E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, hükümetin 2022 yılına kadar olan ekonomi yol haritasını Ankara'da düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı, Albayrak büyümede, enflasyonda, işsizlikte ve diğer makro göstergelerde hükümetin hedeflerini duyurdu.
Bugün açıklanan Yeni Ekonomik Program'ı iki açıdan değerlendirmek mümkün.
1. Hedeflerdeki içsel tutarlılık
Bu tür programlarda bir sonraki seneden ötesine ait tahminler genelde büyük revizyonlara tabi olduğu için şimdilik sadece 2020 yılına odaklanalım.
Yeni programda ilk göze çarpan unsur gelecek yıla ait büyüme rakamının yüzde 3,5'ten yüzde 5'e revize edilmesi.
Büyümek, hele de ülkenin potansiyel büyüme hızına yakın bir seviyede büyümek fena mı olur? Olmaz elbette ama bunda mevcut hızınız ve o potansiyele ulaşmak için harcayacağınız efor çok önemli.
Yüzde 0,5 tahmin edilen 2019 büyümesinin bir senede yaklaşık 5 puanlık bir hız artışı yaşaması için ciddi bir ivmelenme gerekli. Bu durum, park halindeki bir aracı bir anda hızlandırmak için gaz pedalına sonuna kadar basmak gibi araca hasar verebilecek, araçtakileri sarsabilecek bir hedef.
Programdaki diğer tahminleri incelediğimizde ise bir senede yüzde 5'lik büyüme artışının yaratabileceği yan etkiler konusunda oldukça iyimser bir yaklaşım görüyoruz. Büyüme, fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskıları beraberinde getirir. Özellikle son iki senede düşük talep nedeni ile ertelenen zamların talepte oluşacak hızlı bir canlanma ile beraber fiyatlara yansımasını beklemek makuldür.
Bununla birlikte, 2020 yılına ait enflasyon tahmininin yukarı değil bilakis aşağı yönlü revize edilip yüzde 8,5'e çekilmesi iç tutarlılık açısından sıkıntı arz ediyor.
Benzer bir problemi cari açık tahminlerinde de görüyoruz. Türkiye ekonomisi ara malına dayalı bir üretim yapısına sahip olduğundan büyüme yavaşladığında, bu sene olduğu gibi cari açığımız kapanıyor, büyüme arttığında ise cari açık büyüyor. Bu durumda, büyüme hedefinin yukarı revize edildiği bir senede cari açığın aşağı revize edilip yüzde 1,2'ye çekilmesi de içsel tutarlılık açısından sorun teşkil ediyor.
Keza tarihsel ortalamaları incelediğimizde de yüzde 5'lik büyüme gerçekleşen yıllarda cari açığın izlediği ortalama seviyelerin YEP hedeflerinden oldukça yüksek olduğunu görüyoruz.
2. Hedeflere ulaşma konusunda verilen yol haritası
Açıklanan bu tür ekonomik programlarda en az açıklanan tahmin ve hedefler kadar önemli olan diğer unsur bu tahminlere ne şekilde ulaşılacağına dair çizilen yol haritasıdır. Bu konuda iki husus dikkat çekiyor:
Finansal İstikrar: Türkiye ekonomisinde yaşanan tıkanmanın altında yatan temen sorunun bir güvensizlik sorunu olduğunu düşüncesi hakim. Özellikle geçen sene yaşanan kur şokunun ardından vuku bulan özel sektör borç sorunu finansal istikrarı tehdit eden en önemli unsur olarak karşımıza çıkıyor. Bu konuda özellikle son dönemde atılan adımlar en azından problemin boyutlarını algılamak açısından faydalı. Ancak sorunlu kredilerin miktarının artmasından duyulan endişeler yüksek ve bu kredilerin banka bilançolarından ne şekilde temizleneceği konusu netlik kazanmış değil. YEP'te bu konuda yeni bir bilgilendirme yapılmaması kanımca belirsizlik ortamını devam ettirecek ve arzu edilen büyüme rakamlarına ulaşılmasını zorlaştaracaktır.
