E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisYeni SPK Yasası ne getiriyor?---

Yeni SPK Yasası ne getiriyor?

Yeni SPK Yasası ne getiriyor?
16 Mart 2012 - 17:29 borsagundem.com

2 yıl süren bir hazırlıktan sonra ortaya çıkan taslak için mart ayı sonuna kadar görüş isteniyor.

Sermaye Piyasası Kanunu taslağı kamuoyu görüşüne sunuldu. 2 yıl süren bir hazırlıktan sonra ortaya çıkan taslak için mart ayı sonuna kadar görüş isteniyor. Genel bir değerlendirme yapıldığında varılabilecek sonuçlar şöyle sıralanabilir.
1- SPK Başkanı Vedat Akgiray'ın göreve geldiği 3 yıl öncesinde başlayan liberalleşme, özgürleştirme, deregülasyon, kurumların ve şirketlerin önünü açmak, piyasaları büyütmek ve geliştirmek, cezalarla değil mali ve finansal tedbirlerle piyasayı disipline etmek anlayışı bu taslakla tam 180 derece dönüş göstermiş oldu.
2- Yayınlanan gerekçede, dünya finansal krizi sonrası gelişmiş ülkelerde yapılan düzenlemeler, AB müktesebatı ve Ticaret Kanunu'nun taslakta fazlaca dikkate alınmadığı, sadece bizim piyasaların kendine "has şartlarının" göz önüne alındığı ifadeleri yer alıyor. Has şartların neler olduğu belirtilmemiş ancak mevcut kanunun da bu konuda yetersiz olduğu vurgulanmasına rağmen aynen şu ifade oldukça dikkat çekiyor. "...Sermaye piyasasını bu zamana kadar taşımayı başarabilen mevcut Sermaye Piyasası Kanunu'nun, dile getirilebilecek tüm eksikliklerinin yanında, sağlam bir hukuki kurguya ve yeniliklere açık bir düzenleme felsefesine sahip olduğu gerçeğinin de altı çizilmelidir." Bu tespite katılmamak mümkün değil. Yeniliklere açık bir düzenleme felsefesine sahip mevcut kanun varken bu felsefenin olmadığı yeni bir kanun istenmesi ilginç.
3- Mevcut kanun, çerçeve kanun niteliğinde. Taslak 150 maddelik ve yaklaşık 100 sayfalık oldukça detay düzenlenmiş maddelerden oluşuyor. Bu haliyle çerçeve özelliğinden çıkarılmış izlenimi verse de, gerek maddelerin oldukça ayrıntılı düzenlenmiş olması, gerekse gerekçede yer alan ifadeler bu kanunun da çerçeve olduğunu ortaya koyuyor. Nitekim hemen her maddede yer alan "...Bu konuda usul ve esasları kurul belirler" ifadesi aslında gerçek düzenlemelerin daha sonra yapılacak ikincil düzenlemelere bırakıldığını gösteriyor. O zaman neden bu kadar uzun ve detaylı taslak hazırlandığı sorusu ortada kalıyor.
4- Halka arz ve halka açık şirketlere ilişkin kısımda genel bir yaklaşım değişikliği mevcut. Kayda alma sistemi, izin sistemine dönüştürülmüş. Şu anda tebliğ ve ilke kararlarıyla uygulanan birçok husus kanun maddesi haline getirilmiş. Ortaklıktan çıkma ve çıkarılma gibi bir iki yenilik de eklenmiş. Ancak bu bölümde bizim en çok dikkatimizi çeken hükümler, sorumluluk hükümleri. Şu andaki kurallara göre halka açık şirketlerin yatırımcılara karşı sorumlulukları genel hükümlere göre yürütülüyordu. Oldukça belirsiz olan bu kurallarla yatırımcı haklarının aranması zor oluyordu. Taslakta yer alan hükümlerle belirsizlik daha net ve daha açık hale gelmiş durumda.
