E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel konut fiyatları, düşük faiz oranları, konut sıkıntısı ve bol miktarda hane halkı tasarrufunun konut piyasasını canlandırmaya devam etmesi nedenleriyle 2005 yılından bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi.
Financial Times’ın haberine göre, Emlak danışmanlığı şirketi Knight Frank’ın raporunda, 55 ülkede ortalama yıllık fiyat değişimi Haziran ayına kadar geçen 12 ayda yüzde 9,2'ye yükseldiği görülüyor. Mart 2005'ten bu yana 12 aylık en hızlı fiyat artışı olan bu oran, geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki %4,3’lük yükselişinin çok üzerinde. Emlak fiyatlarında olağanüstü yükselişlerin görüldüğü ülkelerin sayısı da her geçen gün artıyor.
Rusya ve Almanya da dahil olmak üzerinde her üç ülkeden birinde çift haneli fiyat artışları görülüyor. Knight Frank verilerine göre; ABD, Avustralya, Yeni Zelanda, Türkiye ve Kanada nominal konut fiyatlarının %16’nın üzerinde yükseldiği ülkeler arasında.
Knight Frank'ın Uluslararası Konut Araştırmaları Başkanı Kate Everett-Allen konuyla ilgili açıklamasında, "Pandemi kaynaklı konut patlaması devam ediyor. Bu durum, teşvik önlemlerinin istihdamı koruduğu ve önemli tasarruflar sağladığı gelişmiş ekonomilerle sınırlı bir hikayedir" ifadelerine yer verdi.
Knight Frank'e göre, ortalama konut fiyatı artışı gelişmiş ekonomilerde gelişmekte olan ülkelere göre iki kat daha yüksek gerçekleşti. Sadece Hindistan ve İspanya da konut fiyatlarında düşüş görüldü.
Fiyatlar neden artıyor?
Goldman Sachs Ekonomisti Sid Bhushan, ABD, Kanada, İngiltere ve Yeni Zelanda'daki konut piyasalarındaki artışta "düşük faiz oranlarının ve evden çalışmaya geçişin konut talebini körüklemesinin" etkili olduğunu söyledi.
Oxford Economics’in bir başka araştırmasındaki verilere göre, ABD, Almanya ve İngiltere de dahil olmak üzere birçok ülke için ortalama mortgage faiz oranları 2007'den bu yana yarıdan fazla düşüş gösterdi. Düşük mortgage faiz oranları, pandemi sürecinde gelişmiş ekonomiler tarafından benimsenen aşırı gevşek para politikalarının bir yansıması olarak görülüyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre gelişmiş ekonomilerde harcamaları Kovid-19 kısıtlamalarıyla sınırlı hale gelen birçok hane halkının bol miktarda tasarruf yapabilmesi de konut piyasasındaki talep artışında etkili oldu. Satın alımlardaki artış talebi artırarak fiyatların yükselmesini desteklendi.
Bhushan konuyla ilgili açıklamasında, "Fiyat patlamasının çok fazla dikkat çekilmeyen bir nedeni de konut arzının sınırlı olmasıdır" diye de ekledi. ABD, Kanada ve İngiltere'de konut stokları tarihi derecede düşük seviyelere yakın seyrederken, inşaat malzemeleri ve istihdam sıkıntısı yeni inşaatlatı sekteye uğratıyor ve "konut sıkıntısını” daha da şiddetlendiriyor.
Konut piyasasındaki fiyat patlamasının daha ne kadar devam edeceği ise belirsizliğini koruyor.
Emlak balonuna dönüşebilir
Bank of America Ekonomisti Helen Qiao, Güney Kore'de de konut piyasasının güçlü talep ve düşük arz nedeniyle tarihi standartlara göre aşırı yükseliş gösterdiğini söyledi.
İngiltere'de, son dönemde hükümetin vergi teşviklerini geri çekilmesi piyasada bir miktar yumuşama oluştu. Yine de, Berenberg Kıdemli Ekonomisti Kallum Pickering, "ucuz para ve güçlü bir ekonomik toparlanmanın birleşimiyle konut fiyatlarındaki mini bir patlamanın gerçek bir balona dönüşebileceği" konusunda uyardı.
Capital Economics Kıdemli Ekonomisti Stephen Brown’a göre aynı sorun Kanada için de geçerli olabilir. Brown ülkedeki konut fiyat enflasyonlarının "zirveye yakın" olduğunu belirtiyor. Ekonomist, satılan mülk sayısının düşmesi ve yeni konutların listelenme oranındaki azalma sebebiyle fiyatların daha da yükselme eğilimi gösterdiğini belirtti.
Çinli gayrimenkul devinin son çırpınışları
Ev sahiplerinin emlakçılık yalanı!
