Piyasalarda geçen hafta veri akışı etkili oldu. Yurt içi ve yurt dışından gelen veriler, piyasalarda oynaklığı da beraberinde getirdi. Beklendiği üzere varlık alım programını sonlandıran FED, iki günlük toplantının sonunda yaptığı açıklamada istihdam piyasasındaki iyileşmeye yaptığı vurguyu güçlendirdi. Bu durum dolar ve bono faizlerinde artışlara neden olurken BİST’e satış olarak yansıdı. Haftanın son günü ise Merkez Bankası’nın (MB) açıkladığı Enflasyon Raporu izlendi. MB, bu raporda 2014 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 8,9’a, 2015 enflasyon tahminini ise yüzde 6,1’e yükseltti.
1,5 günlük bayram tatilinden sonra yukarı yönlü seyir izlemeye başlayan BIST-100, 80.500 seviyesinin üzerine çıktı. Bu seviyeler üzerinde çıkış trendinin bir miktar sürebileceğini ifade eden analistler, 82.000-82.500 noktasının görülebileceğini söylüyor.
ÖNÜMÜZ SIKINTILI FED kararının piyasaların bu gelişmeyi beklemesinden dolayı sürpriz bir nitelik taşımadığını ifade eden Ulus Menkul Yönetim Kumlu Üyesi Özgür Devrim Yılmaz, varlık almalarının sonlandırılmasının ABD ekonomisinin bundan sonra daha iyi veriler getireceği yönünde bir işaret taşıması anlamına geldiğini söylüyor. Bunun da orta vadede gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı anlamına geldiğine dikkat çeken Yılmaz, buna bağlı olarak kısa ve orta vadede piyasalarda satışların artmasını ve doların yükselmesini göreceğimizi aktarıyor.
“Türkiye kısa dönemde hem enflasyon yönünde baskı altına girdi hem de faizin yükselme eğiliminden dolayı ekonomide daralma sinyalleri verdi. Yapılan resmi açıklamalar,
Türkiye ekonomisini önümüzdeki altı ile 12 ay zarfında zorlu bir dönem beklediği yönünde” diyen Yılmaz, yatırımcıların kısa dönemde döviz bazlı enstrümanlara yatırım yapmalarını öneriyor. Yılmaz, “Düşüşlerde BİST-100 Endeksi’ne kayıtlı hisse senetlerinde yatırım fırsatlarını kollamalarını öneririm. Zira bazı hisse se-netlerinde yüzde 10’a varan gerilemeler söz konusu” diyor.
HALKA ARZLAR GELİYOR Piyasalarda durum böyleyken, bir diğer beklenti de yeni halka arzların gelmesi yönünde. Bu dönemde yeni halka arz tarafında kıpırdanmalar dikkat çekici noktaya gelirken, uzun zamandır büyük halka arzların olmadığı bu yıl için beklenti oluşturdu. Buna göre, altı aylık bilançolar üzerinden kasım ortasına kadar yeni arzlar gelebilir. Bu tarihten sonra ise yıl sonu bilançoları beklenecek. Bu durumda da 2015 ilk çeyrekte yani haziran ayındaki genel seçimden önce, piyasa uygun olursa yeni halka arzlar bekleniyor. Buna göre, Avivasa ve Hedef Girişim Sermayesi halka arzları yakın zamanda gerçekleşecek. Bunun dışında güncel olarak ise pay piyasası için sekiz, Gelişen İşletmeler Piyasası (GİP) için üç şirketin başvurusu söz konusu. Yüzde 75 hissesi halka arz edilecek olan Hedef Girişim’in, Tümosan ve Afyon Jeotermal Platform Turizm’de yatırımları bulunuyor. Hedef Girişim Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Balaban, portföylerinin iyi bir potansiyelinin olduğunu kaydederken, yıl sonuna kadar Tümosan’daki hisselerin satılabileceğini ifade ediyor.
