E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Gelişmekte olan piyasalardaki para girişinden Türkiye de nasibini aldı. Piyasaların olması gereken yerde gören ve primli bulmadığını söyleyen HSBC Yatırım Menkul Değerler Genel Müdürü Tolga Koyuncu, "Ancak özellikle hisse tarafında fonlar yüksek getiriler elde etti. Yıl sonuna doğru kârlarını realize etmek isteyebilirler" diyor. Koyuncu, kâr satışlarının sınırlı olmasını bekliyor. HSBC Yatırım'ın model portföyünde, Koç Holding, Migros, Pegasus, Turkcell ve Halkbank bulunuyor.
Bu yıl zayıflayan dolar, artan risk iştahı, merkez bankalarının gevşek para politikalarına devam etmesi, hem hisse senedi hem bono fonlarında nakit akışı sağladı. Bu da varlık fiyatlarına değer artışı olarak yansıdı. Gelişmekte olan piyasalar açısından önemli olan FED faiz artışları ve parasal sıklaştırmanın, enflasyon verilerinin düşük gelmesiyle korkulandan daha yavaş düzeyde seyrettiğini görüyoruz. Ayrıca Amerika'nın ticaret dengesi açısından zayıf doları bu yıl boyunca kabullenmiş görünmesi de şu ana kadar olan trendi destekliyor. Bugün gelinen noktada borsanın pahalı olmadığını söyleyen HSBC Yatırım Menkul Değerler Genel Müdürü Tolga Koyuncu, son dönemdeki yüksek getirilerle birlikte olası kâr satışlarına karşı da temkinli. Tolga Koyuncu ile yatırım stratejilerini konuştuk:
-Yılın sonuna yaklaştıkça alman pozisyonlardan kâr satışları görmemiz muhtemel. 2018 yılında FED'in faiz artışlarının devam edeceği ve önümüzdeki iki yıl içinde piyasalardan 1 trilyon dolar çekecek olması gerçeği hala önümüzde. Ayrıca zayıf doların, Avrupa başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelerde yarattığı ihracat dezavantajından rahatsız olunması, carry trade'lerde kâr satışı olasılığını yükseltiyor. Türkiye'de ise geçen yıla göre oldukça yüksek gelen bankaların kâr artışlarını önümüzdeki yıl için aynı yükseklikte beklemek zor. Yine yıl sonu gelebilecek geç likidite faiz indiriminin de uzun TL pozisyonlarının kapanmasını motive edeceği gözüküyor.
-Piyasalara önemli para girişleri oldu ve bundan Borsa İstanbul da nasibini aldı. Gelinen seviyelerde Türkiye piyasaları hala iskontolu mu?
-ABD'de faiz artışlarının korkulandan yavaş hızda gerçekleşmesi stresi düşürünce gelişmekte olan piyasalara para girişi olduğunu gördük. Bu süreçte Merkez Bankası geç likidite penceresinin faiz oranını artırınca gelişmekte olan piyasalar içinde Türkiye hızlı bir şekilde cazip hale geldi. Ortalama fonlama maliyetinin yüzde 10'lardan yüzde 12 seviyelerine çıkması ve küresel dolar zayıflığı, Türk Lirası varlıklara yabancı yatırım çekti. Bu sayede hem bono hem hisse senedi piyasalarına son yılların en kuvvetli para girişleri olduğunu gördük. Bununla beraber gelinen seviyelerde hisse senedi piyasalarında değerlemelerin hala çok yüksek olmadığını düşünüyorum. Bence piyasalar olması gereken yerde.
-Hisse senedi piyasaları endeks beklentileri nedir? Destekler ve dirençler nelerdir?
-Bu yıl gerçekleşen yabancı alımlarının ve bireysel emeklilik fonlarına olan girişlerin de etkisiyle BİST-100'de olumlu havanın devam edeceğini, ancak yükseliş potansiyelinin azaldığını görüyoruz. Hisse bazında, 2017'nin son çeyreğinde beraber genel yükseliş yerine, 2018 yılı için faaliyet kârında sağlıklı artış sağlaması beklenen şirketlerde geçici yükselişler görülecek. Endekste kısa vadeli destek 105.000 ve direnç 115.000'de. Endeks tahminlerimizde yıl sonuna doğru olası kâr satışlarının sınırlı olacağı beklentimizi öne çıkardık. Şu anki seviyeler dikkate alındığında yukarı hareketlerde hisse pozisyonlarının realize edilmesi, azaltılması görüşündeyiz.
-Döviz piyasasında beklentileriniz neler? Dolar-Euro ve parite beklentileriniz nedir?
-HSBC ekonomistleri son yıllarda döviz konusunda yaptıkları başarılı tahminlerle dikkat çekti. Dolar/Euro paritesi 1,07 seviyelerine gerilemişken hatta 1 Euro=1 dolar tahminleri piyasalarda seslendirilirken HSBC ekonomistleri paritede 1,20 öngörüsünü yapıyordu. Bugün gelinen noktada HSBC uzmanlarının haklı olduğunu görüyoruz. Paritede yıl sonunda 1,20 tahminiyle birlikte dolar/TL'de 3,60 ve Euro/ TL'de 4,32 öngörümüz var.
-Faiz piyasasında beklentileriniz nedir? Yatırımcı açısından getiri nerede?