5- Yatırımcı haklarının korunması konusunda taslak beklentileri karşılamıyor. 2000'li yıllarda özellikle bankalardan kaynaklanan çok büyük mağduriyetler ortaya çıkmıştı. Nitekim halen bunun sıkıntısını yaşıyoruz. Geçmiş mağduriyetlerin giderilmesine yönelik herhangi bir hüküm olmadığı gibi, bundan böyle de benzer durumların ortaya çıkması halinde yatırımcıları koruyacak hiçbir düzenleme ne yazık ki taslakta bulunmuyor. Bunun nedeni, mevcut kanunda da çok eleştirilen, bankaların düzenlenmesi ve denetlenmesinin taslakta da öngörülememesi.
6- Taslağa baktığımızda tek kaybeden var: Aracılık sektörü. Sektöre yeni aracı kurum girişi serbest bırakılacak, yeni aracılık tipleri yaratılacak, banka ve aracı kurumlar yatırım fonu kuramayacak, bireysel portföy yönetimi yapamayacak, aracı kurumlar kategorileştirilerek bazılarının saklama yetkileri kaldırılarak tasfiye olmaları sağlanacak ve ellerindeki meslek örgütü alınacak. Buna karşın hiçbir başarısı olmadığı halde portföy yöneticiliği en kazançlı taraf görünüyor. Fon kuracaklar, bireysel portföy yönetecekler ve hatta aracılık yapabilecekler.
7- Borsalar sadece AŞ şeklinde kurulabilecek. Kamu borsacılığı hükümleri kaldırılmış. Takas ve saklama kuruluşları konusunda Türkiye'de fazlalık var, tek bir çatı altında toplanmalı derken yeni bir saklamacı kuruluş tipi daha yaratılıyor. Mevcut olan meslek birliği dağıtılıyor. Hangi mesleği düzenlediği belli olmayan, içine akla gelen her meslek grubunun dahil edilebileceği karmakarışık bir yapı yaratılmak isteniyor. Dahil edilmek istenen meslek gruplarının aralarında çıkar çatışmaları var mı, yok mu, nasıl bir araya gelebilirler, Anayasa'ya uygun mudur gibi önemli soruların tartışılması gerekecek.
8- Tedbirler konusunda olağanüstü yetkilerle donatılan SPK adeta "özel yetkili savcı" konumunu elde edecek. SPK Başkanı'nın talebiyle telefon dinlemeleri, kaydedilmesi, kişilerin ev ve işyerlerinin izlenmesi, ses ve görüntü kayıtlarının alınması, kişi ve kurumlar arasına muhbirler yerleştirilmesi, şüphe halinde ev ve işyerinin aranması, şüphelenilmiş ise mal varlığına el koyulması gibi tedbirler alınabilecek. Ayrıca kanuna aykırılıklar halinde de SPK'nın kullanabileceği, bazıları mevcut kanunda da bulunan tedbirler söz konusu olacak.
9- Cezalar olabildiğince artırılmış. Ertelemeye girmesin diye 2-5 yıl olan hapis cezaları 3-6 yıl yapılmış. Ayrıca 100 bin liradan 1 milyon liraya adli para cezası öngörülmüş. Yöneticiler ve çalışanlar için bu cezalar % 50 artırılıyor. İdari para cezaları ise kurumları iflas ettirecek boyutta. İdari para cezaları 20 bin ile 250 bin lira arasında olacak. Hele çağrı yükümlülüğünü yerine getirmeyenler için verilecek ceza toplam çağrı bedeli kadar olabilecek. Kendinden kendine veya karşılıklı işlemler yapmak, açılış ve kapanış fiyatları ile gün sonu veya vade sonu kapanış fiyatlarını etkilemeye yönelik emir vermek, süreklilik arz edecek şekilde küçük miktarlarda fiyat yükseltici veya düşürücü alım satım yapmak gibi piyasa bozucu işlemler yapanlara verilecek idari para cezası da 1 milyon 250 bin lira olabilecek. Görelim bakalım, bu kanundan sonra işlem yapmaya devam edecek kahramanlar kimler olacak?
İbrahim Haselçin/Habertürk