Bunun dışında National Bank of Greece’in (NBG) yüzde 99,8’ine sahip olduğu Finansbank, sermayesini halka arz yoluyla bedelli yüzde 25,2 artırarak 3,55 milyar TL’ye yükseltme kararı alırken, bankanın ikincil halka arz büyüklüğünün 2 milyar TL civarında gerçekleşmesi söz konusu. Yine Maliye Bakam Mehmet Şimşek’in son açıklamalarında üç yıl içinde Ziraat Bankası'nın halka arzının yanında Vakıfbank, Türk Telekom ve THY'de de ikincil halka arzın düşünüldüğü belirtilirken, son olarak Dünya Göz Hastanesi ve Işıklar Holding iştiraklerinden Global Enerji'nin de halka arzları beklenti yaratıyor.
BEKLENTİLER KARŞILANMIYOR Integral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Beste Naz Süllü, 2014 yılında dokuz şirketin halka arz edildiğini söylerken, pay piyasalarında beş, GİP’te ise dört şirketin halka açıldığını belirtiyor. Hatırlanacak olursa, 2013 yılı genelinde pay piyasalarıyla dokuz şirket halka arz olmuştu. “Geçtiğimiz yıl halka arzlarda toplamda 42 bin 170 hisse yatırımcılar tarafından satın alınırken, 2014 yılında arz olan beş pay piyasası şirket için bu rakam şimdilik bin 952 yatırımcı. Göreceli olarak yaşanan bu düşüşün, halka arz olan şirketlerin piyasa değeri ile alakalı olduğunu düşünüyoruz” diyen Süllü, geçen yıl Halk GYO ve Pegasus gibi büyük şirketlerin halka arzlarının yatırımcıların ilgisini topladığını belirtiyor.
BİST'te 2013 yılında gerçekleştirilen dokuz birinci halka arzdan 721,7 milyon dolar hasılat elde edilirken, 2014 yılında bugüne kadar dokuz şirketin halka arzından toplam 61,3 milyon TL hasılat elde edilebildi. “2011 ve 2012 yıllarında iç ve dış konjonktür ekonomik açıdan olumluydu. Büyüme koşulları şimdiki duruma göre daha elverişliydi. Fakat 2013 yıl Mayıs ayı itibariyle gerek FED tarafından gelen açıklamalar gerekse ülkedeki siyasi gerginlik ekonomide bozulmaya sebep oldu” diyen Destek Menkul Değerler araştırma uzmanları, bu gelişmelerin halka arzlardaki azalmayı açıklar nitelikte olduğuna dikkat çekiyor.
2014 son çeyreğinde, ekim ayı FED toplantısındaki söylemlerin daha şahince olmasının, dolar/TL paritesi yönündeki yukarı yönlü beklentilerin ve enflasyonun yüzde 9 seviyelerinde bulunmasının TCMB’nin faiz politikasında bir değişikliğe gitmeyeceği beklentisini gündeme getirdiğini belirten Destek Menkul uzmanları, beklentiler dahilinde olmasa da yıl sonuna kadar en fazla toplamda 17 şirketin halka açılabileceğini söylüyor.
CAZİP HALE GETİRİLİYOR Şirketlerin halka arz yapmalarının en büyük nedeni, banka kredisinden daha ucuz kaynak aramaları. Bu bağlamda sermaye piyasalarında dolaşan likiditenin şirketler açısından cazibe oluştururken, piyasa kurallarının tam olarak işlediği, şeffaf ve rekabetçi yapının sağlam olduğu piyasalarda halka arzların daha güvenilir olduğunun görüldüğünü söyleyen Süllü, SPK ve BlAŞ arasında geliştirilen çalışmalarda son derece önemli yenilikler yapılmaya hazırlanıldığını dile getiriyor. Süllü, “Piyasa halka arzındaki ayrı ayrı vergilendirme yerine tek bir belge ve vergi masrafı, erişim kolaylığı açısından TEF AS sistemi, finansal okuryazarlığın yükselmesi gibi reformlar ve altyapısal yatırımlar sermaye piyasalarını daha cazip hale getirecektir” diyor. (MUSTAFA GÜNDOĞDU / EKONOMİST DERGİSİ)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.