E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
YUKARI YÖNLÜ HAREKET İÇİN 103.000 SEVİYESİNİN ÖNEMİ
ÜZEYİR DOĞAN – GEDİK YATIRIM / YATIRIM DANIŞMANLIĞI MÜDÜRÜ
BIST 100
Hafta içerisinde destek olarak izlediğimiz 97.896 seviyesine kadar düşüş görüldü fakat piyasa bu seviyelerdeki fiyatlamaları kabul etmeyerek yukarı yönde toparlanma gösterdi. İşlem hacmi günlük bazda değerlendirildiğinde önceki günlere göre düşük bir seyir izledi. Günlük grafikte majör ortalamalardan destek alan endekste kısa vadeli ortalamaların düşüş ivmesinde yavaşlama görülmektedir. Aşırı alım satım osilatörleri aşırı satım bölgesini yukarı kırarak endeksteki toparlanmayı teyit etmekte fakat gerek işlem hacminin düşük seyretmesi gerekse hafta içerisinde kuvvetli direnç olarak takip ettiğimiz 103.000 seviyesinin yukarı kırılamamış olması endekste görülen bu toparlanmayı tepki olarak değerlendirmemize neden olmaktadır. Teknik olarak sağlıklı bir yukarı yönlü hareketten bahsedebilmek için alımlara işlem hacminin eşlik etmesi ve 103.000 seviyesi üzerine çıkılarak kalıcılığın sağlanması gerektiğini düşünüyoruz.
DOLAR / TL
Merkez Bankası’ndan kurlara müdahale gelebileceğine yönelik beklentilerin güç kazanması Türk Lirası’nı destekleyebilecek temel etken olarak ön plana çıkarken, sözlü yönlendirmelerin etkisinin sınırlı kaldığı görülmekte. İlerleyen günlerde Merkez Bankası’ndan gelebilecek olası hamleler kurlarda aşağı yönlü sert hareketler izlenmesine neden olabilecekken, spekülatif fiyatlamaların ise tekrar volatil yukarı yönlü hareketlere neden olabileceğini değerlendiriyoruz. Bu nedenle spekülatif atakların da etkili olduğunu düşündüğümüz TL taraflı döviz işlemlerinde özellikle de kaldıraçlı işlemlerde risklerin taşınabilecek sınırlar içinde tutulmasının faydalı olacağını düşünüyoruz. Teknik açıdan 4,27 üzerinde yukarı yönlü potansiyelin artığı kur tarafında, geçtiğimiz haftaki açıklamaların somut adımlarla desteklenmesi yönünde piyasa baskısının oluşabileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bir tarafta olası bu spekülatif ataklar diğer tarafta TCMB başta olmak üzere ekonomi aktörlerinden gelebilecek mesaj ve aksiyonlar ile olası bir baskılanma TL’nin taraf olduğu işlemlerde sağlıklı bir öngörü yapmayı zorlaştırıyor. Bu nedenle bu hafta için kısa vadeli teknik seviyelerin anlamını yitireceğini düşünüyoruz.
*
YUKARI YÖNDE 102.500 VE 105.000 SEVİYELERİNİ İZLİYORUZ
ENVER ERKAN – GCM / ARAŞTIRMA UZMANI
İç piyasalar, kur, borsa ve faiz
Hafta içinde 4,37 ile zirve yapan USDTRY kuru, üst üste gelen ekonomi toplantılarının haberlerinin yarattığı beklentiler çerçevesinde politika yapıcıların TRY’nin değerini koruma için önlemler alacağına dair piyasada oluşan hava TRY’nin bu kayıpların önemli bir kısmını geri almasını sağladı. USDTRY kurunun 4,25 bandı altında fiyatlamalarda ise kalıcı olamadığını görmekteyiz.
Hatırlayacağımız üzere TCMB’nin GLP’de (Geç Likidite Penceresi) 75 baz puanlık faiz artışı ardından devam ettirdiği müdahalesinde önce ROM düzenlemesi, daha sonra da döviz ihale miktarlarını artırması dikkat çekmişti. TCMB’nin hem döviz depo ihalelerinde, hem de TRY uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerinde değişiklik yapması ardından da Sayın Cumhurbaşkanımızın ekonomi kurmaylarını topluyor şeklindeki haber akışı kurdaki geri çekilmeyi destekledi. Perşembe günü de USDTRY kurunda aşağı yönlü baskıların / tepkilerin devam ettiği bir süreç daha izledik. Özellikle de ekonomi bürokratları toplantısının yapılacağına yönelik haber akışı, ilgili düşüşü destekledi. Ayrıca ABD’den gelen olumsuz enflasyon (TÜFE & Çekirdek TÜFE) verisi de kura yönelik tepki satışı düşüncesinin devam etmesine katkı sağladı.
