Başbakan Ahmet Davutoğlu, ekonomik dönüşüm için düğmeye bastı. Davutoğlu, ekonomi kurmaylarıyla birlikte Ankara Palas’ta ‘Güçlü ve Dengeli Büyüme için Yapısal Dönüşüm’ başlıklı eylem planlarını açıkladı.
Yerli üretimi, yeni teknolojileri ve enerjiyi ön plana çıkaran programla 2018 yılının sonuna kadar Türkiye’de gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) 1.3 trilyon dolara çıkması, cari açığın yüzde 5.2’ye çekilmesi ve işsizlik oranının da yüzde 7 seviyesine inmesi hedefleniyor. Açıklanacak toplam 25 dönüşüm programından dokuzunun reel ekonomiyle ilgili olacağını belirten Davutoğlu, ilk 9 programa dair 417 eylem planı açıkladı.
Her ay izlenecek Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı 9 program şöyle:
“- İthalata olan bağımlılığın azaltılması,
- Öncelikli teknoloji alanlarında ticarileştirme,
- Kamu alımları yoluyla teknoloji geliştirme ve yerli üretim,
- Yerli kaynaklara dayalı enerji üretimi,
- Enerji verimliliğinin geliştirilmesi,
- Tarımda su kullanımının etkinleştirilmesi,
- sağlık endüstrilerinde yapısal dönüşüm,
- Sağlık turizminin geliştirilmesi,
- Taşımacılıktan lojistiğe dönüş.”
Davutoğlu eylem planlarının bir temenni olmayacağını, bakanlıklar tarafından detaylı olarak çalışılan adımların yakından takip edileceğini bildirdi. Buna göre çalışmalar izleme komiteleri tarafından aylık olarak takip edilecek.
İŞTE SANAYİYİ HAREKETE GEÇİRECEK EYLEMLER... Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı 417 eylem planı arasında öne çıkan bazı başlıklar şöyle:
- Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nün yurtdışında da madencilik yapabilmesinin önü açılacak.
- Orta ve yüksek teknolojili ürünlere yönelik yeni yatırım destek programları oluşturulacak. Teknoloji yoğun alanlarda belli bölgelere yeni teşvik paketi hazırlanacak.
- Elektrikli araçlar için prototip batarya üretimi gerçekleştirilecek.
- 2018’de ihracatın ithalatı karşılama oranını yüzde 70 ve üzerine çıkarılması hedefleniyor. Davutoğlu, “Bu sanayi yıllarının ilk yıllarından beri en temel problematiğimizden biridir. Şu anda ekonomimizin ciddi meydan okumalarının başında gelen cari açığın da arkasında ithalat bağımlılığı var” dedi.
Yüzde 35 yerli enerji - Enerji, sağlık, havacılık, uzay, otomotiv, raylı sistemler, bilişim ve savunma gibi öncelikli sektörlerde teknolojik ürün yatırımları desteklenecek.
- Yüksek teknolojili ürünlerde kamu alım garantili tedarik modelinin uygulanabilmesi için gerekli düzenleme yapılacak.
- Linyit kaynakları akılcı bir şekilde azami düzeyde ekonomiye kazandırılacak.
- 2018’de enerji üretimindeki yerli kaynak payını yüzde 35’e çıkarılacak.
Yüzde 60 yerli ilaç - 2018 sonunda tıbbi cihaz ihtiyacının yüzde 20’sini ilaç ihtiyacının ise yüzde 60’ını yerli üretimle karşılar hale gelecek.
- Akademisyenlerin bağlı oldukları kurum ve kuruluşlar haricindeki çalışmaları teşvik edilecek.
- Sağlık turizminde hedef ülke bazlı eylem planları hazırlanacak.
- Tıp eğitimindeki yabancı öğrenci kontenjanını artırarak sağlık sektöründe yeni bir insan kaynağı oluşturulacak.
SERVİSLER KALKIYOR Dönüşüm programının en dikkatleri çeken başlıklar arasında ‘servisler’ de var. Buna göre servis araçları kapasite, güzergâh ve araç teknolojileri yeniden değerlendirilecek. Raylı sistem hattı üzerinde bulunan iş yerleri, üniversite ve okul servisleri kaldırılacak. Servisi kullananlara ücretsiz ya da düşük fiyattan ulaşım kartı verilecek.
Şehre ücretli giriş Öte yandan büyükşehirlerde kent merkezine girişi ücretlendiren pilot ‘AUS’ sistemi hayata geçirilecek. Raylı sistemlerde otopark zorunlu olacak ve ulaşım ücreti ile otopark ücreti ilişkilendirilecek. Kentin prestij noktaları ya da tarihi özelliği olan alanlar araç trafiğine tamamen veya kısmen kapatılacak. Enerji verimliliği yüksek, emisyon oranı düşük taşıtlara vergi avantajı getirilecek.
