E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiYeo Teknoloji ve Koza Polyester sorusu---

Yeo Teknoloji ve Koza Polyester sorusu

Yeo Teknoloji ve Koza Polyester sorusu
21 Ekim 2024 - 08:51 borsaningundemi.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

ÇİNLİ FİRMAYLA İŞ BİRLİĞİNE GİTTİ

SORU- Yeo Teknoloji’nin Romanya’daki santral işiyle ilgili bilgi verebilir misiniz? Çinli firma ile iş yapacak olması ne kazandıracak?
Necati Bozkurt

CEVAP- Yeo Teknoloji, yüzde 51 iştiraki olan Defic Globe üzerinden Romanya’da güneş santrali yatırımı işi gerçekleştirecek. Ağustos ayında yaptığı açıklamada ise Defic Globe’un Çin’in enerji firmalarından Shanghai Electric ile önemli bir ortaklık anlaşması imzaladığını duyurdu. Anlaşma ile Romanya’daki toplam 129 MWp kapasiteye sahip olacak iki güneş santralinin yapımının Shanghai Electric ile birlikte yapılması söz konusu olacak.

Açıklamada Shanghai Electric’in 2023 itibarıyla 22.400 MWh kurulu güce sahip büyük bir enerji şirketi olduğu belirtildi. Firmanın bilgi birikimi ve tecrübesiyle bu projede yer alması, Yeo için hem finansal hem de teknik açıdan önemli bir kazanım olarak değerlendiriliyor. Eerji yatırımları konusunda deneyimli bir firma olması Yeo Teknoloji’ye geniş yelpazeden kolaylık sağlayacağı gibi ilerisi için yeni iş birliklerinin de kapısını aralayabilecek.

İki santralin anahtar teslim mühendislik ve inşaat hizmetleri 65,8 milyon euroya üstlenildi. Romanya Rekabet Kurumu'ndan onayın alınması sonrasında Yeo Teknoloji’nin Romanya'daki iştiraklerinin %75’i Shanghai Electric’e devredildi. Kalan %25 ise Defic Globe’a ait olacak. Defic Globe'un, ilerleyen dönemde %25’lik hissesini %30’a çıkarma opsiyonu bulunuyor. Santrallerin inşaatına kısa bir süre içinde başlanması planlanıyor.


SATIŞ BASKISI DEVAM EDİYOR

SORU- Koza Polyester’in kredili işlemlere konu edilememesi hisse üzerinde nasıl bir sonuca yol açtığını öğrenebilir miyim?
Selçuk Akçay

CEVAP- Borsada işlem gören hisselerde aşırı dalgalanmaların yaşanması halinde, yatırımcıların mağdur olmaması gayesi ile Borsa İstanbul kademeli tedbirleri devreye alabilmekte. Kredili işlem yasağı da bunlardan biridir. Tedbirin gayesi, hisse üzerinde oluşabilecek yapay fiyat hareketlerini ve aşırı oynaklığı engelleyebilmek.

Kredili işlemler yatırımcıların borçlanarak daha büyük pozisyonlar almasına olanak tanıdığı için, bu tür işlemler fiyat üzerinde spekülatif hareketlenmelere meydan verebilmekte. Hisse senedi, kredili işlem kapsamından çıkarıldığında ise yatırımcılar kredi kullanarak o hisseyi alamaz. Bu durum likiditenin azalmasına ve fiyat hareketlerinin daha stabil hale gelmesine imkan tanır. Öte yandan, bazı yatırımcılar kredi kullanarak aldıkları pozisyonları kapatmak zorunda kalır. Bu da hissenin fiyatı üzerinde kısa süreli bir satış baskısı oluşturabilir. Ancak bu pozisyonlar kapatıldığında yaşanan satış baskısı da normalleşir. Bu tedbir, kısa vadede fiyatın düşmesine yol açsa da uzun vadede Hisse fiyatının daha sağlıklı ve dengeli bir şekilde hareket etmesine yardımcı olur.

Koza Polyester’e getirilen kredili işlem yasağı 22 Ekim seans sonrası sona erecek ve hisse tekrar kredili işlemlere konu olabilecek. Fiyatı ise Eylül 2023’te en yüksek 81 TL’ye kadar çıkarken sonrasında geriledi. Satış baskısının devam ettiği hissede son işlem gününde kapanış 28,94 TL’den gerçekleşti. Satışların devam etmesi halinde ilk açılış fiyatı olan 26,94 TL’nin de gerisine inmesi gündeme gelebileceği göz ardı edilmemeli.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 32,48
En Yüksek: 33,00
En Düşük: 30,36
Değişim 7,05 %
FK: 22,00
PD / DD: 1,93
İşlem Hacmi 101.068.768
Toplam Adet: 3.162.857
Ağırlıklı Ort.: 31,93
Son Değer: 200,50
En Yüksek: 201,80
En Düşük: 198,50
Değişim 0,05 %
FK: 20,64
PD / DD: 8,42
İşlem Hacmi 100.544.546
Toplam Adet: 501.624
Ağırlıklı Ort.: 200,23
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)