USDTRY kuruna yönelik ana beklenti, yukarı yönlü görünümün devam etmesidir. Yükseliş trendinin üst noktası 4,3090 – 4,35 bölgesine yaklaşmak / ulaşmak isteyebilir. USDTRY kuru trend içi tepki satışı düşüncesine son vermek istiyorsa, 4,2930 üzerindeki kalıcı hareketlere ihtiyaç vardır. Ancak bu şartla 4,3250 başta olmak üzere 4,3500 ve 4,3740 tarihi zirve gündemimizde yer almak isteyebilir. USDTRY kuru trend içi tepki satışı düşüncesine devam etmek istiyorsa, 4,2930 altındaki seyrine ek olarak 4,2615 altındaki kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Ancak bu şartla 4,2430 başta olmak üzere 4,2020 ve 4,1615 seviyelerine doğru tepki düşüncesi gündemi meşgul edebilir.
Bu hafta içeride Mart ayı cari açık verisi, sanayi üretimi verisi ve TCMB Mayıs ayı beklenti anketi gibi gelişmeleri izleyeceğiz.
Piyasalarda artan oynaklık seviyeleri ve TRY üzerinde değer kaybının baskın olduğu dönemlerde faizlerdeki yukarı yönlü baskının da arttığını gözlemledik. Bunun haricinde; mali politikaların genişleyici olması faizler üzerinde uzun süreli yukarı yönlü baskı oluşturabilir. Lokal para üzerinde bozulan enflasyon beklentilerinin yarattığı baskı çerçevesinde istikrarsızlık arttı ve diğer iç ve dış değişkenler de bu baskıyı artırıyor. Bu noktada da kuru ve enflasyon beklentilerini kontrol altına almak adına Merkez Bankamız’dan politika aksiyonları beklenmektedir. Bu yüzden; ilk olarak stabiliteyi fiyat istikrarının sağlamasını bekleriz. Ancak bu sağlanamazsa piyasalardaki baskı devam eder. Bu hafta içeride Mart ayı cari açık verisi, sanayi üretimi verisi ve TCMB Mayıs ayı beklenti anketi gibi gelişmeleri izleyeceğiz. Bunun haricinde Salı günü 2 ve 5 yıllık tahvil ihaleleri izlenecektir. Tahvil piyasamız açısından başlıca riskleri şu anda hem içeride TRY oynaklığı, hem de dışarıda ABD tahvil faizlerinin yükselme eğilimine devam etmesidir.
Kısa vadeli enflasyon göstergelerinde ve beklentilerinde bozulma çerçevesinde en çarpıcı etkiyi 2 yıllık gösterge tahvil faizimizde görmekteyiz. Bu kapsamda %15 bandı üzerine yerleşen gösterge %16 ve üzerini hedefleyebilir. 10 yıllık tahvil faizimizde ise %13-14 bandı arasındaki seyrin devamını bekleyebiliriz.
Trump’ın İran adımı ile risk algısının gelişmekte olan ülkeler için bozulması para birimlerinin Dolar’a karşı sert değer kayıplarını hızlandırmıştır. Bu durumda Türk Lirası da etkilenerek rekor düşük seviyelere ulaşmıştır. Türk Lirası’nın değer kaybında yurt dışı unsurlar arasında güçlenen Dolar, yükselen ABD tahvil faizleri ve Trump etkisi devreye girerken, yurt içi dinamiklerde Merkez Bankası’nın 75 baz puanlık faiz artırımı aksiyonunun piyasa katılımcıları tarafından yeterli görülmemesi ve erken seçim senaryolarına ilişkin beklentiler sıralanabilir.
Cumhurbaşkanımızın başlattığı EKK toplantısı ve akabinde toplantıların devam etmesi piyasa katılımcıları tarafında Merkez Bankası planlı 7 Haziran 2018 toplantısı öncesinde ara toplantı ile faiz artırımı gerçekleşir mi beklentilerini kuvvetlendirdiğinden dolayı Türk Lirası oynaklığı göreceli olarak normalleşmiştir. Gündem akışı, TCMB tarafında döviz kuru ilgili aksiyonları ve olası ara toplantı haber akışını takip ediyor olacağız. Bu hafta Türkiye tarafında açıklanacak, cari işlemler dengesi / bütçe ve TCMB beklenti anketi verileri Türk varlıkları açısından kritik olacaktır.
