E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İşte o yazı;
Zannediyorum üzerine fazla düşünülmeden bir iki güne unutulacak bir haber olarak kayda geçecek. Nitekim özellikle 2015 yılında zaten yoğun olarak tartışıldığı için artık gündemde tutmanın fazla bir anlamı olmadığını düşünenler de çoğunlukta. Çin para birimi yuanın SDR (special drawing right-özel çekme hakkı) sepetine girmesinden bahsediyorum. Çok da uzak olmayan bir gelecekte SDR kelimesini çok daha fazla duyacağınızı ve bunun global sistemde de çok daha büyük bir ağırlığı olacağım düşünüyorum. 1 Ekim 2016 tarihinde yuanın SDR sepetine alınması ile beraber daha önce dolar, euro, yen ve poundun sırasıyla yüzde 41,9, yüzde 37,4, yüzde 9,4 ve yüzde 11,3 olan ağırlıkları yüzde 41,73, yüzde 30,93, yüzde 8,33 ve yüzde 8,09 seviyesine gerileyecek. Elbette kalan yüzde 10,92'lik pay da yuana gidiyor.
SDR IMF tarafından 1969 yılında üye ülkelerin rezervlerini desteklemek amacıyla oluşturduğu bir rezerv varlığı. Söz konusu tarihte Bretton Woods sistemi neticesinde rezerv varlığı özelliği taşıyan altın ve doların global büyüme ve ticarete yeterli oranda bulunmaması nedeniyle ortaya çıkan bir fikir. Mart 2016 IMF verilerine göre 204,1 milyar SDR dolaşımda bulunuyor. SDR'ler IMF tarafından ekonomik büyüklükleri başta olmak üzere çeşitli standartlar ışığında üye ülkelere paylaştırılıyor. Bir ülke elinde tutuğu SDR'yi günlük fiyatlardan istediği bir başka kura çevirebilir.
Bir para birimi olmamasına rağmen SDR'nin gücü veya önemi de buradan kaynaklanıyor. Elinde tuttuğu SDR alokasyonundan az ise faiz öder, fazla ise faiz alır. Faiz oranı şu anda yüzde 0,05. IMF aynı zamanda kuvvetli ödemeler dengesine sahip ülkelerin zayıf ülkelerden SDR almasını da sağlayabilir. Kısacası günlük hayatımızda ne ekonomi basınında ne de ekonomi televizyonlarında sık duyduğumuz bir kavram olmayan SDR, finansal sistemde önemli bir yere sahiptir.
Geçtiğimiz aylarda Dünya Bankası Çin piyasasında 2,8 milyar dolarlık bir SDR bono ihracı yapacağını açıkladı. Bu ihraç özel sektör veya kişi yatırımlarından ziyade resmi kurumlara yönelik olacaktır ancak yine de çok önemli bir gelişme. Mekanizma şu şekilde çalışacak; Dünya Bankası, daha doğrusu ona bağlı Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası, bonoyu ihraç edecek ve karşılığında yuan alacak. Bono tutanlar ise normalde var olan sermaye engellerine takılmadan teknik olarak isterlerse yabancı para birimlerine erişime kavuşmuş olacak. Yani aslında doğrudan IMF tarafından oluşturulan bir SDR değil sentetik bir SDR (IMF'nin ifadesi ile M-SDR) söz konusu.
SDR piyasası 1975 yılında başlayan ihraçlarla 1981 yılına kadar en parlak zamanını yaşadı. O tarihe kadar 563 milyon SDR bonosu ihraç edilmişti. Ancak daha sonra piyasa tamamen kurudu. Konu sadece bir yazıda anlatılamayacak kadar karışık ve atılan bu adımların başarılı olup olmayacağı da tartışılır. Ancak altını çizmek istediğim nokta şu: Dünya şu anda bu yazıyı okuyanların hayat süresi içinde yeni bir parasal sisteme geçmek zorunda kalacak. Baskın görüş Çin Yuanı'nın eninde sonunda ABD Doları yerine rezerv para birimi olacağı yönünde olsa da katılmıyorum. Önümüzde duran kriz dünyanın büyük güçlerini yeni bir sistem için masaya oturmaya zorlayacak. Bu sistemin tamamen yeni bir para birimi üzerine değil SDR tarzı ortak bir kavram üzerine kurulacağını düşünüyorum. Bu nedenle yuanın SDR'ye alınması aslında yeni bir çağın da başlangıcı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
İslamın para hakkındaki fikirleri gün yüzüne çıkmalı daha geç olmadan
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:30)