E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYeni TCMB yönetiminden zorunlu karşılıklara faiz adımı---

Yeni TCMB yönetiminden zorunlu karşılıklara faiz adımı

Yeni TCMB yönetiminden zorunlu karşılıklara faiz adımı
04 Şubat 2024 - 22:16 borsaningundemi.com

TCMB, zorunlu karşılıklar uygulama talimatında değişikliğe gitti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, TCMB Başkanlığına Fatih Karahan’ın atanması sonrası ilk hamlesini yaptı ve zorunlu karşılık oranlarında düzenlemeye gitti. Buna göre, mevduat bankalarına Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıkların belirlenen kısmı üzerinden faiz ödenmesi, katılım bankalarına ise Türk lirası cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların belirlenen kısmı üzerinden indirim yapılması hususları düzenlendi.

Zorunlu Karşılıklar Uygulama Talimatında yapılan değişiklikle, TCMB kur/fiyat koruma desteği sağlanan hesaplara ilişkin "Yenileme ve TL'ye Geçiş Oranı" ile "TL'ye Geçiş Oranı"na bağlı olarak belirlenen şartları sağlayan; mevduat bankalarına Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıkların belirlenen kısmı üzerinden faiz ödenmesi; katılım bankalarına ise, Türk lirası cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların belirlenen kısmı üzerinden indirim yapılması hususlarında düzenlemeye gitti.

Öte yandan Zorunlu Karşılıklar Uygulama Talimatının “Zorunlu karılıklara faiz ödenmesi isimli 10. maddesinde getirilen düzenlemede şu ifadeler yer aldı:

Mevduat bankalarının Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklarının aşağıda belirtilen kısmına aşağıda belirtilen koşullarda faiz ödeneceği açıklandı.

“Zorunlu Karşılık ve İhbarlı Döviz Hesaplarına Komisyon Uygulaması” kapsamında belirlenen “Yenileme ve TL'ye Geçiş Oranı” en az yüzde 90 olan mevduat bankalarının;

a) Merkez Bankasınca kur/fiyat koruma desteği sağlanan hesaplar için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına min (0,25; (0,1 + 2 * (Yenileme ve TL'ye Geçiş Oranı – 0,9)))

b)3 aya kadar vadeli Türk lirası mevduat hesapları için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına min (0,36; (0,2 + 1,6 * (TL’ye Geçiş Oranı – 0,1))) oranlarında faiz ödeneceği belirtildi.

Yenileme ve TL'ye geçiş oranına göre faiz ödenmesi uygulamasında tanınan istisnalar ise şöyle belirtildi: “Bankamızca yayımlanan Tebliğler kapsamında kur/fiyat koruma desteği sağlanan hesaplardan ilgili hesaplama döneminde vadesi gelen tutarı 1,5 milyar Türk lirasının altında olan veya kur/fiyat koruma desteği sağlanan hesabı bulunmayan mevduat bankalarının yenileme ve TL’ye geçiş oranı yüzde 90, TL’ye geçiş oranı yüzde 10 kabul edilerek faiz ödenir, daha yüksek gerçekleşme olması durumunda yukarıda belirlenen faiz oranları esas alınır.”

TCMB’nin yayımladığı Tebliğler kapsamında kur/fiyat koruma desteği sağlanan hesaplardan ilgili hesaplama dönemi içerisinde vadesi gelenlerin tutarı 3 milyar Türk lirasının altında olan mevduat bankalarının yenileme ve TL'ye geçiş oranının en az yüzde 75 olması durumunda;

a) Merkez Bankasınca kur/fiyat koruma desteği sağlanan hesaplar için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına min(0,25; (0,1 + 2 * (Yenileme ve TL'ye Geçiş Oranı – 0,75)))

b) 3 aya kadar vadeli Türk lirası mevduat hesapları için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına min(0,36; (0,2 + 3,2 * (TL’ye Geçiş Oranı – 0,05))) oranlarında faiz ödeneceği açıklandı.

İşte Merkez Bankası'nın dünden bugüne tüm başkanları

Morgan Stanley’den TCMB değerlendirmesi

 

HSBC: TCMB'deki görev değişikliği sonrası politika değişikliği beklemiyoruz

 

JPMorgan: TCMB'deki görev değişikliğini olumlu buluyoruz

 

TCMB Başkanı Erkan'ın istifası sonrası Mehmet Şimşek'ten açıklama

 

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan istifa etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.05 Şubat 2024 05:20

    FED'İN 1 ENFLASYONLA MÜ ADELE 2 FİYAT İSTİKRARINI SAĞLAMA 3 İŞSİZLİKLE MÜCADELE GÖREVLERİ VARSA BİZİM MERKEZ BANKAMIZIN DA İŞSİZLİKLE MÜCADELE GÖREVİ OLMALIDIR İŞSİSLİK RAKAMLARI TUİK TARAFINDAN HER HAFTA AÇIKLANMALIDIR