Borsa İstanbul 100 endeksinde 100 bin seviyesi üzerinde kalıcılık devam ederken yukarı yönde 102500 ve 105bin seviyelerini takip ediyoruz. Aşağı yönde ise 100 bin majör desteği kritik olmayı sürdürmektedir.
EURUSD
ABD Başkanı Trump’ın başlattığı ve yönettiği kur ve ticaret savaşlarında zayıf Dolar – güçlü Euro teması öne çıkarken, son gelişmeler ile zayıf Dolar fiyatlamasında Trump etkisi azalmaktadır. Dolar endeksinin düşük seviyelerden toparlanması ve Fed’in kademeli/temkinli/veri odaklı faiz artırım sürecine devam ediyor olması dikkate alınınca toparlanmanın şaşırtıcı olmaması gerekiyor. ABD ekonomisinde devam eden ılımlı büyüme ve enflasyon toparlanması Dolar’ın ilave zayıflamasını engellerken, ABD 10 yıllık tahvil faizinde geri çekilmelerin sınırlı kalmasına katkı sağlamaktadır. ABD 10 yıllık tahvil faizinde %3 psikolojik seviyesinde normalleşme öne çıkarken, piyasanın en kötü senaryosu %3,5 – %4 seviyelerine ulaşma konusunda hemfikir olmadığımızı belirtmek isteriz. Tahvil faizinin %3,5 – %4 bandına ulaşması için makro dinamiklerinde (büyüme + enflasyon) aşırı ısınma veya Trump kaynaklı beklenmedik jeopolitik risk algısı gerekmektedir. Özetle tahvil faizinde kısa dönem için en kötünün geride kaldığı ve aşağı yönlü hareketin sınırlı kalabileceğini düşünüyoruz. ABD 10 yıllık tahvil faizi için %3 psikolojik referans seviyesini takip ediyoruz.
EUR’yu teknik olarak değerlendirdiğimizde; 1,2090 – 1,2185 bölgesi güncelliğini ve önemini korumaktadır. EURUSD paritesi 1,2090 – 1,2185 bölgesi altında kalmayı sürdürürse, negatif yönlü trend görünümünü 1,1820 başta olmak üzere 1,1715 ve 1,1555 desteklerine doğru devam ettirmek isteyebilir. Bu aşamada Dolar endeksinin pozitif seyrine devam etmesi, paritenin 1,1500 hedefine ulaşabilme ihtimalini güçlendirebilir. Aksi takdirde yani endeksin yeni haftada negatif bir performans kaydetmesi, paritenin de trend içi tepki düşüncesini gündeme taşıyarak 1,2090 – 1,2185 bölgesine yaklaşmasını sağlayabilir.
Burada özellikle ABD’den gelen olumsuz enflasyon verisi (TÜFE) ile birlikte endeksin yeni haftada tepki satışı oluşturabilme, dolayısıyla da paritenin tepki alımı oluşturabilme ihtimalinin gündemde yer aldığı göz ardı edilmemelidir. Ancak bu tür bir tepki oluşsa dahi EURUSD paritesine yönelik ana görünümün 1,2090 – 1,2185 bölgesi altında negatif olduğu unutulmamalıdır.
Altın
Ons Altın, son süreçte 1301 destek noktası üzerinde kalmayı başardı ve kanal içi seyrin etkin bir rol oynayacağına yönelik beklentiyi güçlendirdi. Yeni hafta görünümünü değerlendirdiğimizde, Ons Altın fiyatının 1316 – 1301 bölgesi üzerinde kalması pozitif fiyatlama davranışının devam edebileceğine yönelik düşünceyi güçlendirebilir. Bu düşünce ile 1335 ve kanalın üst noktası 1351 bariyeri olası dönüşte dikkat çekeceği gibi 1351 üzerindeki kalıcı hareketler, 2018 yılı zirve noktası 1366 ve 1383 bariyerine doğru olası çıkışları destekleyebilir. Aksi takdirde yani kıymetli madenin 1351 bariyerinde baskı görmesi durumunda ise bir müddet daha kanal içi fiyatlama davranışının devam etmesi beklenilebilir.
