E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYeni Boğaziçi yasasıyla İBB’nin köprü geçiş ücreti payı da gidiyor---

Yeni Boğaziçi yasasıyla İBB’nin köprü geçiş ücreti payı da gidiyor

Yeni Boğaziçi yasasıyla İBB’nin köprü geçiş ücreti payı da gidiyor
01 Kasım 2019 - 11:56 borsaningundemi.com

İstanbul Boğazı’ndaki tüm yetkilerin İBB’den Cumhurbaşkanlığı’na devredilmesini öngören yasa tasarısı İBB’nin en önemli gelir kaynaklarından birini de elinden alacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Boğaz’daki Sarıyer, Beşiktaş, Beykoz ve Üsküdar belediyelerinin İstanbul Boğazı ile ilgili yetkilerine son veren yasa teklifi tartışılmaya devam ediyor. Yasa teklifine göre, Boğaz'da imar yetkisini elinde bulunduran İBB'ye bağlı Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün yetkileri; üyeleri Cumhurbaşkanı tarafından atanacak Boğaziçi Başkanlığı'na devredilecek. Böylece İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün yetkileri sıfırlanacak.

Tartışma yaratan, “fiili kayyum” eleştirilerine neden olan tasarıyı inceleyen hukukçular SÖZCÜ için çok çarpıcı tespitler yaptı. Tasarının hukuka aykırı düzenlemelerinin başında tüm yetkilerin merkezi idarede toplanması geliyor. Tasarıya göre Boğaziçi Başkanı ve yardımcılarının Cumhurbaşkanı tarafından atanacak, diğer görevliler ile imar ve çevre koruma görevlilerinin atanması genel hükümlere göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılacak. Hukukçulara göre bu yeni düzenleme ile tüm yetkiler merkezi idarede toplanarak anayasada güvence altına alınan yerinden yönetim ve demokrasi ilkeleri çiğneniyor.

BOĞAZİÇİ “GENİŞLİYOR”

Tasarıda “Silüet geçiş sahası” adı altında bir alan tanımı yapılıyor. Toplam 46 milyon 340 bin metrekarelik alanı kapsayan Boğaziçi'nin sınırlarının genişletilmesinin önü açılarak Boğaziçi Başkanlığının yetki alanı da genişletiliyor. Başkanlığa tanınan yetkiler dikkate alındığında bu yeni alan tanımının, İBB ve ilçe belediyelerinin yetki alanının daha da kısıtlanmasına yol açacağına dikkat çekiliyor.

KÖPRÜ GEÇİŞ ÜCRETİ PAYINI ALAMAYACAK

Tasarıda “Boğaziçi İmar Müdürlüğünün bütçesi, personeli ve gelirleri de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aktarılır” hükmü kanun metninden çıkarılmış durumda. Hukukçular bu durumun aynı zamanda İBB'nin önemli gelir kaynaklarından olan Boğaz köprüleri geçiş ücretlerinden aldığı yüzde 10’luk payını da artık alamayacağı anlamına geldiğini vurguluyor.

TARİHİ BİNALARA YIKILABİLECEK

Yasa tasarısında yer alan “can ve mal güvenliğinin sağlanmasını teminen afet riski bulunan bina ve alanlara ilişkin önlemler almak” ibaresinin ciddi tehditler taşıdığının altını çizen hukukçular, afet riski taşıyan tarihi ve kültürel önem sahip yapıların güçlendirilmesi ve restorasyonunun yanında “yıkılmasının” da önünün açılacağını belirtiyorlar. Tasarıda Boğaziçi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurullarının görevleri arasında “Bakanlıkça tespit edilen veya ettirilen korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarının tescilini yapmak, özelliklerini kaybetmiş olanlarının tescil kaydını kaldırmak” maddesi de yer alıyor. Hukukçular bu düzenlemenin, kültür ve tabiat varlığı özelliğinin kaybedilmiş olmasına karar verme yetkisinin keyfi biçimde kullanılmasına yol açabileceğini belirtiyor.

MÜLKİYET HAKKI İHLALİ

Hukukçular kamulaştırmaya ilişkin “Tekrarı halinde yapı ve bulunduğu parsel Boğaziçi Müdürlüğünce veya ilgili belediyesince ivedi olarak kamulaştırılır” hükmünün de Anayasa'ya aykırı olduğunu ifade ediyor. Kamulaştırma yönteminin bir “ceza” olarak uygulanmasının Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarına göre “mülkiyet hakkı ihlali” anlamına geldiği vurgulanıyor.