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • çeaş-kepez ve diğerleri23 Mart 2012 10:44

    HAYRET DOĞRUSU ENERJİ BAKANI ÇEAŞ-KEPEZ BİR DAHA BORSADA YER ALAMAZ DİYOR. NE DEMEK İSTİYOR BAKAN ACABA?. UZANLAR YOKKEN DE ÇEAŞ-KEPEZ VARDI. BU KADAR ACİZ OLMAMAK LAZIM. BİZLER NEDEN BU KADAR MAĞDUR EDİLDİK. ÇEAŞ-KEPEZ HARIL HARIL ÜRETİM YAPIYOR. NEDEN HAKLARIMIZ BİRAN ÖNCE VERİLMİYOR. YETER ARTIK. KÜÇÜK YATIRIMCI BU KADAR MAĞDUR EDİLMESİN.

  • ŞİRKET ZARAR17 Mart 2012 10:55

    ŞİRKET ZARAR EDERKEN, FAKİRLEŞİRKEN, NASIL OLURDA ORTAKLARI YADA SAHİPLERİ ZENGİNLEŞEBİLİR? BU MANTIK GELİŞMEKTE OLAN ULKELERDE VEDE DENETİMİN TAM OLMADIGI ULKELERDE MEVCUTTUR... EN BUYUK KISTAS BU OLMALI

  • DEĞİŞİKLİK YOLDA,17 Mart 2012 10:53

    ÖZERK BİR KURUM OLSA TAMAM SÜPER.. FAKAT MALİYE BAKANLIĞI YANİ BİR NEVİ SİYASİ ETKİ ALTINDA KALAN KURUMA VERİLEN *ÖZEL YETKİLİ SAVCILIK MODELİ..ŞUAN YILLARI ALAN MAHKELERDEN FAKLI BİR DURUM DOĞURMAZ.. Kİ OLMAYACAK DURUMLARDA DA KİŞİLERE ÖZEL YASA ÇIKARTMAK, KİŞİLERE GÖRE DAVRANAN ÖZEL YETKİLİLERİN GÖREV ERİNİ DEĞİŞTİRMEK GİBİ DURUMLARI BEN YAKIŞTIRAMADIĞIMDAN. YABANCI YATIRIMCIDA YAKIŞTIRAMAYACAKTIR. SONUÇ OLARAK YABANCI YATIRIMCI BEN PARAMI YATIRIRSAM,*ULUSLAR ARASI STANDARTLARDA YASA VE YÖNETMELİKLERİN OLDUGU YERE YATIRIRIM DİYECE.YANİ EKONOMIK GUVENCE İSTEYECEK.. BEN YENI YASANAIN, GUN GEÇTİKCE YENİ DÜZENLEMELERLE BAYA DEĞİŞECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUM.

