E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizYenzedeler kötü durumda---

Yenzedeler kötü durumda

Yenzedeler kötü durumda
22 Aralık 2010 - 20:12 borsagundem.com

Dövizzedeler ve Japon Yeni Mağdurları borçların yeniden yapılandırılmasına kendilerinin de dahil edilmesini istiyorlar

Dövizle konut kredisi kullananlar da borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun tasarısına kendilerinin de dahil edilmesi için milletvekilleri, Hazine ve BDDK yöneticilerine faks gönderiyor.
İnternette oluşturdukları ''dovizzedeler.com'' ve ''japonyenimagdurları'' adlı siteler sayesinde ortak hareket eden döviz cinsi veya dövize endeksli konut kredisi mağdurları, bugün de Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın banka genel müdürleri ile yapacağı görüşme öncesi basın kuruluşlarına yoğun faks gönderdi.
Hareket ile ilgili bilgi veren Japon Yeni kredisi mağduru Hakan Özcan, 2007 yılında, özel bir bankanın ısrarı sonucu 80 bin lira karşılığında 7,7 milyon Japon Yeni tutarında kredi kullandığını belirterek, şu bilgiyi verdi:
''Eşim ile beraber 2008 yılında ev alır mıyız alamaz mıyız diye hesap içindeydik. Bulduğumuz evlerin fiyatlarını TL kredileri ile karşılaştırdığımızda ödeyemeyeceğimiz kadar yüksek ödemeler karşımıza çıktığı için vazgeçiyorduk. Son olarak bulduğumuz ev için bize Japon Yeni önerdiler. Son 15 yılda Japon Yeni'nde ciddi bir artışın olmadığı, hatta çoğu bankacının da şahsen bu krediyi kullandığını belirterek aklımıza soktular. Geri ödemesi çok cazip olan bu krediyle ben ve eşim evi almaya karar verdik. 7 milyon Japon Yeni çekip ayda 780 lira geri ödemeyle 10 yıllığına anlaştık. İlk iki ay hiç bir sorun yoktu, yaklaşık 800 lira gibi bir rakamı geri ödüyorduk. Üçüncü ayda artışlar başladı ve 800 liralık taksit, bir kaç ay sonra 1200 liraya yükseldi. Hızla artan yen, kabusumuz oldu çıktı. Ev aldık diye mutlu olmuşken, şimdi de neden aldık diye kahroluyoruz. Eşim ve benim toplam gelirimiz zaten 2 bin lirayı anca buluyor. Evimin ekmeğini, çocuğumun geleceğini bankalara vermek, artık canımızı çok yakar oldu.''
Söz konusu internet sitelerinin kurucusu ve yöneticisi, kendisi de Japon Yeni cinsinden konut kredisi mağduru olan Aygün Gürcan, özellikle özel bankaların, TL kredisi kullanamayacak, sabit gelirli sanayi işçilerine, Japon Yeni ve İsviçre Frangı üzerinden kredi önerdiğini, bu yanlış yönlendirme nedeniyle insanların mağdur olduğunu söyledi. Siteyi 1,5 yıl önce kurduklarını, Merkez Bankası, BDDK, siyasi parti yetkilileri ile görüştüklerini ve bir sonuç alamadıkların anlatan Gürcan, başlattıkları ''faks yağmuru'' protestosunda ortalama 500 kişinin birlikte hareket ettiğini, ancak mağdur sayısının 200 bin civarında olduğunu öğrendiklerini belirtti.
Mağdurların çoğunun İzmir, Manisa, Kayseri gibi illerde olduğunu öne süren Gürcan, şunları kaydetti:
''Bankalar, dolar üzerinden aldıkları bu kredileri Japon Yeni üzerinden tüketicilere kullandırdı. Dolar bu dönemde yüzde 20 artarken, Japon Yeni'ndeki artış yüzde 70'i geçti. Bankalar haksız kazanç sağladı. Biz, Japon Yeni'ndeki krizin etkilerini ortadan kaldırarak, kredilerimizin TL'ye dönüştürülmesini ve borçlarımızın yeniden yapılandırılmasını istiyoruz. 50 bin liralık kredi borcu, 22 bin liralık ödemeye karşın 64 bin liraya ulaştı. Kimsenin ödeme yapacak hali kalmadı. Bu en az 200 bin kişiyi ilgilendiren toplumsal bir sorun. Belirlenecek ortalama bir kur üzerinden borcumuz TL'ye çevrilerek yapılandırılsın.''
Japon Yeni kredisi mağdurları, bankaların, TL kredilerde dosya masrafı almasına karşın Japon yeni kredilerde 4-5 bin liraya varan dosya masrafını almadığını, aylık ödemelerin de TL'ye göre yarı yarıya düşük tuttuğunu belirterek, insanların bu cazibeler nedeniyle Japon Yeni cinsinden kredi kullandığını, ancak kurlardaki artıştan dolayı şimdi mağdur olduğunu öne sürüyor.
Mağdurlar, Merkez Bankasının 2009'da döviz geliri olmayanların döviz cinsinden kredi kullanmasını uygulamadan kaldırdığına dikkati çekerken, 2008'de bu kredileri kullananların mağduriyetinin devam ettiğini vurguladı.
Yapılan belirlemeye göre, 2008 yılı başında 1,067 lira olan 100 Japon Yeni'nin döviz alış kuru, 20 Aralık 2010 itibariyle yüzde 72,52 artış ile 1,841 liraya yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hayrettin yenzede05 Aralık 2012 23:52

