E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yeni ekonomi programı açıklandı. Borsa aktörleri ise ekonomi yönetiminin göreve başladığı haziran ayından bu yana açıklanacağı belirtilen Yeni Ekonomik Program’ı merakla beklemekteydi.
20 Eylül günü açıklanan Programda borsaya yönelik doğrudan tedbirler bulunmamakla birlikte satır aralarında sektörün geleceğine ilişkin çıkarımlara ulaşmak mümkün. En belirgin tedbir ise detaya girmemekle birlikte yeni pazarlar ve araçların oluşturulacağı yönündeki tedbir. Amaç ise riskleri etkin şekilde ve zamanında bertaraf edilebilmesi. İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, finansal istikrarın yeniden tesis edilmesi açısından Programı önemli bir araç olarak görürken üç yıllık süre içinde sabırlı olunması gerektiğini dile getiriyor. Programın bir yandan küçülen ekonomi hedefi dile getirilirken diğer yandan yeni pazar ve enstrümanları ne ölçüde hayata geçireceği ise tartışma konusu. Fitch, bu noktada YEP’e temkinli yaklaşıyor. Yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin uzun süreli bir düzeltme dönemine girdiğine dikkat çekerken daha gerçekçi makro ekonomik tahminlerle otoritelerin daha zayıf GSYH büyümesine tolerans göstereceğini, dile getiriyor. Otoritelerin göstereceği toleransı yabancı fonların da gösterebilmesi ekonomi kurmaylarının en büyük dileği olsa gerek. Zira göstergeler bu noktada sıkıntılı. Halihazırda gelişmekte olan ülkelere aktarılan kaynak bu fonlar tarafından kademeli olarak çekiliyor. Kuşkusuz bunda ABD’nin aylık tahvil ihraç rakamını artırmasının etkisi bulunuyor. FED, aylık 40 milyar dolar olan tahvil ihracını ekim ayından itibaren 50 milyar dolara çıkardı. Bu da çıkışın devam etmesine yol açacak. Halihazırda Türkiye’ye yönelik fon akışının ana kaynağı Amerika ve Avrupa kaynaklı. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı, Eylül 2018 değerlendirme raporuna göre 2002-2018 döneminde kümülatif verilere göre Türkiye’ye doğrudan gelen fon tutarı yaklaşık 151 milyar dolar. Liradaki değer kaybı ise yabancıların Türkiye’deki varlıklarının erimesine yol açtı. Ekonomide daralmaya gidilecek olması sektör bazında borsadaki firmaların da küçülme eğilimine girmelerine neden olacak. Borsada uzun süredir işlem yapan Ahmet Özkan bunu ciddi bir sorun olarak görüyor. Özkan, büyüyemeyen ya da kârı azalan şirketlerin olduğu bir borsaya yabancı neden gelsin diye soruyor. Halihazırda borsada işlem gören hisse senetlerin yüzde 62,51’i yabancı yatırımcının elinde bulunuyor. Bu itibarla yabancıların zaten borsada ciddi bir ağırlığı varken sektöre yeni kaynak getirmeleri için ciddi bir nedeninin olması gerekiyor. YEP’in öngörüsüne bağlı olarak firmaların büyümesinin yavaşlaması ister istemez elinde hisse senedi bulunduran yabancıların portföyünün erimesi anlamına gelecek. Portföyü erime riski altında bulunan yabancıların borsaya ilave sermaye akışında bulunması ancak ileriye dönük beklentilerini sürdürmesi ile mümkün olabilecektir. İlerleyen süreçte Programın detayları kamuyla paylaşılırken bu noktada yerli ve yabancı sermayeyi teşvik edici tedbirler borsanın önünün açık olmasına imkân tanıyacaktır. (ZEYNEP AKTAŞ/FORTUNE TÜRKİYE DERGİSİ)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Sermayeler hasar gördüğü için gelecek dönemlerde birçok şirket ve banka mecburen yüklü bedelliye gidecektir
yeni ekonomi yönetimi ülkeyi ne hale getirdi .sorun yoktu batığa gidiyoruz 3 ayda.kamu bankaları borsada korku salıyo .0,3 defter değerli bankamı olur.bu 0,3 dd ilemi güven gelecek.mckenzi neden fitche dur demedi madem danışmanlık yapıyor *.piyasa yapıcılığı yapıyor güven enjekte etmeye anlaşıldı nerede .dakika bir gol bir.fitch darbesi mi mckenzi keleğimi..
Bence seneye tarım gıda ürünlerine yatırım yapın. Fiyatlar çok yükselecek
enerji bakanı maliye bakanı oldu.memleket enerjiden tarihe geçecek büyük ekonomik darbe yedi ..enerji başarısı ortada.şimdi, ekonomiyi bitiriyorlar..ülkeyi yani.**ovp yep mc kensi .. falan ülkede kriz yok..**??babacan herkes onu konuşuyor nerede**babacan nerede acil ekonominin başına çok acil.**
Savunma sanayi ve ilaç işaret edildi. Eski Eczacı İlaç olsaydı tam onun zamanıydı ama ilaç fabrikasını sattılar.
BORSADA VURGUN ,SOYGUN ,DOLANDIRICILIK AMAÇLI PATRONLARIN ŞİRKETİNE EL KONUP KAYYUMA DEVREDİLMELİ .YEMLEME İŞİNE SON VERİLİP ÜLKE EKENOMİSİ ÖN PLANA ÇIKMALI SERMAYE OYUNLARINA DUR DENMELİ.
arkasını açtı. pala arkaya geçti.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:24)