  • asilmemo17 Mart 2012 01:39

    Bravo spk kim tutar seni ,,,,sömüren patronlara dur deyin,borsa yatırımcısını yıllarca süründüren zihniyete son veriniz,nolur,yolunuz açık olsun.Bomba gibi sağlam yapıya sahip şirketlerin ,neden defter değerinin altında( 0,30 cıvarlarında, ,,,eczyt.) işlem gördürülebildiği gerçeği,,,,işte bu kağıt neden artmıyor,,, neden bu fiyatlarda sürünüyor,,,,,,, işte neden spk neden şöyle bir kanun çıkartmıyor,,,,,["]şu şu tarihten itibaren, halka açık her şirket, yıl sonunda bilançosuna ve büyüme potansiyeline göre,yıllık tüm kazanımlarını(dağıtılabilir kar, iştirak satış karı ,yeniden değerlenme ile oluşan bedelsiz ve kardan ve varsa iştirak satışından oluşan bedelsiz potansiyellerini ,bir sonraki senenin mayıs 31 ine kadar yatırımcısına yansıtmak zorundadır,halka açık şirketler bu kurallara uymakla yükümlüdür,aksi takdirde yüklü para cezasıve şirket yöneticilerihakkında hukuki işlem yapılacaktır,,[/COLOR],,,,,,,,böyle bir kanun haksızlıkları giderecek ,GÖRECEKSİNİZ her borsa şirketinin gerçek değeri sürekli tavanlarla nasılda 10-15 gün içinde OTOMATİKMAN yerine gelecektir.,,,[00"]şimdi bakınız ,,,,efendim şirket işte,,, hisse fiyatı düştüğü zaman alım yapıp destek oluyormuş muş ,,,sevsinler ,,,kardeşim sen neden bu senet bu fiyatlarda diye düşünüp ,yatırımcı yararına kanun çıkartacağına ,,şirketlere bedavaya düşmüş hisselerinizi alabilirsiniz izin veriyorum, haydi toplayın size fırsat yaratıyorum diyor,yani şirket sahiplerine büyük avantaj sağlıyor,,,,,,bu SPK nın hatalarından biridir,,,,,,haaaa doğrusu şudur,,,,,,,şirket sahipleri borsadaki hisselerini almak istiyorlarsa ,ancak en düşük ( 1)defter değeri üzerinden alım yapabilirler.[/COLOR]Sayın SPK ve HÜKÜMET YETKİLİLERİNDEN uygulanacak yeni kanunlarda bu önemli yasa üzerinde çalışıp yatırımcının artık patronlarca sömürülmesinin önüne geçilmesini Ö N E M L E rica ediyoruz, saygılarımla,,,, []Oynanan OYUN;Şirket yıllar önce( 12-13 yıl )hisse fiyatını suni iyi haberlerle astıronamik fiyatlara çıkartıyor,sonra yatırımcıya çakıtıyor,daha sonra yıllarca bu güne kadar kar göstermiyor,yada kar göstersede temettü vermiyor,iştirak satıyor ,yıllarca bedelsiz vermesi gerekirken kasada tutuyor, yeniden değerlemesi birikmiş,,,,,yani potansiyelini yıllarca ,keyfekeder vermiyor,bedelsiz yıllarca birikmiş (1300-1500 arası )sallıyor da sallıyor,eeee hisse fiyatı yıllarca artmasın,,,,,neden ,,, neden olucak milleti bıktırıp hisseleri kelepir fiyattan geri toplamak, yazım sanıyorum ki yeteri kadar açıktır,,,"#FF0000"]SPK [/COLOR]doğru kanunu uygulayınız bakın nasıl her şey otomatikman yoluna girer ,İnsanlar,herzaman menfaatleri icabı yanlış yollara sapabilirler, fakat onları düzene sokan kanunlardır.Kanunları düzgün milletlerin,toplumları da adalet dışına çıkamazlar ,bunu sağlamak hükümetlerin görevidir. Bu yazıyı gerekli olan her birime göndermeyi vatandaşlık görevi addediyorum,,,,,,,,,,,,[COLOR="#00FFFF"]ASİLMEMO[/ ] BU YAZIM ADALETİ VE MİLLETİNİ SEVEN İYİ NİYETLİ OLAN İNSANLARCA MAKUL BİR FİKİRDİR,ÇÜNKÜ HALKA AÇILAN BİR ŞİRKET ,Bİ TARAFTAN KENDİNE YENİ YATIRIMLAR İÇİN KAYNAK YARATMAK,Bİ TARAFTAN DA BU KAYNAĞI ONA SAĞLAYAN İNSANLARA DÜRÜST DAVRANARAK KAZANÇ SAĞLAMAKLA YÜKÜMLÜDÜR,,,TABİKİ BU ÖNCE KANUNEN OLMALIDIR Kİ VİCDANLARA DA HÜKMEDEBİLSİN.SAYGI VE SEVGİLERİMLE.

  • asilmemo17 Mart 2012 01:26

    Bravo spk kim tutar seni ,,,,sömüren patronlara dur deyin,borsa yatırımcısını yıllarca süründüren zihniyete son veriniz,nolur,yolunuz açık olsun.

  • sezgin16 Mart 2012 23:38

    emir iptali bir hak'tı. malı kovala kovala. pasifte kal sonra bassınlar. yok öyle yagma. spknın bir icraatı varsa o da emir silmedir...

  • arz seferberliği16 Mart 2012 23:37

    arz seferberliği ve yeni kanunlar. öyle şirketler var ki borsada her sene zarar yazıyor. kimisi benden az kazanıyor. arz için sırada bekleyen şirketlere bakınca türk borsasında yatırım yapmanın bir hata oldugu hemen göze çarpıyor. 2000 senesinde 1 milyon olan yatırımcı 2012 de hala 1 milyon. girenler dolandırılmış iflas etmiş. her gelen tokadı yiyip gidiyor. spk arz olan şirketlerde seçici değil. özellikle holding adı altında aslında aynı heyetçe yönetilen kaç grup var borsada.. ihlas 5-6 tahtası, ışıklar 5-6 tahtası, galip öztürk tayfası, eczacılar... kanun değil kafa değişmeli

  • AHMET16 Mart 2012 23:32

    Hakan kardeşime katılıyorum emir iptali biran önce kalkmalı, takaslar o gün görülmeli,öyle her şirket halka açılmamalı,küçük yatırımcı ancak böyle korunabilir

  • HAKAN16 Mart 2012 20:34

    ne getirecek tabiki biz küçük yatırımcıları nasıl ezebilirler onun planlarını hazırlamışlardır millet at koşturuyo kumarhaneye döndü hala emekli işleriyle uğraşıyo adamlar devlet bunlara bunun için mi maaş veriyo yazık ya derinlik olayını çözün emir iptalini kaldırın kardeşim millet bunlardan şikayetçi