatif anlamda etkilenmeye başlaması algı bozulmasının genele yayıldığı düşüncesini teyit ediyor.

Amerikalı yatırım bankası Goldman Sachs’ın Covid-19 salgınının büyümeye olan etkilerinin göz ardı edilmesi sonucunda hisse senetlerindeki satış baskısının arttığını belirtmesi yatırımcı kesiminde ihtiyat durumunu artırırken, alışagelmiş davranışın aksine güçlü Amerikan doları ortamında ons altın talebinin de gerçekleşmesi gidişatın ciddiye alınması gerektiğini gözler önüne seriyor. Yeni günde Hindistan piyasaları tatil nedeniyle işlem görmezken, Asya’da ilk fiyatlamalar ve vadeli ABD endeksleri görünümü negatif yönlü seyre işaret ediyor. 

Yerel varlıklar ise böylesi belirsizlik başlıklarının olduğu ortamda kendisine has haber akışı ile negatif yönde ayrışma sergiledi. Liradaki zayıflama ağırlıklı DXY kaynaklı olmaya devam etse de hisse senetlerindeki satış baskısının bankalar önderliğinde gerçekleşmesi ve jeopolitik haber akışının hızlanması bahse konu sürece önderlik eden gelişmeler konumunda. BİST 100 endeksi bir süredir yakından takip edilen 115.000 bölgesindeki desteğini aşağı yönde test ederken, liradaki toparlanmanın yine DXY’deki geri çekilme ile gerçekleştiği dakikalarda tepki alımlarının geldiği görüldü. Söz konusu destek seviyesinin kırılması durumunda 110.000-112.000 puan aralığını yakından izleyeceğiz. USDTRY paritesinde ise 6.1250 direnci son gelişmelerin ardından önemini artırmış durumda. Gösterge tahvil faizlerindeki yükseliş ve yurtdışı yerleşik çıkışının
devamına paralel yerel varlıklardaki baskılanma sürebilir.

Haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi’nde açıklanacak olan Flash PMI verileri risk iştahı ve DXY hareketinin (EUR kaynaklı) seyri açısından kritik önemde bulunuyor. Covid-19 salgını sonrasında izlenecek olan ilk önemli data seti konumu nedeniyle PMI’lardaki olası zayıflama EURUSD paritesinde 1.0740 desteğini gündeme getirebilir.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.21 değer kaybı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %-2.98 ile 115.642 puan seviyesinden tamamladı. 10 yıl vadeli gösterge tahvilde faizin son düzeyi %11.94 olurken, 5 yıl vadeli CDS ise 261bp bölgesinde gün kapanışı gerçekleştirdi.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışlarının tamamı değer kayıplarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %-1.09, FTSE 100 %-0.27, CAC 40 %-0.80 ve DAX %-0.91 düzeyinde performans sergilerken, Rusya (RTS, USD) varlıklarındaki kapanış %-0.41 ile gerçekleşti.

Amerika kıtası işlemlerinde ağırlıklı Avrupa seansına benzer resim takip edildi. Majör ABD endeksleri bir kez daha Nasdaq önderliğinde hareket ederken, endeksin %-0.67 ile günü tamamlaması diğer gruplara da eğilimin sirayet etmesine neden oldu. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları içerisinde Merval %1.49 yükselişle dikkat çekerken, Bovespa ise %-1.66 ile olumsuz tarafta bir adım öne çıktı.

Asya seansında yeni gün işlemleri satış baskısının devamına işaret ediyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %-0.13, Hang Seng %-0.61, CSI 300 %0.80 ve KOSPI %-1.30 ile fiyatlanırken, CNH-CNY spreadi 12 pips seviyesinde oluşum göstermekte. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması ise 7.0210 ile yuanda Aralık ayından bu yana en yüksek seviyeye işaret etmekte. 

BİST 100 işlemlerinde 115.000-112.000 seviyeleri destek, 118.000 bölgesi ise direnç olarak izlenebilir.

USDTRY paritesi işlemlerinde 6.12 direnç, 6.05-6.00 ise destek olarak izlenebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda. Aşağı yönde 1.0860 sonrası ilk destek noktası 1.0740. Yukarıda ise 1.0850-1.0950 bölgesi direnç olarak dikkat çekiyor. Henüz kalıcı euro değerlenmesi beklentisinde değiliz. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)