Cumhuriyet tarihinin en önemli dönüşümü Yapılacak çalışmaların Cumhuriyet tarihinin en önemli yapısal dönüşüm hamlelerinden biri olduğunu ifade eden Davutoğlu, 62. Hükümet Programı’nı, 2015 Haziran’a kadar olan 8 aylık bir dönemi değil, 2023 yılına kadar olan 9 yıllık dönemi kapsayacağı konusunda mutabık kalarak kaleme aldıklarını da belirtti.
Davutoğlu, “Önümüzdeki haftalarda ilan edeceğimiz ikinci paket 8 sektörel dönüşüm programı, daha çok makro ekonomik dengeleri ilgilendiren konular. Son açıklayacağımız 8 sektörel dönüşüm programı da insan odaklı insani kalkınma ve sosyal boyutlu alanlarla ilgili” dedi.
G-20’ye yetiştirdi Gelecek hafta G20 zirvesi için Avustralya’ya gideceklerini belirten Davutoğlu, “1 Aralık’ta dönem başkanlığını alacağız. Herkes şahit olacak ki Türkiye’deki ekonomik kapasite, ekonomik mantık ve entelektüel düzey, ekonomik anlamda küresel ekonomiyi 1 yıl yönetebilecek, değişik alanlarda ona ilham verecek katkılar yapacak” dedi. Eylem planlarını G20 öncesi açıklama ihtiyacı hissettiklerini kaydeden Davutoğlu, şunları söyledi:
“Çünkü bugüne kadar G20 ülkelerinin hiçbiri bu kadar detaylı bir program açıklamadı. Daha önce G20 zirvelerinde bütün ülkelerin sektörel dönüşüm programlarını yapması tavsiye kararı alındı. Fakat G20’de bu programı biz açıklayacağız. İlk defa bu ölçekte dönüşüm programı açıklayan ülke olacağız.”
Rifat Hisarcıklıoğlu
‘Reform ateşi tekrar canlandı’ Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Türk özel sektörü olarak reform planlarını son derece olumlu buluyoruz. Küresel ekonominin ve coğrafyamızın oldukça kritik bir süreçten geçtiği bu dönemde Türk İş dünyasının uzun zamandır beklediği reform ateşini, yeniden canlandıran başbakanımıza ve ilgili bakanlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz” dedi. Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:
“Açıklanan 9 dönüşüm programı ve şeffaf bir takvime bağlanan tüm eylemler, Türk girişimcilerinin küresel rekabette elini güçlendirecek. TOBB camiası olarak elimizden gelen desteği vermeye hazırız.”
Mehmet Büyükekşi
‘Yeni hikâyemizin ilk adımı atıldı’ Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Türkiye’nin yeni bir hikâye yaratmasına yönelik önemli sürecin ilk adımı olan bu programı destekliyoruz ve ihracata dayalı büyüme modelinin sonuna kadar arkasındayız” dedi. Büyükekşi, şunları söyledi:
“Yeni dönüşüm programının önceki programların üzerine yeni bir reform dinamiği yaratacağını ümit ediyoruz. Yerli üretim, katma değer, inovasyon, bilgi ve teknoloji rekabeti ve enerji güvenliği adına başbakanımız önemli açıklamalar yaptı. Üretim açığı ithalatı artırıyor ve sürdürülmesi zor olmayan cari işlemler açığı doğuruyor. Modelinin detaylarını heyecanla bekliyoruz.”
Erdal Bahçıvan
‘Programı çok önemsiyoruz’ İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, “Bu programın tümünü, Türkiye’de sanayinin sürdürülebilir kalkınma için önemli görüldüğüne dair temel ve öncü işaretler olması açısından çok önemsiyoruz. Açıklananların altını tamamlayacak yöntem ve çalışmaların da yaratacağı olumlu ivmeyle Türkiye’nin arzu ettiğimiz sanayi vizyonuna kavuşacağına inanıyoruz. Bu vizyon ve yüksek teknoloji ve inovasyona dayalı bir katma değer üreten sanayidir” dedi.
CHP’DEN TEPKİ VAR:
Kaygı makyaj olmamalı... CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek-Böke, Öncelikli Dönüşüm Programları’na ilişkin, şunları söyledi:
“Yepyeni bir planmış gibi sunulan şey, 10. Kalkınma Programı olarak 2013 Haziran’da yayınlanmıştı. Şöyle bir itiraf yaptı Başbakan: ‘G-20’ye gitmeden yapmak istiyoruz’. Esas dert Türkiye’yi daha müreffeh bir ülke yapma derdi değil. Türkiye’yi dışarıya daha iyi göstermek derdi. Bizim kaygımız G-20’de makyaj sunmak olmamalı. Türkiye’de işsizlik sorununa çözüm üretmek olmalı.”
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.