E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYeni İstanbul nereye kurulacak?---

Yeni İstanbul nereye kurulacak?

Yeni İstanbul nereye kurulacak?
23 Temmuz 2014 - 07:41 borsaningundemi.com

2023’e kadar İstanbul’un Doğu ve Batı diye ikiye ayrılması planlanıyor

İstanbul'un iki yeni şehir projesi Silivri ve Kartal projeleriyle ortaya çıkmaya başladı. Kanal İstanbul projesine ev sahipliği yapacak olan Avrupa Yakası’ndaki Silivri’ye yakın olan Çatalca başta olmak üzere buraya bağlı onlarca beldeyle Anadolu Yakası’nda hızla değişen Kartal ve çevresinin İstanbul’u Doğu ve Batı olarak bölen iki şehir meydana getireceği biliniyordu. Tarihi Yarımada’nın kentsel dönüşümle yeniden şekillenecek olması akıllara, “Yeni İstanbul’un merkezi nerede kurulacak?” sorusunu getiriyor.  İstanbul’un iki yakasında dev şehir kurulması beklenirken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 vizyonuyla hazırladığı 1/100 binlik planına göre dönüşüm hızla devam ediyor.   

İstanbul’un gelişim aksının doğu-batı yönünde olması için sürdürülen çalışmalar kapsamında kentin iki değil, üç parçaya bölünmesi de öngörülüyor. Buna göre Avrupa Yakası’nda Silivri, Anadolu Yakası’nda Kartal olmak üzere iki yeni şehir merkezi daha oluşturulacak. İstanbul’un merkezi olan tarihi yarımada tamamen yerleşim bölgesinden arındılacak. Yarımadanın Eski İstanbul olarak adlandırılması,buradaki yerleşim bölgesinin istimlak edilerek, Prag ya da Floransa gibi turistik bir bölge olması plan dahilinde yer alıyor. Dörder milyonluk yeni şehirlerden Silivri merkezli, diğeri de Kartal merkezli olacak. İstanbul’un kentsel dönüşümün devam etmesiyle, Silivri çevresinde 3. Havalimanı, 3.Köprü, Otoyolu projelere geniş alanlara yayılan üniversite, sanayi ve kongre projelerinin dahil edilmesi dikkat çekiyor. Silivri merkezli Batı İstanbul’da 4 milyon nüfusun barınması amaçlanıyor. 

ÇEVRE PLANINDA ÜÇ ŞEHİR

İstanbul’u modern hale getirecek bu üç şehrin şifrelerine çevre planında yer veriliyor.  Kurulacak şehirlerin detayları İstanbul’un dönüşüm atlası sayılan ‘Çevre Düzeni Planı’nda gizli. Büyükçekmece Gölü’nden Tekirdağ sınırına kadar olan bölge kontrollü olarak genişleyecek. Silivri merkezli yeni şehir, üniversite, teknoloji bölgesi, fuar, kongre merkezlerinin yanı sıra turizm alanlarıyla desteklenecek. Silivri’nin batısı ise Değirmenköy, Çanta, Hadımköy ve Küçükçekmece Gölü’nün kuzeyindeki Kayabaşı, Ispartakule merkezli olarak gelişerek büyüyecek. Anadolu yakasında ise Kartal merkezli olarak Maltepe, Kartal, Kurtköy, Tuzla, Orhanlı, Şile ve Ağva gelişme alanı olarak öneriliyor. Pendik limanı etrafında da yeni konut ve ticari alanlar hedefleniyor. 

