E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa Yeni pazar yapılanması nedeni ile endeks kuralları yenilendi---

Yeni pazar yapılanması nedeni ile endeks kuralları yenilendi

 Yeni pazar yapılanması nedeni ile endeks kuralları yenilendi
28 Ekim 2019 - 15:36 borsaningundemi.com

Borsada endekslere dâhil olacak hisselerin seçimine ilişkin kriterler değişti. BIST 30, BIST 50 ve BIST 100’e girecek şirketler Yıldız Pazar’dan seçilecek.

Borsa İstanbul 2 Ekim’de açıkladığı ve 4 Kasım’da yürürlüğe girecek olan yeni pazar yapılanmasıyla uyum sağlamak için BIST Pay Endeksleri Temel Kurallarında değişiklik yaptı. Yeni düzenlemeye göre BIST 30, BIST 50 ve BIST 100 endekslerine dâhil olacak şirketler Yıldız Pazar’dan seçilecek. BIST 100 endeksi için Yıldız Pazar’daki şirket sayısının yeterli olmaması durumunda BIST 100 endeksi seçim havuzuna eklenmek üzere Ana Pazar’dan ek liste oluşturulacak. Ek listede Yıldız Pazara dâhil olabilmek için gereken piyasa değeri kriteri dışında diğer tüm kriterleri sağlayan en yüksek piyasa değerine sahip olan paylar dâhil edilecek.

Yeni Pazar yapısı ve endeks düzenlemeleriyle birlikte borsada 3 yeni endeksin hesaplanmasına başlanacak. Yıldız Pazar Grup 1’de yer alan paylardan BIST Likit Banka ve BIST Banka Dışı Likit 10 endeksleri oluşturulacak. Bunun yanı sıra Gelişen İşletmeler Pazar’ında yer alan paylardan da BIST GİP endeksinin hesaplanmasına başlanacak.

Uygulama, BIST 30, BIST 50 ve BIST 100 gibi periyodik gözden geçirmeye tabi endekslerde 2020 Ocak ayı başından, yeni oluşturulan 3 endeks ile birlikte diğer endekslerde ise 4 Kasım 2019 tarihinden itibaren başlayacaktır.

Pazar yapısındaki değişiklikler nedeniyle yürürlükten kalkan ABCD gruplarına ilişkin hükümler de endeks kurallarından çıkarılmıştır.

BIST Pay endeksleri temel kuralları hakkında duyuru için tıklayınız.
BIST Pay endeksleri temel kuralları için tıklayınız.
Pay Piyasası yeni pazar yapısı ve işlem esasları hakkında duyuru için tıklayınız.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sabri birci04 Kasım 2019 08:39

    Küçük yatırımcı için ne fark edecek hiçbir şey. Şu açığa satışı devre kesmeleri kaldırın esas, devre kesiyorsunuz daha sert yükseliyor. Biraz aklı izan yahu..

  • Salih ÖRS03 Kasım 2019 22:50

    Açığa satış yasaklansın. Adamın parası varsa hisseyi alsın aldığı hisseyi açığa satışında göreyim bakalım maçası yirmi. Gariban 3 TL ye hisse alıyor ayının biri gelip 1 TL ye kadar açığa satış yapıyor sonra bedavadan erine koyuyor.yok öyle dağdan gelip bağdakini kovmak.bu düzelmeden borsa tambir kumarhanede olur.yakında blöfler başlar seans esnasın masalar kurulur elini gördüm demey başlarlar.Bahisler başlar. O zaman kapatsın gitsin.

  • borsacı03 Kasım 2019 19:25

    açığa yukarı alış satış yasaklansın elinde para olan yatırım yapsın. aksi halde burası yasal kumarhaneden başka bir şeye benzemez. 1 lira etmeyen hisse 3 liradan halka arz ediliyor. sonra patronlar 3,5 4 tl den millete hisseyi çakıp , 0,80 den almaya başlıyorlar 5 lira oluyor tekrar satıyor. buna örnek bir sürü senet var. isimlerini burada saymaya gerek yok. patron sermaye arttırıyor gelen parayı kendi cebine indirmenin yolunu buluyor. ÖZGYO buna örnek bakalım kasım ayında patronlar cebine attığı parayı ne kadarını şirkete nasıl ödeyecekler. bunlara öyle ceza vermeli ki 3 yıl alış satış yapamamalı.

  • kemal dogru01 Kasım 2019 20:46

    Açığa satış her hissede yasaklanmalı elinde mal olmayan adam nasıl piyasaya satış yapar mantığım almıyor yeni borsaya girecek KY ilk iki yıl BIST t30 dışında hisse alamamalı daha yüzmeyi bilmeyeni okyanusun ortasına köpek balıklarının içine atılıyor patronlarda adam olsun şirketini değerlendirmeyle uğraşsın şirketler maliye ye farklı SPK'ya farklı bilanço veriyorlar 20 yıldır kar etmeyen şirket olur mu üzerinde bedelsiz var dört yıl önceki fiyatın yarısında..

  • klgyo zede30 Ekim 2019 00:16

    Yatırımcılar piyasadan lotları toplarsa yönetimde söz hakkı olsun. Bu borsa başka şartlarda düzelmez. Yoksa patronlar hem satış hemde bedelli açıklarlar. Hissenin düşmesi çıkması bakmazlar.

  • Serdar 29 Ekim 2019 09:43

    Öncelikle ayni patrona ait ayni kapsamlı borsadaki çok sayıda şirketleri birleştirin. Metro, Işıklar, yeşil, İhlas, Pınar, Koza falan gibi.. çok koldan çok defa söğüşleme işleri için çık sayıda kuruntu şirketi borsaya sokmalar. İmtşyazlı hilleler kaldırılsın. Hep kötü niyetli kullanılıyor. Açığa satış hep kötü niyetli kullanılıyor, borsada men edilmeli. Bilançolar da şirketin bütün varlıkkarı (maddi duran varlıklar az iskontolu olabilir) hersey güncel değerine yakın fiyatlarda yansıtılmalı, yatırımcı şirketin gerçek özsermaye gücünü bilmeli.

  • salim28 Ekim 2019 20:04

    Şirketler bütün bedelsizleri dağıtmalı. Hissede derinlik sağlanmalı, ondan sonra pazar arayışına geçin.

  • klgyo zede28 Ekim 2019 18:39

    Borsaya açık hisselerin çoğunluğunu piyasadan alındığında yönetimde söz hakkı olması gerekli. Amerika'da böyle bizim borsamızda olması gerekli. İtiraz eden şirket kottan çıksın.

  • Alp28 Ekim 2019 18:38

    Vakıf GYO'da hisse geri alimi ne zaman olacak ki?

  • MEDO28 Ekim 2019 17:25

    KLNME 11 TL EN 50 TL OLDU 26 DA BRÜT ŞİMDİ 50 NİYE YEK FİYAT OLMAZ BAŞKA HİSSE OLSA 2 KESİÇİDE TEK FİYAT

  • Volkan28 Ekim 2019 16:01

    Güzel bir karar. Yeterli derinliği, öz kaynak kalitesi, yaygın ortaklık yapısı olan hisselerden oluşan endeks olmalı. İleride Yıldız Pazar kaegorisi de daha da iyileştirilmeli. Minimum %30 halka açık olmayan hisseler büyük endekslere girmemeli.