Emlak fiyatları neden yükseliyor?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bana bir ülke gösterin. İnsan kendi ülkesinde 30 yıl çalışsın, 1 ev alamasın. Gerçektende ekonomi o kadar iyi değil bu sonuç ortaya çıkıyor. Diyeceksiniz ki sabır edin, sabırla bekleyin. Kaç yıl beklemek lazım ? yönetenelr 5 yıldır yönetmiyor. Sprunlar sürüyor. çözüm toki tarzı ev yapılanması olabilir. bir şehre fabrika kuracaksın, o fabrikadaki işçilerie sofordan ABd tarzı arsa +prefavrik tibi ev kuracaksın. her biride kredi çekecek hem çalışacak hem ödeyecek hem üretecek hemde yeni düzenli, depredeme dayanıklı yapılaşma olacak. Bunları bu ülke başaracak güçte. herkesde hem çalışacak devlete yuk olmayacka, hem evinin bedelini ödeyecek, hemde sigorta o bu kendi çalıştıkça ödeyecek. ama biz, iş yok, çalışan sgk sı yok, devlet sağlıgını oduyor, devlet işsizlik verıyor, adam işsiz çocuk kalitesiz beslenıyor, okul eğitimi geri kalıyor , kalitesiz hayat yaşıyor.. vb. vb. Almanya model, Kanada yada lazım...
Vatandaşlığa uygun ayaklarına fiyatları uçurdu yazlık veya sahil kesimindekiler ne olacak 250 bin doları veren tc oluyor bu kadar kolay.
Ayni araba fiyatlarinda olan şeyler şimdi de Konut sektöründe oluyor. Sebebi ise üretim sıkıntısı ve faizler. Alt nedenler de ise demir çelik fiyatlarindaki yuksek fiyatlar, cimentoda ki yüksek fiyat, ayrica işçilik maliyetleri, ayrica faiz oranlarinin yuksek oluşu nedeniyle konut alanda yok gibi görünüyor. Hem maliyetler artmış hemde konut faiz oranı yüksek olunca fiyatlar artıyor bildiğim kadarıyla. Nereye kadar devam eder bilinmez.
sebebi sadece girdi maliyetleri değil ,milyonlarca suriyreli aldın bunların herbiri beş çocuk doğuruyor bunlara ne konut yeter nede gıda hal böyle olunca herşeyin fiyatı artıyor talep arzın önünde gidiyor...
MalZeme fiyatı %70-80 artmış. Konut fiyatları %300 artmış. Bu Pandemi fırsatçılığıdır ancak geri tepmeye başladı.. çoğunluk bu paralara konut vs almaz alamaz
Yabancılara ev satışı bir süre için yasaklanmalı İstanbul'da artık üniversite açılmasına izin verilmemeli yabancıların oturma izinleri iptal edilip sınırdışı edilmeli benzer önlemler alınmalı yoksa gidişat iyi değil
kANAL İSTANBUL YAPILSIN EV FİYATLARI DÜŞSÜN :D İstanbul trafiğide kökten iyileşip çözülsün.
Kanal İstanbul Devletin parası ile birikerini zengin etme projesidir
"muck" dostum KANAL İSTANBUL "İstanbul'un kurtuluşu" olacak, ancak "HİZMETE GICIK" olan gerici zihniyet "İSTEMEYYYUUZ, ÇÜNKÜ BİZ ŞAHLANIŞA KARŞIYIZ!" deyip duruyorlar, HİZMET ABİDESİ REİS'imi YORUYORLAR. Takma onları Uzun Adam, CUMHUR ARDINDAN YÜRÜR, VUR KAZMAYI, BİTİR TRAFİĞİ VE KANAL İSTANBUL'U."
yeni bir buhran yaklaşmakta,eli kulağında,2008 den beri yükselen borsalar birgün tepetaklak olacak.13 yıl boğa piyasası olmaz.
Emlakkonut paravan şirket olmuş.Emlakkonut tüm büyük projelerde ortak.Fakat içten içe soygun var, yatırımcı yıllardır bu şirkette zararda.Hükümetin adamları bu şirketlerden uzak tutulmalı.
Yandaş beton dökmeye yer arıyor. İstanbulun kuzeyine hemen 2 milyon ev yapılmalı yandaş kazanmalı. Ekgyo kazanmaz ama ahahaha
İst seçimlerini niye saymadıklarını, yüz milyonlarca lira yeni kamu masrafına rağmen neden tekrarlattıklarını şimdi daha iyi anlıyorum.
Sahibinden denen sitede 3-5 emlakçı ve Mütehit Bu siteyi yönetip manipüle ediyor .
Fiyatlar gerçekten çok yüksek. 1 milyonluk emlak 3 olmuş 4 olmuş. Sahiden olmuş. Ama milletin çoğunluğunda bu yeni durumu fiyatlayacak ekonomi yok
EMLÂK balonu, otomobil balonu, market balonu REİS'İM BUNLARI PATLATMALI, vatan evlatlarını SIKINTIDAN KURTARMALI.
BİST'in balonunu altı ay önce söndürdüler, yatırımcıya tuzak kuranlarla birlikte Hawai Adaları'da çek çek yaptılar.
O balonlar Emlak Zenginlerinin !! İşine yarar
İhtiyactan çok fazla daire var ana boş tutulan daire çok fazla. Buda sorun. Bir dairesi olan vergiden muaf olsun, ikinci daireye vergi verilsin. üçüncü daireye iki kat vergi ve sonrası her daireye katlamalı vergi getirilirse, daire satışları ve kiralama artar sanırım.
Zaten balon oldu. Bir çok bölgede konut satışları yüksek fiyat talebinden satılamıyor
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:58)