YARIMADA DÖNÜŞÜMÜ BEKLİYOR 

Tarihi yarımada sayılan İstanbul’un Fatih, Bakırköy Eminönü, Kabataş, Beşiktaş, Şişli, Sarıyer gibi bölgeler için kentsel dönüşüm İstanbul’un iki yakasında dev yerleşim bölgelerinin inşasından sonra gerçekleşecek. Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı İmar Planı öncelikli olarak Sulukule'yle hayata geçmişti. Plan yavaşlamış görünse de çalışmalar devam ediyor. Tarihi yarımadanın önümüzdeki 10 yılda tamamen trafikten arındırılması planlanıyor. Tarihi yarımada için koruma imar planına en büyük engel olarak trafik ve ulaşım görülüyor. İstanbul’a kurulması beklenen üç bölge arasında şehrin merkezinin neresi olacağı ise merak konusu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ağvadan lokum olur cacığı sen iç 23 Temmuz 2014 21:22

    neden olmasın mt karesi 25 liradan 50 liralara talep var tarla,arsa köy evi için ideal zenginler çiftlik arazisi almaya başladılarsa ağvaya dikkat etmeli.özellikle de büyük aşağıköy ve küçük aşağı köyde herkes arsa tarla aramakta 3.köprü yollarına yakın köyler bunlar sende git bak para kazanırsın.

  • ağvadan bi cacık olmaz23 Temmuz 2014 17:55

    Ağva komple tarla ve yeşil alan, oraya girilmez ve değerlenmez, aç tavuk kendini darı ambarında sanarmış misali

  • AĞVA ARSA ARAZİ PRİMİ YÜKSELMEKTE23 Temmuz 2014 16:37

    bir sene önce ağvadaki arazilerime metrekaresine yaklaşık 25 lira verilirken geçen hafta ağva emlakçıları toptan 60 liradan alabilecek müşteriler geldiğini söylüyorsa ağva daha çok primlenecek demektir.

  • bu almanlar salak 23 Temmuz 2014 12:37

    almanya 85 milyon en büyük şehirnde 2.5 milyon insan yaşıyor salak almanlar kurarsın 20 milyonluk şehir sıkış tepiş trafiği alt yapısı üst yapısı kaynakları oraya gömersin ne diye dengeli nüfusu dağıtıyorsun, ne diye bu kaynakları eğitim endüstri teknolojiye ayırıp yılda 2.5 trliyonluk ihracat yapıyorsun avrupanın en güçlü devleti oluyorsun biz üçüncü hava alanını yapınca da kıskanıp dış mihrak oluyorsun

  • rıza23 Temmuz 2014 12:32

    Gebze Kargalı da tarlam var,,uçar mı acaba ya?

  • yorum23 Temmuz 2014 11:33

    şile ve köyleri uçacak

  • ağve fiyatları uçacak23 Temmuz 2014 11:25

    ağva'da arsa ve tarla fiyatları şimdiden metrekaresi 50-75 liraya çıktı 3.köprü bitince 100 lira ve üzeri konuşuluyor haberiniz olsun.

  • baturayersin23 Temmuz 2014 11:09

    bırak istanbulu bunlar çivi çakamaz bunlar hikaye istanbulun deprem gerçeği var nede kentsel dönüşüm kaçtene belidiye faliyete geçti

  • fatih23 Temmuz 2014 10:46

    her yerde dönüşüm var bagcılarda güngörende. ama bu istanbulun yerli haklı suriçine bir kazma vuran yok. 60 70 100 yıllık binalar dipdibe yıgma tugla. ama nasılsa fatih cepte. yapsa da yapmasada verecek oyunu enayi gibi. maksat olmayanı yakalama derdinde. tuncelide beyaz eşya dagıttıgı gibi.. gel sana oy verene de ver. yok o nasılsa keriz ilaki oy verir

  • Murat23 Temmuz 2014 09:24

    Doğuyu Barzaniye verince oradan kaçan insanlar istanbula gelecek. bu bunun hazırlığı... istanbulu bu kadar büyütmek istemelerinin başka sebebi olamaz.

  • Manipülasyon23 Temmuz 2014 09:21

    Asıl manipülasyon arsada yapılıyor !

  • nihatg23 Temmuz 2014 08:57

    daha geçende resmi gazete de yazdı Arnavutköye kuruluyor diye burada hala Silivri Çatalca'nın reklamı yapılıyor bu neyin kafası ise...

  • aziz23 Temmuz 2014 08:43

    büyütün istanbulu nereye kadar bakalım bu kadar geri kafalılık olur bu, bari merkezlerde adam ibi planlama yapın