E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiYeni havalimanı yeni büyüme fırsatı---

Yeni havalimanı yeni büyüme fırsatı

Yeni havalimanı yeni büyüme fırsatı
08 Nisan 2019 - 12:24 borsaningundemi.com

Alan Yatırım: İstanbul Havalimanı Türk Hava Yolları için yeni bir katalizör etkisi yapabilir

Türk Hava Yolları (Güncelleme)             

Türk Hava Yolları için 25 Temmuz 2018 tarihli değerlememizden sonraki dönemde yaşanan hem yurtiçi hem global ekonomik göstergelerdeki negatif eğilim ile hisse senetleri piyasalarında yaşanan değer kaybı, Türk Hava Yolları için daha fazla getiri potansiyelini arttırmış olup, şirket için ana katalizörün 3. Havalimanına taşınmak ve oradaki beklenilen operasyonel faaliyetler olduğunu söyleyebiliriz.

Yeni Havalimanı Yeni Büyüme Fırsatı…

İstanbul’un küresel uçuş rotalarının kesişme noktasında konuşlanan Yeni Havalimanı’nda seferlere başlandı. Havalimanında iki pist ve 5 adet paralel, bir adet de doğu-batı ekseninde pist ve 2 adet terminal bulunmaktadır. 500 uçak parkı ve 180’den fazla köprü bulunan İstanbul Havalimanı’nda Atatürk Havalimanı’na göre %10 fazla kapasite ile uçuşlara başlanacak. Atatürk Havalimanı’ndaki kapasite sorunu dolayısıyla yabancı havayollarına tahsis edilemeyen slotlar Yeni Havalimanı’na taşınılmasıyla birlikte faaliyete açılmıştır. İki pistle başlayan uçuşları seneye üçüncü pisti de aktif ederek kapasiteyi artırmak hedeflenmektedir. Taşınma ile ilk fazda 2 pist ve 90 milyon kapasiteli terminalin faaliyete geçerken, tüm fazların 2027 yılında tamamlanması planlanmaktadır. 4. fazın tamamlanmasıyla birlikte yolcu kapasitesinin 200 milyona, saatte 74 uçak iniş-kalkış kapasitesinin saatte 200 iniş-kalkış kapasitesine ulaşması hedeflenmektedir.

İstanbul Havalimanı yüzölçümü sıralamasında dünyanın 4. büyük havalimanı konumundadır. Dubai, Frankfurt, Londra gibi aktarma merkezi olarak önde gelen havalimanlarına kıyasla, 76.5 km2’lik yüzölçümü ve 4. faz tamamlandığında ulaşılacak 200 milyon yolcu kapasitesiyle bölgenin en büyük aktarma merkezi haline gelmesi öngörülmektedir.

Kargo Operasyonları

22 adet kargo uçağı ile 85 uçuş noktasına operasyon gerçekleştirilmektedir. Toplam küresel kargo gelirindeki pazar payı, 2009 yılında %0,6 iken 2017 yılında %2,4’e yükselmiştir. 2018 yılında THY kargo %25 büyüme gerçekleştirerek toplam gelir dağılımındaki payını %12,8’e çıkarmıştır.

Yeni havalimanına gerçekleşen taşınma ile birlikte kargo operasyonları iki havalimanından gerçekleşecek. Avrupa’nın en büyüğü, dünyada 8. sırada olan THY kargo Türkiye’nin endüstriyel anlamdaki 2 milyon ton kapasiteli en büyük binasını inşa ediyor. Yeni havalimanı ile kapasitesini artırmayı amaçlayan ortaklık Bangkok’ da slot almış olup, Bangkok ile New York’u geçmeyi hedeflemektedir. 2018 yılında THY tarihinin en büyük doluluk oranına ulaşılırken %5 ile en büyük katkı ABD’den sağlanmıştır. Operasyonlarını Asya’da geliştirmek isteyen şirket Hindistan ile yaptığı anlaşma doğrultusunda Hindistan ile dünya arasında kargo köprüsü olacak. Asya hatlarında ABD hatları kadar yüksek slotlar hazırlanırken, Çin hatlarında büyüme hedeflenmektedir.

DEĞERLEME

Türk Hava Yolları için 25/07/2018 tarihinde yaptığımız değerlememizde %33 yükseliş potansiyeli bulmuştuk ve o tarihteki hissenin işlem fiyatı 21.41 TL seviyelerindeydi. O dönemden beri hem yurtiçi hem global ekonomik göstergelerdeki negatif eğilim ile hisse senetleri piyasalarında yaşanan değer kaybı, Türk Hava Yolları için daha fazla getiri potansiyelini arttırmış olup, şirket için bu katalizörün 3. Havalimanına taşınmak olduğunu söyleyebiliriz. İstanbul 3. Havalimanı, şirketin uçuş ağlarındaki yolcu kapasitesini artıracak olup, karlı uçuş rotalarındaki marjını daha etkin bir şekilde kullanabilecek. Havalimanının kapasitesinden gelen avantaj ile uçakların iniş kalkışındaki etkinlik daha maliyet azaltıcı bir konuma gelecek olup, bunu müşterisine fiyat avantajı bazında yansıtabilmesini beklemekteyiz. Riskler arasında tam kapasiteye geçmede yaşanabilecek bir sorun ya da gecikme, yaşanabilecek altyapı, ulaşım sorunları olarak belirtebiliriz.

Şirket 05/04/2019 tarihi ile 14.55 TL seviyesinden işlem görmekte olup, yaptığımız değerleme sonucunda Türk Hava Yolları için hisse başına olması gereken fiyat ve yükseliş potansiyeli oranı için TIKLAYINIZ

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 279,50
En Yüksek: 281,00
En Düşük: 276,50
Değişim -0,09 %
FK: 2,12
PD / DD: 0,62
İşlem Hacmi 2.950.312.782
Toplam Adet: 10.574.551
Ağırlıklı Ort.: 278,94
ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tam komedi 08 Nisan 2019 17:42

    Adalet varsa liyakat yoksa yalakalık prim yapar !Adalet varsa doğruluk , yoksa yalancılık meziyet olur !Adalet varsa huzur yoksa huzursuzluk etrafınızı sarar !Adaletin yokluğunu bilmeyen ihtiyacı olduğunda  anlar !

  • Ufuk08 Nisan 2019 13:37

    İstanbul havalimanı 1inci fazda 2 paralel pist ve 2 tane de yedek pist mevcut. Atatürk Havaliman'ında 2 pist ve bir yedek pist vardı ancak rüzgar yönü nedeni ile ikisi aynı anda kullanılamıyordu. Uçaklar rüzgara karşı kalkıp rüzgara karşı iniyor yani ister istemez tek yöne kullanılıyor. Şimdiden uçuşlarda rahatlama başlamış olmalı. Havalimanına sabahları geliş, akşamları gidiş yoğun oluyor ama kapasite olmayınca çok alakasız saatlere uçuş konuluyordu. İnsanlar alıştıkça yine havalimanı yetersiz kalır. İstanbul'dan Avustralya ve Yeni Zelanda uçuşları başlar ise oradaki transfer pastasından da yaralanılabilir. Hali hazırda THY çok yere uçmak ile birlikte frekanslar çok düşük, potansiyeli ise daha yüksek. Cidde, Medine,Tahran, Tel Aviv, Londra, Paris, Frankfurt, Baku Amman, Beyrut, Bağdat, Amstredam, Moskova, Bişkek, Almati, Atina, Kahire, Kuveyt dışındaki yerlere frekans daha da artabilir. Her Yere gece gidiş sabah dönüş yapılabilir.