E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinYeni depremler olabilir---

Yeni depremler olabilir

Yeni depremler olabilir
03 Mayıs 2012 - 07:49 borsaningundemi.com

İzmir, 5 büyüklüğündeki depremin ardından 24 saatte 54 kez sallandı. Uzmanlar depremin Ege'de yeni bir fay yarattığını belirtti

İzmir'de önceki gün meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin ardından Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi verilerine göre 24 saatte 4.4 ile 1.9 arasındaki büyüklüklerde 54 deprem meydana geldi. İzmir'de önceki gün 17.48'de, merkez üssü Karaburun ilçesi, Yunanistan'ın Midilli Adası ve Foça açıkları olan depremin, bölgede yeni bir fay oluşmasına yol açtığı iddia edildi. Bölgeyi 1983'ten bu yana milim milim incelediğini belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Uluğ, "Midilli fayının paralelinde yeni bir fay meydana geldi" dedi. Bugüne kadar bu fayın haritalarda olmadığını aktaran Uluğ, yeni oluşan fayın diğer faylarla birleşme ihtimali bulunduğunu belirterek şöyle konuştu: "Karaburun- Foça arasında doğu-batı atımlı bir fay yoktu. Karaburun fayının kuzeyinde Sakız ve Midilli fayları var. Kuzey-güney doğrultulu çok uzun bir fay, bu depremlerin meydana geldiği hat; ona dik yönde bir hareket. Bu etkinlik Karaburun'u tetikleyebilir ama elbette bunu zamanla göreceğiz. Tarihte büyük depremler üretmişti, yenileri olabilir."
İRİLİ UFAKLI FAYLAR BİRLEŞEBİLİR
Yunanistan'da olacak bir depremin İzmir ve çevresini etkileyeceğini de belirten Prof. Dr. Atilla Uluğ, "Bölgede 12 irili ufaklı fay var. Bunlar son 2 bin yılda, 7'nin üzerinde 20'ye yakın deprem üretti. Bu yüzden sadece İzmir Körfezi olarak değil, bölge ile değerlendirmek lazım ama hangi fay üretir, şimdilik bilemiyoruz. Ayrıca 1688 depreminin ardından 300 yıl geçti. Bu bölgenin faylarının deprem periyodu da yaklaşık 300 kusur yılı aştı. Büyük bir deprem olma ihtimali yüksek" dedi.
7.2'LİK DEPREM OLMAZ
Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Zafer Akçığ ise depremlerin boyutunun küçük olmasının olumlu bir faktör olduğunu belirterek, "Bazı arkadaşlar, 7.2 büyüklüğünde deprem olacağını söylüyor ama İzmir'in tarihine baktığımızda en büyük depremin 6.6 büyüklüğünde olduğunu görüyoruz. 1668'de İzmir ve Manisa'da 20 bin kişinin öldüğü bir deprem var. O depremin de en fazla 6.6 olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla 7.2 büyüklüğünde deprem olacağı kanısında değilim" diye konuştu. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Çifçi ise, "Depremle İzmir Körfezi'nde, Uzunada'nın kuzeyinde olan fayda kırılma meydana geldi. Bu fay kuzeybatı- güneydoğu doğrultulu Uzunada fayının yakınından geçiyor. Uzunada fayı, büyük şiddette deprem yapabilecek yapıda. Fayın büyük fayı tetikleme durumu gözardı edilmemelidir" diye konuştu.
12 BAKAN, OLASI DEPREM VE SONRASINI MASAYA YATIRACAK
Kabinenin 12 ismi Van depreminde yaşanan aksaklıkların tekrar etmemesi için bugün bir araya geliyor. Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu toplantısında Van depreminde ortaya konan refleksin röntgeni çekilecek veVan'daki aksaklıkların tekrar etmemesi için hazırlanan bir kriz senaryosu uygulamaya konulacak. Senaryoyla ilgili hafta başında başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'a sunum yapıldı. Toplantının önemi kriz yönetiminde kurumların görev ve sorumluluk çerçevesinin tam olarak çizilecek olması. Kızılay, AFAD, yerel yönetimler ve valiliklerin sorumlulukları yeniden yapılandırılacak. Hangi bakanlığın ve kurumun hangi görevi yerine getireceği belirlenecek. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay başkanlığındaki toplantıya; bakanlar İsmet Yılmaz, İdris Naim Şahin, Ahmet Davutoğlu, Mehmet Şimşek, Ömer Dinçer, Erdoğan Bayraktar, Recep Akdağ, Binali Yıldırım, Taner Yıldız, Mehdi Eker ile Veysel Eroğlu katılacak. Sabah

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)