E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Rusya Ukrayna’ya girmeden önce dünya talebinin %10’unu karşılayan günlük 11 milyon varil ham petrol üretiyordu. İşgalden bu yana uygulanan, yaptırımların, yasakların ve gönüllü ambargoların etkisiyle Rusya’nın petrol ihracatları da düşüşe geçti. Uluslararası Enerji Ajansı Nisan ayı sonuna kadar ihracatta yaklaşık 3 milyon varillik bir azalma öngörüyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre göre iptal veya yeniden yönlendirme riski en yüksek olan teslimatlar sırasında günde yaklaşık 1,3 milyon varil petrol ihraç ediliyor. Rus üreticilerden ihraç edilen söz konusu ham petrol, tankerler aracılığıyla Primosk veya Ust Luga gibi limanlardan Avrupa’nın rafineri merkezleri Hamburg ve Rotterdam’a gidiyor.
Avrupalıların Rus petrolünden giderek daha fazla uzak durmasıyla Putin'in petrol için yeni alıcılar bulması gerekiyor. Özellikle Çin ve Hindistan, uygun fiyatlı malların tedarikini sürdürme konusunda, indirimli Rus petrolüne bu ithalatın ahlaki yönünden daha fazla endişe duyuyor ve alımlarını artırıyor.
Ancak Forbes’un haberine göre kaynakları değiştirmek basit bir operasyon değil. Credit Suisse Yatırım Stratejisti Zoltan Pozsar lojistiğin yeniden düzenlenmesinin yeni alıcılar bulmaktan daha zor olabileceğini söyledi.
Rusya, Avrupa'ya petrolü genellikle yaklaşık iki haftalık gidiş-dönüş yolculuk süresinde yaklaşık 600.000 varil taşıyan Aframax tankerleri aracılığıyla gönderiyor. Bu gemiler, 2 milyon varil tutan Çok Büyük Ham Petrol Taşıyıcılar (VLCC) gerektiren daha uzun yolculukları verimli bir şekilde yapacak kadar büyük değil. Çin’e giriş-dönüş yolculuğu içinse iki hafta yerine yaklaşık iki aylık gidiş iki aylık da dönüş gerektiren uzun bir yolculuk gerekiyor.
Pozsar, Rusya’nın Avrupa'ya günde 1,3 milyon varil ulaştırmak için düşük sayıda Suezmax tankeri çalıştırmak yerine, Rusya'nın Çin'e aynı petrol akışını sağlamak için 80 VLCC'lik özel bir filoya ihtiyaç duyacağını hesaplıyor. Sorun şu ki, bu gemiler mevcut değil. Dünya çapında mevcut 800 VLCC gemisinden herhangi biri açıkta değil.
Doğal olarak, Baltık Kirli Tanker Endeksi, savaşın başlamasından bu yana iki katından fazla artarak 2008'den beri görülmeyen seviyelere ulaştı. Forbes yazarı Christopher Helman, Norveçli tanker milyarderi John Fredriksen'in geçen hafta halka açık Frontline tanker şirketinin Euronav firmasıyla 4,2 milyar dolarlık bir anlaşmayla birleştiğini duyurmasına şaşılmaması gerektiğini belirtiyor. Birleşik şirket, Çin'in COSCO firmasının arkasında, 120'den fazla gemiyle dünyanın en büyük ikinci operatörü haline gelecek. Rusya’nın Sovcomflot firmasınınsa 110 tankere sahip olduğu bildiriliyor.
Lojistik konusundaki sorun daha da kötüleşiyor. Çin, Rus petrolünden daha fazla satın alırsa, Suudi Arabistan'dan çok fazla ithalat yapmaya ihtiyacı olmayacak. Bu variller bunun Çin yerine Avrupa'ya gelebilir. Ancak bu aynı zamanda daha uzun bir yolculuk, daha fazla gemi ve daha fazla zaman gerektiriyor.
Pozsar açıklamasında konuyla ilgili riskleri, “Daha pahalı gemiler. Daha pahalı kargo. Daha pahalı transit ücretleri. Çok daha uzun transit rotaları. Daha fazla korsanlık riski. Ödeme yapmak için daha sigorta ihtiyacı. Daha fazla fiyat volatilitesi olan teslimatlar. Daha fazla marj çağrısı. Vadeli banka kredisine daha fazla ihtiyaç duyulması...” şeklinde sıraladı.
Aynı hesaplar sayısız sayıda başka ürün için de geçerli. Pozsar, “Rusya akla gelebilecek her büyük emtiayı ihraç ediyor ve aynı sorunlar diğer ürünlerde ve ıslak yükün aksine kuru yükle hareket eden gemilerde de ortaya çıkacak. Büyük bir karmaşa olacak” açıklamasında bulundu.
Pozsar küresel ticaretin, ulusların döviz rezervleri yerine emtia rezervleri üzerinden oluşturulmaya çalışacağı ve tam zamanında gerçekleşen tedarik zincirlerinin yerini emtiaların ve gereksiz malları ‘her ihtimale karşı’ istiflemenin alacağı ‘yeni bir dünya düzenine’ girildiğine inanıyor. Yatırım stratejisti tüm ekonomik sorunlar karşısında her derde deva olacak para basma stratejisinin sona erdiğini söyledi.
Pozsar, “Parayı basabilirsiniz. Ancak ısınmak için petrol veya yemek için buğday basamazsınız” ifadelerine yer verdi.
OPEC, AB'yi uyardı: Rusya kaynaklı açığın kapatılması mümkün değil
Küçük yatırımcı portföylerinde çeşitlendirme tuzağı
Rusya, petrol verilerini paylaşmayacak
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Rusu %5 payla fazla abartiyorsunuz.Bunu bazı fiyatlari yukarı taşıma peşinde olan manipülasyoncular başka bir şey değil
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:03)