    yangin vaaaaaaaaaaaar yenzede

  • hayrettin yenzede05 Aralık 2012 23:50

    yangin vaaaaaaaaaaaar yenzede

  • AYŞE TANIŞ10 Şubat 2011 15:00

    BENDE YUKARIDAKİ ARKADAŞIM GİBİ ZOR DURUMDAYIM 2008 DE BENİM BİR BAŞKA BANKADAN ONAYLANMIŞ KREDİMİ ZAPON YENİ ÇOK CAZİP DİYE BİR BAŞKA BANKA TARAFIDAN KANDIRILDIM TAMAM BİZDE SUÇLUYUZ AMA RESMEN KANDIRILDIK 6400 YE KARŞILIĞINDA AYLIK 1350 ÖDEMEMİZ GEREKİRKEN ŞU ANDA 2400 ÖDEMEMİZ VAR NASIL ÖDÜYORUZ BİZ BİR DEVLET MEMURUYUZ NELER ÇEKTİĞİMİZİ ANCAK BİZİM GİBİ OLANLAR ANLAR İNSAN GİBİ YAŞAMAYI UNUTTUK BİR YA KALP KRIZÜDEN YADA BEYİN KANAMASINDAN GİDERSEK HİÇ ŞAŞMASINLAR İLGİLİLRRE DUYRULUR

  • Ali AKİŞ Salihli/ MANİSA12.01.201112 Ocak 2011 23:43

    Merhaba dostlar bende aynı dertten müzdaripim.Ben sıfırdan Japon yeni kredisi kullanmadım. Aylık 1.25 den aldığım YTL cinsinden 48.000 YTL krediyi çok ısrar ikna sonucu bir başka bankaya kur 100 JPY 1.0116 iken 6 milyon 660 bin yen olarak transfer ettim. Başlangıçta avantajlıydım. Şöyleki YTL olarak 850 YTL öderken JPY olarak 620 ile başladım ama bu güzellik üç ay sürdü.Ekim 2008 den ittibaren Japon parasının hızına yetişmek mümküm değil. Şu an Aralık 2009 taksidini 1170 tl olarak ödedim. Emekliyim Eşimde emekli Birşeyler yapmamamız, yada yapılması gerekir.Aslında ödeme gücümüze göre sabit kur yapılabilir. Bankaları kazandırıyoruz. Bir ev almanın bedeli bu kadar ağır olmamalı. Karınca duası gibi yazılan ve bie de çok hızlı birşekilde imzalattırılan sözleşmenin bizi de koruyan maddeleri olmalı.TUDER in bunu araştırmasını istiyorum.

  • Hülya Aslan04 Ocak 2011 18:52

    Hükümetimiz dövize endeksli veya japon yeni ile konut kredisini bankalara yasaklamıştır.İyiydide niye yasaklandı,kötüyse bize niye devam ettiriliyor. Ayrıca bankalar zaten faiz ve karlarını anaparanın üzerine koydular yapılandırırken,tekrar bu günkü kurdan liraya çevirip tekrar tekrar kar etmesi doğrumudur.bizler ticarethanemi açtık biz karmı ediyoruz biz dövizmi alıp satıyoruz biz ev aldık en temel ve zaruri ihtiyaçtır ev almak Devletler kendi milletlerine toplu konut yaparken yardımcı olurken biz kendi kendimize zarar veriyoruz bu çelişkidir morgıçmıdır nedir asıl amacı uzun vadede ucuz ev sahibi olmak içindir morgıç kredisi dövize endekslenemez ne yapacağız şöyle yaptırım gücü olan bir TÜDER'imiz yokmu

  • Mustafa Aslan04 Ocak 2011 18:45

    Merkez bankası kura müdahele etmeli,veya borç harç edip bankaya kalan borcumuzu aldığımız günkü döviz kurundan kapatalım bu günkü kurdan değil

  • ahmet24 Aralık 2010 23:21

    sunu acıkça söylemek isterim dövizle kredi veren bankaların karları olagan üstü artmıstır 2011 yılı japon yeni kredisi kullananlar için kötü bir yılı olacaktır 230 bin dövizzedenin en az 150 bini borcunu ödeyemiyecektir 2011 yılı felaket yılı olacaktır yetkililer bir an önlem almazsa dövizzedelerin beklediği borçlar kanunda degişiklik olmazsa borçlar yapılandırlmazsa 2011 yılı ekonomik kriz yılı olacaktir eğer param olsaydı yatırım yapmak isteseydim japon yeni veya isviçre frangı alırdım son yılların en karlı yatırımı kim nederse desin 2011 japon yeni 2500 tl geçıcektir