Enflasyonla mücadele: Gıda enflasyonu konusunda sistemdeki verimsizliklerin giderilmesine yönelik adımlar elbette önemli ve gereklidir. Ancak gıda fiyatlarının enflasyon sepetindeki ağırlığı yüzde 25 civarında olup manşet enflasyonun düşmesindeki esas engel kur geçişkenliği ve yapışkanlıktır. Enflasyondaki yapışkanlıktan kurtulmak merkez bankasının işidir. Enflasyonla mücadelede esas zorluk ise kitleleri enflasyon hedefine ulaşma konusundaki samimiyete inandırabilmek ve bu şekilde beklentileri çıpalamaktır. Bunun ön şartı kredibilitesi yüksek ve bağımsız bir merkez bankasıdır. Ancak şunu da unutmayalım ki bağımsız bir merkez bankasının enflasyonu düşürmek için yapacağı şey kısa vadeli büyüme hedeflerine odaklanmadan uzun vadeli sürdürülebilir büyüme odaklı politika geliştirmektir.
TCMB'nin büyümeyi yüzde 5 artırma konusunda hükümetle hemfikir olması durumunda kabul etmesi gereken destekleyici para politikası ile enflasyonun ne şekilde yüzde 8,5'e gerileyeceğini öngörebilmek zor.
Bakan Albayrak, Yeni Ekonomi Programı'nı açıkladı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Hadi len, batıkçı banker üretim olmadan nasıl cariaçık sıfırlanır. Sen inanıyormusun. Yoksa benzin ve elektriğe yapılan zam sonucu vatandaş kullanmayacak mı sanıyorsun. Alay mı ediyorsun
Harita belli: yap işlet devret :) Dövizin fırlaması liranın döviz altın ve emtiyaya katlı yarı yarıya değer kaybetmesi dış mihrak mış. Geçin bunları, o günden beri ne kadar lira bastınız, birde onu açıklasınlar. Birde 3.00 lardan döviz biriktirip, sonra dövizleri yüksekten en milli hareket showları ile bozduran yandaşların neden o kadar dövizde pozisyon aldıklarını açıklasınlar. Ülkenin en milli olduğunu söyleyenlerin döviz biriktirmeleri de ne oluyor! Kuşlar önceden onlara bir seyler mi söyledi
burası çok önemli elektrikos zamos
Bakanimiz ne guzel bakmis olaya acik ve net tesekurler efendim
batırdınız biz emeklileri. ssk emeklisiyim açım.yaptıgınız maaş artşı %10 .yaptığınız zamlar %40
Hugo nun haritası daha güzel be kardeşim.
Basgan 250 bin dolara Turk Nufus cuzdani satislari nasil gidiyor? Ev alana nufus cuzdani bedava.
Herkesin gözü aydın ve pamuk eller cebe. Soygunlar devam etmez ve tasarrufa gidilirse yapılan bu yüksek zamlarla sevgili halkımız ekonomimiz yeniden kurtaracaktır diye düşünüyorum. Ne yapalım. sağlık olsun, kendi düşen ağlamaz. Hayaller bir başka bahara kaldı maalesef.
Dijjj mihraklar elektrigimize saldirip yuzde 15 zam yaptilar. Mercedes in en sevdigi ulke Turkiye. Dunyada kamu makam araci alimlarinda 1. Turkiye. Yap zammi sifirla makam aracini programi sahane. Yiyorsa yapin erken secimide gorelim Haticeyi.
Bu sunulan makyaj program. ..Gerçek IMF programı. ..Elektrik zammı programı ele veriyor. .. Yoksa bu tiplerine memlekete uygun gerçekçi bir program uygulamaları mümkün değil öyle bir kadro ve kudretleri yokkk. ..
Yol haritası: bol zam bol gelir bol ihalelerle götürmek. Bolluk bereket. Yabancılarda kıskanıp duruyor zaten
Tekrar devğlasyon tekrar para basma Ve de yine dış mihraklar ekonomimize saldırıyor muhabetleri
İşsiz arkadaşım vardı bugün iç çekerek şöyle dedi... " Ahh bir işim olsa da geçinemesem " .. şaka bir yana seçim olsa dip dalga da enerji inanılmaz artmış durumda... anket manket açıklayamıyorlar,... Dip dalgada biriken enerjı sıkışıyor....
Ne güzelde düzeltiyorsun, düzelttin başkan :)) yürü be...
yol haritamız yüzde 15 elektrik zammı.
Harita basit. 2016 da 80 bin tl olan ayni arac 130 binden isteyene yillik yuzde 15 faizle satilir. Tum zararlar halka kitlenir. Soranada egonomi cohh eyi denir
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:25)