E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinYeni kimliklerle çalınma korkusuna son---

Yeni kimliklerle çalınma korkusuna son

Yeni kimliklerle çalınma korkusuna son
24 Aralık 2014 - 04:28 borsaningundemi.com

2015 yılıyla birlikte yeni kullanılacak olan çipli kimliklerde sahtecilik yapmak imkansız

Kimliğini kaybeden vatandaşların en büyük kâbusu, "Kimliğim kötü niyetli kişilerin eline geçerse" sorusu. Hürriyet'teki haberde, kimliğini kaybedenlerin ne yapması gerektiği sorusuna uzmanların verdiği yanıtlara yer verildi. İşte o haber: 

İş bulma ümidiyle gittiği İstanbul’da kimliğinin çalınması sonucu, dolandırıcılar tarafından adına sahte şirketler kurulan konfeksiyon ustası Şadi Vakkas İşçi, adına kayıp kimliği kullanılarak kendisinden habersiz şirketler kuruldu. İşçi’ye toplamda 30 milyon lira borç çıkarıldı. Talihsiz adamın başına gelenler vatandaşı kortuttu. Haberi okuyan vatandaşların aklında ‘benim kimliğim kaybolursa ne yapmalıyım?’ sorusu oluştu. Biz de işi uzman hukukçulara sorduk.

Konuyla ilgili olarak hurriyet.com.tr’ye açıklamalrda bulunan Avukat Kemal Öztürk, “Kimliğini kaybedenler eskiden karakola giderek durumu bildirmek zorundaydı şimdi böyle bir zorunlulukları yok. Nüfus Müdürlüğü’ne gidip kimliğimi kaybettim demeniz yeterli” diyor.

Özdemir ayrıca adına habersiz olarak kurulmuş şirketin borçları yüzünden icra gelen vatandaşın 5 ila 7 gün arasında değişen icra itiraz süresini geçirmemesi gerektiğini ifade ediyor.

BULUNAMIYORLAR

İsmine şirket kurulmuş olan insanların ‘siniz bozucu’ bir mahkeme sürecine de muhattap kaldıklarını belirten Özdemir, “Vatandaşın ismine şirket kuran dolandırıcıları bulmak maalesef mümkün olmuyor. Bu şahıslar sahte isimlerle borçlandıkları için gerçek kimlikleri ortaya çıkarılamıyor” diye konuştu.

ÇOK İŞLEM ÇOK DELİL

Avukat Zafet Tunca, ise kimliği çalınan veya kaybolan kişilerin ilk etapta gazeteye ilan vermesi gerektiğine dikkat çekerken, daha sonra da nüfus müdürlüğüne giderek kayıt beyanında bulunması ve nüfus kağıdını yenilemesi gerektiğini belirtti. Son olarak karakollara gidip kişinin kaybolan nüfus kağıdı üzerine tutanak tutulması yönteminin de sağlam işlem yapılması bakımından gerektiğini dile getiren Tunca, tüm bu yapılan işlemlerin delil olarak sayılacağını ve nüfus kağının kaybolmasının ardından olası davalarda kişinin elini güçlendireceğini kaydetti.

YENİ KİMLİK YENİ DÜZEN

Uzmanlara göre sahte kimlikle şirket kuran şahıslar nüfus cüzdanı üzerindeki fotoğraflarla oynama yaparak şirketler kuruyor. 2015 yılıyla birlikte yeni kullanılacak olan çipli kimliklerde ise sahtecilik yapmak imkansız. Çünkü kişilerin bütün bilgileri kimliğin üzerindeki çip de olacak. Böylece fotoğraf sahtekarlığı yaparak masum insanların kimlikleriyle şirket kuran dolandırıcılar bunu yapamayacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)