‘1984 YILINDA KURULDU’

İstanbul Boğaziçi alanı 1974 yılında “Doğal sit alanı” ilan edildi. Boğaziçi'ni korumak için hazırlanan özel yasa 22 Kasım 1983 tarihinde yürürlüğe girdi. Boğaziçi Yasası'nın 6. Maddesi ile 11 Ocak 1984 tarihinde Boğaziçi İmar Müdürlüğü kuruldu. 9 Mayıs 1985 tarihinde yürürlüğe giren İmar Kanunu ile Boğaziçi İmar Müdürlüğü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına bağlandı. Müdürlük toplam 4 bin 634 hektarlık yani 46 milyon 340 bin metrekarelik alanda çalışmalarını yürütüyor. Bu alanın 165 hektarını yani 1 milyon 650 bin metrekaresini de sahil şeridi oluşturuyor.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün rakamlarına göre bu yılın ilk 9 ayında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden 302 milyon TL gelir elde edildi. Bu gelirin yüzde 10’u 30.2 milyon TL yapıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kerim Sever05 Kasım 2019 01:31

    Kim ne derse desin AK parti bu ülkenin başına gelebilecek en büyük faciadır. Devletin tepeden tırnağa tüm kurum ve kuruluşlarının altını oyan, devletin başındakikeri zengin eden ücretlinin sırtına vergiyi yükkeyen zihniyettir. Bunları savunanlar da vicdansız, akepe menfaatçileridir, yazıklar olsun dejenere bşr toplum yaratan akepe ve destekçikerine

  • asıl vatandaş01 Kasım 2019 14:14

    Sevgili Vatandaş, Boğaziçi Köprüsü'nü AK Parti mi yaptı? Ha adını değiştirdi, köprü tarihinin en acımasız, en anlamsız ve en insafsız zamlarını vatandaşın üstüne yıktı, orası doğru. 20 yıl içinde Türkiye'nin büyümesi, dünyanın ortalama büyümesinden fazla da değil bu arada. Bunu da unutmayın, tüm dünya 20 yılda fevkalade büyüme kaydetti. He bunu yazan arkadaşa sorarım, İstanbul'da köprüler havaalanları vesaire var, sen bunları kullanabiliyor musun? Kaç kez uçtun o yeni havaalanından yurtdışına? 

  • vatandaş01 Kasım 2019 12:46

    Olması gereken buydu. Doğru bir karar. chp sanki kendisi hizmet etmiş gibi kaymağını yiyecekti. Öyle 3 kuruşa 5 köfte yok. chp önce kaynak olmadan kalkınmayı öğrensin. Ondan sonra. 20 sene önce istanbul ne haldeydi, nerelere geldi. AK Parti sayesinde.

  • borsacı01 Kasım 2019 14:12

    15 temmuz ve fsm köprülerini AK parti mi yaptı da gelirlerini kendisine almakta hak görüyor.

  • istanbullu01 Kasım 2019 14:09

    İstanbul nereye geldiğini merak ettim. beton yığınına döndü.  Önce dikey yapıldı sonra yatay yapılmalı dendi. Zeytinburnunda iki gökdelen araplara peşkeş çekildi sonra tepesinden kesmeye çalıştılar. İmes - ataşehir gümrük arasındaki yollara kışın yağmur yağdığında beklerim. nereye geldiğini çok güzle özetliyor.

  • İşiniz gücünüz 01 Kasım 2019 14:06

    Sus yağmacı yolsuz torpilci

  • yatırımcı01 Kasım 2019 14:05

    AK parit o zaman bu gelirden yararlandı. daha önce niye değiştirilmedi de sonrada belediyeyi CHP kazanınca değiştiriliyor

  • Bozuk terazi01 Kasım 2019 12:44

    İyiki adalet ve kalkınma partisi var

  • adalet01 Kasım 2019 14:06

    belli adalet kavramı çalışsaydı kendi yönetimlerinde bu yasayı geçirirlerdi

  • dert01 Kasım 2019 12:21

    dert hizmet değil, güçte kalmak. bunun çok açık bir kanıtı.