E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYeni yatırımcıların çoğu piyasaları neden terk ediyor?---

Yeni yatırımcıların çoğu piyasaları neden terk ediyor?

Yeni yatırımcıların çoğu piyasaları neden terk ediyor?
16 Nisan 2024 - 17:05 borsagundem.com

Yeni yatırımcılar piyasalara çoğunlukla zihinsel yıkım nedeniyle veda ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalarda alım satım yapan insan, yuvarlanan bir kartopuna benziyor; yol aldıkça boyut ve ivme kazanıyor. Ancak maalesef bunun tersi de benzer şekilde olumsuzluklar yığınına bulanmaya neden olabiliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasalarda kazanmak daha fazla kazanmaya yol açıyor ve para daha fazla para yaratıyor. Aynı şekilde olumsuz olaylar dizisi yani kayıplar da yatırımcının düşüncelerinin olumsuza kayması nedeniyle zihinsel bir yıkıma yol açabiliyor.

15 yıkıcı davranış

ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns, New Trader U’da yer alan makalesinde, yeni bir yatırımcının piyasadan elini eteğini tamamen çekmesine neden olabilecek zihinsel davranışların bir listesini sunuyor ve bir yatırımcı olarak başarınızı engelleyecek bu yıkıcı davranışlara karşı dikkat etmeniz gerektiğini tavsiye ediyor. İşte Burns’ün yıkıcı olarak nitelendirdiği 15 davranış…

Sıkıntı

Yatırımcı biraz aksiyon almak istiyor ve bu yüzden bir alım satım başlatıyor. Oysa piyasalarda işlemlerin yalnızca giriş sinyallerine ulaşıldığında yapılması gerekiyor; yani alım satımların, can sıkıntısını hafifletmek gibi bir amaç uğruna yapılmaması gerekiyor.

Karamsarlık

Yatırımcı para kaybetme konusunda olumsuz bir tutum sergilemeye başlıyor. Oysa yatırımcıların kayıplarından ders alırken pozitif olması gerekiyor çünkü bir yatırımcının başarılı olmasının olmazsa olmazlarının başında olumlu düşünebilmek geliyor.

Hayal kırıklığı

Hayal kırıklığı, beklentilerin karşılanmamasından kaynaklanıyor. Bu nedenle yatırımcıların kâr ve zararına odaklanmadan sadece yatırım planın uygulaması gerekiyor.

Bunalma

Odaklanma ve basitlik kazancın anahtarıdır. Karmaşıklık ve aşırı bilgi yükü yatırım yolunun engebeli ve verimsiz olduğu anlamına gelir.

Hüsran

Yatırım planınıza zaman ayırın ve onu disiplinle uygulayın. Bu, bir kayıp yaşadığınızda hissedeceğiniz yıkımın derecesini sınırlayacaktır.

Şüphe

Bir sistemi yalnızca iyice araştırdıktan, geriye dönük olarak test ettikten veya gerçek zamanlı olarak inceledikten sonra kullanın ve yalnızca tek bir sisteme olan kanıtlanmış bir inançla alım satım yapın.

Endişe

Büyük miktarlarla yatırım yapmak endişeye, strese ve büyük kayıplara giden kesin ve kestirme bir yoldur. Pozisyon boyutunuzu mümkün olduğu kadar küçük tutmaya çalışın.

Suçlama

Kayıplardan dolayı piyasayı suçlamak, yağmur için bulutları suçlamak gibidir. Yağmur elbette yağacaktır ama yağmur yağarken nerede duracağınızı siz seçeceksiniz.

Cesaret kırıklığı

Kaybederken hayatta kalmak için doğru zihniyeti koruyamazsanız, kazanmayı da başaramazsınız. Yatırımda başarılı olmanın sırrı, bilgi ve bilgiye karşı yorulmak bilmez, ölümsüz ve dindirilemez bir susuzluğa sahip olmaktır.

Öfke

Öfke genellikle istediğimizi elde edemediğimizde ortaya çıkar. Bu nedenle arzularınızı dikkatli seçmeli ve oraya ulaşmak için ne gibi engelleri aşmanız gerektiğini anlamalı ve kabullenmelisiniz.

İntikam

Bir hisse senediyle veya piyasayla ödeşmek için yatırım yapmak bir yatırımcının yapabileceği en yıkıcı şeylerden biridir. Bu, bir sörfçünün dalga için okyanusa kızması gibidir, okyanus sörfçüyü umursamaz, hatta onun varlığından bile haberdar değildir. Neticeden piyasanın tarafsız olduğunu unutmamalı ve sonuçların sizin elinizde olduğunu anlamalısınız.

Hiddet

Hiddet hissetmek veya ifade etmek genellikle klavyelerin, ekranların, masaların ve hesapların bozulmasına yol açar. Bu aşamada yatırımcının sonu yakındır.

Kıskançlık

Bir yatırımcı, diğer yatırımcıların kazancından memnun olamayınca, kendi üzerine düşünmenin zamanı gelmiştir. İyi yatırımcıları sert mizaçlı ve kıskanç insanlar değildir.

Güvensizlik

Yatırımcı olma yeteneğinizden şüphe duyduğunuzda iki seçeneğiniz vardır: Kendinizi kazançlı bir yatırımcıya dönüştürmek için yapmanız gerekenleri yapmak veya yatırımın size göre olmadığına karar vermek.

Mağduriyet

Kayıplarınız sizin suçunuz olmadığını düşündüğünüzde sona gelmişsiniz demektir. Yatırım başarınızın kontrolü başka birine devredildiğinde yatırımcının kariyeri maalesef sona erer.

Yatırım psikolojisinde nasıl ustalaşılır?

 

Trader'ları başarısız kılan psikolojik zaaflar

 

6 maddede trade psikolojisi

 

Piyasa döngüsünün 14 psikolojik aşaması

 

Psikolojik özelliklerine göre 10 farklı hisse senedi yatırımcısı

 

Başarılı bir yatırım sistemini bozan 10 hata

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)