Alternatif olarak Ons Altın fiyatına yönelik negatif beklentini ön planda yer alabilmesi içinse, 1316 – 1301 bölgesi altındaki kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Bu tür bir değişimde 1287 başta olmak üzere 1267 ve 1252 destek noktaları gündemi meşgul edebilir. Ancak bu tarz bir geri çekilme oluşsa dahi ana görünümün yükseliş trendinin alt noktasını temsil eden 1252 – 1267 bölgesi üzerinde pozitif olduğu unutulmamalıdır.
Petrol
Trump’ın İran’la sağlanan nükleer anlaşmadan çıkış kararı ardından petrol fiyatları son yılların en yüksek seviyelerine ulaştı ve haftanın genelinde güçlü konumunu sürdürdü. Önümüzdeki süreçte diplomatik adımların gelip gelmeyeceği veya bölgede tansiyonun ne yönde değişeceği yakından izlenecek. Bu süreçte ABD üretim – stok rakamlarının takibi de sürecek.
Hafta içerisinde takip edilecekler;
14 Mayıs Pazartesi İngiltere, Fransa, Almanya ve İran Yetkilileri Görüşmesi
15 Mayıs Salı Amerikan Petrol Enstitüsü Ham Petrol Stokları
16 Mayıs Çarşamba Uluslararası Enerji Ajansı Aylık Raporu
16 Mayıs Çarşamba ABD Enerji Bilgi Dairesi Ham Petrol Stokları
16 Mayıs Çarşamba ABD Enerji Bilgi Dairesi Haftalık Raporu
18 Mayıs Cuma Baker Hughes Sondaj Kuyusu Sayısı
Dolaylı etkileri nedeniyle takip edilecekler;
15 Mayıs Salı Çin İmalat Sanayi Üretimi
15 Mayıs Salı Euro Bölgesi Öncü Büyüme Oranı
15 Mayıs Salı ABD Perakende Satışları
16 Mayıs Çarşamba Japonya Öncü Büyüme Oranı
16 Mayıs Çarşamba ABD Sanayi Üretimi
Ham petrolü teknik olarak incelediğimizde önümüzdeki süreçte fiyatlamalar, 67,00 – 69,50 bölgesi ve üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş beklentisi ön planda olabilir. Gerçekleşebilecek yükselişlerde 73,20 ve 75,80 seviyeleri hedeflenebilir. Bu seviyelerin aşılması durumunda ise 78,50 seviyesi gündeme gelebilir. Olası düşüşler 67,00 – 69,50 bölgesi ve üzerinde sınırlandığı müddetçe yeni yükseliş potansiyeli oluşabilir. Düşüş isteği 67,00 seviyesi altındaki seyir ve günlük kapanışla düzeltme ihtiyacının devam etmesine neden olabilir. Bu durumda 62,80 – 64,85 bölgesi gündeme gelebilir.
Brent petrol fiyatında önümüzdeki süreçte fiyatlamalar, 73,10 – 75,50 bölgesi ve üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş beklentisi ön planda olabilir. Gerçekleşebilecek yükselişlerde 78,85 ve 80,80 seviyeleri hedeflenebilir. Bu seviyelerin aşılması durumunda ise 83,25 seviyesi gündeme gelebilir. Olası düşüşler 73,10 – 75,50 bölgesi ve üzerinde sınırlandığı müddetçe yeni yükseliş potansiyeli oluşabilir. Düşüş isteği 73,10 seviyesi altındaki seyir ve günlük kapanışla düzeltme ihtiyacının devam etmesine neden olabilir. Bu durumda desteklediği 68,00 bölgesi gündeme gelebilir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
BORSADAN ÇOK AGIR ZARAR ETTİM ÇIKIP BORSA SAYFASINI KAPATMAYI DÜŞÜNÜYORUM ÇÜNKÜ BORSAYA HAKİM OLANLAR VURGUNCU PATRONLAR DOYMUYOR BİR GARİBANIN UFACIK İŞLEMİNİ GÖRÜNCE SPK YAKALADIM DIYOR OYSAKİ PATRON İŞLEMLERİ YATIRIMCININ DONUNA KADAR SOYMA İŞLEMİ ADI PATRON SATIŞIYMIŞ SOYGUN VE VURGUNUN ORTAKLARI OLDUGUNU DÜŞÜNÜYORUM.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:41)