E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Rusya-Ukrayna gerilimi giderek tırmanırken krizin enerji piyasalarını nasıl etkileyeceği tartışma konusu. Enerjide dışa bağımlılık ülkelerin dış politikalarını da etkiliyor.Bu nedenle ülkeler yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldi.Önemlilerinden birisi de elektrik üretiminde yenilenebilir kaynaklar. Bu alanda Türkiye Avrupa Birliği (AB) ortalamasının üstünde yer alıyor. Peki, elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların oranı Türkiye ve Avrupa’da ne durumda? Türkiye’nin elektrik üretiminde hangi kaynakları kullanıyor; doğal gazın payı kaç?
Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı verilerine göre, 2020 yılında Türkiye elektrik üretiminin yüzde 42,3’ünü yenilenebilir kaynaklardan karşıladı. AB İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre ise 2020’de AB’nin bu alandaki ortalaması yüzde 37,5.
Avrupa’da en fazla kaynak Norveç'te
Avrupa’da 35 ülke içinde elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların en fazla olduğu ülke yüzde 114 ile Norveç. İkinci sırada yüzde 103 ile İzlanda var. Oranın yüzde 100’ün üzerinde olması bu iki ülkenin tükettiğinden daha fazla elektrik ürettiği anlamına geliyor.
Üçüncü sıradaki Arnavutluk da elektriğin tamamını yenilenebilir kaynaklardan üretiyor. Türkiye 35 ülke içinde 14. sırada.
En düşük oran Malta, Macaristan ve Kıbrıs’ta
Elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların oranının en düşük olduğu ülkeler ise yüzde 10 ile Malta ve yüzde 12 ile Macaristan ve Kıbrıs’ta.
Diğer bazı ülkelerde ise bu oranlar şöyle: Danimarka yüzde 65, Almanya yüzde 45, Roamnya yüzde 44, İtalya yüzde 38, Yunanistan yüzde 36, İngiltere yüzde 35, Belçika yüzde 25, Fransa yüzde 25 ve Bulgaristan yüzde 24.
Yenilenebilir kaynakların dağılımı: Güneş'in payı kaç?
Yenilebilir kaynakların dağılımına bakıldığında ise Türkiye’de yüzde 47 ile hidrolik ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada yüzde 26 ile rüzgar gelirken Güneş'in payı yüzde 12’de kaldı. AB’de ise yüzde 36 ile rüzgar ilk sırada gelirken yüzde 33 ile hidrolik takip ediyor. AB’de Güneş'in payı yüzde 14 ile Türkiye’nin yüzde 2 puan üstünde.
Türkiye elektriğin yüzde 23’ünü doğalgazdan üretiyor
Cumhurbaşkanlığı verilerine göre, 2020 yılında Türkiye elektriğin yüzde 23’ünü doğalgaz kullanarak üretti. Doğal gaz yenilenebilir bir enerji kaynağı değil. Kış aylarında İran’dan gelen doğalgaz miktarının düşmesi üzerine Türkiye’de elektrik sorunu yaşanmış; organize saniye bölgelerinde üretim durmuştu.(Euronews)
Binalara yüzde 5 "yenilenebilir enerji" şartı
Yenilenebilir enerjide dev yatırım
Erdoğan'dan yenilenebilir enerji açıklaması
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:15)