-Merkez Bankası gösterge faizinin değişmeyerek yüzde 8'lerde kalmasını bekliyoruz. Piyasanın fonlama faizi ise yüzde 12 seviyelerinde. Burada önemli olan geç likidite penceresinde verdiği rakam. Burada yüksek faiz verince piyasaya fonladığı paranın ortalama faizi yükseliyor. Bu ortamda TL mevduat yatırımcı açısından ön planda. Devlet tahvillerine yatırımdan para kazanabilmek için enflasyonun düşmesi ve faizlerin aşağı gelmesi gerekiyor. Şu aşamada 2 yıllık tahviller yüzde 11,5 gibi bir oran veriyor, bunun reel getirişi sadece yüzde 2.
-Yatırım araçlarından model portföy yapar mısınız? Yüzdelik dağılım nasıl olur? Bu dağılımı neden öneriyorsunuz?
-Portföy yatırımcıları bu yıl iyi getiriler elde etti. Bu nedenle yıl sonuna doğru kâr satışları görebiliriz. Yatırımcıların da bunu dikkate alarak portföy dağılımı yapması gerekiyor. TL iyi faiz veriyor diye yatırımcılar mevduata yöneliyor. Ancak kur 3,70-3,80 olduğunda TL faizdeki getiriler eriyecek. Bu nedenle portföyün bir kısmını, koruma amaçlı olarak döviz sepeti olarak düşündüm. Değerlemeler yüksek olmadığı için seçici olarak ucuz kalmış hisselerden portföy yapılabilir. Geri kalan pay TL faizde olmalı.
HSBC YATIRIMIN MODEL PORTFÖYÜNDE OLAN 5 HİSSE
KOÇ HOLDİNG: Ailenin hisse satışı sonrasında yüzde 10'un üzerine çıkan net aktif değer iskontosu fırsat sunuyor. Portföyü gerek rafineri (Tüpraş) gerek otomotiv ve beyaz eşya tarafında çok güçlü performansa sahip. Tüpraş ve diğer iştiraklerden gelecek temettülerle nakit pozisyonunu güçlendirecek ve dolayısıyla bu durum yeni satın alma fırsatları ya da daha yüksek temettü potansiyeli yaratıyor.
MİGROS: Büyümeye ve marjlara gelecek yıllarda küçük formatlı mağazaların (MJet), Kipa konsolidasyonunun ve özel marka stratejisinin güçlü katkısı beklenebilir. Son iki çeyrektir yüzde 20'nin
üzerinde satış büyümesi, bunun sinyallerini veriyor. Güçlü nakit yaratımıyla bilançoda borçluluk yapısında düzelme öngörülebilir.
PEGASUS: 2017 yılı havacılık hisseleri açısından beklentilerin üzerinde bir toparlanma yaşıyor. Bunun ardında yolcu trafiğindeki toparlanmanın yanı sıra şirketlerin maliyet yönetimi de önemli rol oynuyor. Pegasus, düşük maliyetli modeli ve rekabette görece hafifleme sayesinde trafik tarafında (yolcu sayısı, uçak doluluk oranları) sektörün üzerinde büyüme sağlarken uçak satışlarıyla etkin kapasite ve nakit yönetimi sağladı. Ana sezon olan 3'üncü çeyreğe ilişkin pozitif beklentiler, hisseyi daha da yukarı taşıyabilir.
TURKCELL: Şirketin data ve dijital servislerdeki satışları güçlü büyüme sonucu toplam mobil gelirlerinin yüzde 65'ine ulaştı. Önümüzdeki yıllarda bu büyüme devam edebilir. Bunu sağlayacak faktörler arasında akıllı telefon penetrasyonundaki artış, 4.5G abonelerinin 4.5G uyumlu cihaz kullanım oranının artması ve aktif dijital servis kullanıcı sayısının büyümesi yer alıyor. Turkcell güçlü büyüme ve marjların yanı sıra temettü beklentisi nedeniyle de tercih edilebilir.
HALKBANK: Büyük bankalar içinde değerleme açısından en cazip görünen banka; F/K çarpanı açısından EEMEA bankaları İçinde en ucuz hisse. KGF'den önemli büyüme ve sermaye desteği görüyor. Aktif kalitesinde beklentilerin üzerinde performansa sahip ve Türkiye Varlık Fonu içinde bulunması temettü beklentisini güçlendiriyor.
"MESAJLAR KAR SATIŞLARINI TAYİN EDECEK"
*Bono faizleri dünyada çok düşük seviyelerde olduğundan portföy yatırımcıları daha yüksek getiri arayışında. Böyle olunca gelişmekte olan ülke fonlarına ciddi girişler oldu. Piyasalarda risk alma iştahı devam ediyor.
*Ancak piyasalarda işlem yapan fonlar, daha çok kısa vadeli İşlemler yapıyor. Kâr ettikten sonra ki şu anda da kârdalar, yıl sonu yaklaştıkça pozisyon kapatıyorlar. Yatırımcıların bu konuyu dikkate almaları gerekir.
*Piyasalarda kâr satışının ne kadar sert olacağı FED'e ve ECB'ye bağlı. 2018 yılına yönelik verilecek mesajlar, bu kâr satışlarının derinliğini tayin edecek. Biz sert bir kâr satışı beklemiyoruz.
*Yabancı yatırımcı bize en çok mikro bazda sorular soruyor. Politik durumu, jeostratejik gelişmeleri, Merkez Bankası politikalarını daha geri planda tutuyorlar. Bunları zaten biliyor, takip ediyorlar. Hisse bazında sorular öne çıkıyor.
Talip Yılmaz/Capital Türkiye Dergisi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
HALKIMIZIN BANKASI HALKBANK..........ALDIK SÜRÜNDÜK..................
emlak konut dip yapmış. geleceğe yatırım yapmak isteyenler buyursun alsın
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:31)