E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yatırım dünyası uzaktan bakıldığında oldukça karmaşık görülebilir ve bu karmaşa yatırıma yeni başlayacakların cesaretini kırabilir. Ancak aslına bakılırsa borsada akıllı yatırım yapmak çok da meşakkatli olmak zorunda değil. Üstelik CNBC’nin haberine göre uzmanlar yatırıma başlamanın çok daha kolay olabileceğini belirtiyor.
Berkshire Hathaway’in CEO’su ve başkanı olan yatırım efsanesi Warren Buffett yatırım dünyasına girmekle ilgili, “Roket bilimcisi olmanıza gerek yok. Yatırım dünyası 160 IQ’su olan bir adamın 130 IQ’su olanı yendiği bir oyun değil” açıklamasında bulunuyor.
Yatırım yapmak birçokları için birikimlerini büyütmek ve emeklilikte finansal güvenliği sağlamakla ilgili bir zorunluluktur. Yatırıma erken başlamak faiz ve yatırım getirilerinin birleşik hale gelmesi sayesinde zaman içerisinde daha fazla fayda sağlar.
Fidelity Investment verilerine göre uzun vadeli hedefler kişiden kişiye farklılık gösterse de yatırım yapmanın temel kurallarından biri 30 yaşına kadar yıllık gelirinizin 1 katını, 40 yaşına kadar 3 katını ve son olarak 67 yaşına kadar 10 katını biriktirmeniz gerektiğidir.
Yeni başlayanlar için ‘muhteşem’ basit çözüm
Finans profesyonellerine göre hedef tarih fonları uzun vadeli yatırım yapmanın en basit yöntemlerinden biridir. Morningstar Bireysel Finans ve Emeklilik Planlama Müdürü Christine Benz söz konusu fonlar için, “Bana kalırsa hem yeni yatırımcılar hem de herhangi bir yatırımcı için muhteşem basit bir çözüm” açıklamasında bulundu.
Hedef tarihli fonlar adından da anlaşılacağı gibi emeklilik hedef tarihlerine göre strateji değiştirir. Yatırımcılar emekli olmayı hedefledikleri yıla göre bir fon seçerler. Örneğin, yaklaşık 40 yıl içinde emekli olmayı bekleyen 25 yaşındaki bir kişi 2065 fonunu seçebilir.
Bu tür yatırım fonları yeniden dengeleme, birçok farklı hisse senedi ve tahvil arasında çeşitlendirme ve risk seviyesi seçme gibi yatırımcılar için zor olan işlemlerin çoğunu kendiliğinden yapar.
Varlık yöneticileri, yatırımcılar yaşlandıkça hedef tarih fonlardaki hisse senetlerinin payını azaltarak ve tahvil ve nakit varlıklarını artırarak riski otomatik olarak azaltır.
Hedef tarihli fonlar nasıl seçilir?
Atlanta merkezli Apex Financial Services'in kurucusu ve yeminli mali müşavir olan Lee Baker, uygulamalı bir yaklaşım arayanların aksine, "hiçbir şey yapmayan" yatırımcılar için hedef tarihli fonların iyi bir başlangıç noktası olduğunu söyledi. Baker yatırıma yeni başlayanlara seslenerek, “Bu birçok için en kolay yöntem” dedi.
Morningstar’dan Benz temel endeks fonlarını kullanan bir hedef tarihli fon tercih edilmesini tavsiye ediyor. Endeks fonları, aktif olarak yönetilen fonların aksine, hisse senedi endekslerinin ve tahvil piyasası getirilerini taklit etmeyi amaçlar ve genellikle daha ucuzdur. Pasif fonlar olarak da bilinen endeks fonları, uzun vadede aktif olarak yönetilen muadillerinden daha iyi performans gösterme eğilimindedir.
Yeni yatırımcılar için diğer seçenekler
Uzmanlar, hedef tarihli fonlardan biraz daha uygulamalı bir yaklaşımı benimsemek isteyen yatırımcılar için de basit seçenekler olduğunu belirtiyor.
Baker örnek olarak hedef yatırım fonlarının tercih edilebileceğini belirtiyor. Bu tür fonlar varlık yöneticilerinin tahsislerine göre hisse senetleri ve tahviller arasında çeşitlendirme yapar ve bu açıdan hedef tarihli fonlara benzer.
Ancak hedef yatırım fonlarında yatırım tahsisleri statiktir: Hedef tarihli fonlarda olduğu gibi zaman içerisinde değişmez. Dolayısıyla yatırımcılar sonunda seçimlerini gözden geçirebilir. Baker çevrimiçi bir risk profili anketi oluşturarak hangi fonun başlangıç için iyi bir tercih olacağının seçilebileceğini belirtiyor. Ortalama bir yatırımcı için oluşturulacak yatırım tahsisi ise %60 hisse senedi %40 tahvil varlıkları şeklindedir.
Yatırımcıların tercih edebileceği bir diğer fon türü de küresel bir piyasa endeksi fonunu tercih etmektir. Ancak bu tür fonlarda hedef tarihli fonlarda olduğu gibi yıllar arttıkça risk azalmaz.
Benz, "Bence bazen acemi yatırımcılar bu çok sağlam seçimlerden bazılarının basitliğindeki zarafetini sorguluyor. İnsanlar daha karmaşık bir şey istiyorlar, çünkü bundan daha iyi olması gerektiğini varsayıyorlar, oysa durum öyle değil" ifadelerine yer verdi.
Kendinize sorun: Neden yatırım yapıyorum?
Life Planning Partners’ın Kurucusu Carolyn McClanahan genç ve uzun vadeli yatırımcıların genellikle fonlarının yaklaşık %90’ını hisse senetlerinde tutmasını tavsiye ediyor. Hedef tarihli fonlarda olduğu gibi yatırım fonlarındaki risklerin yıllar geçtikçe azaltılması öneriliyor.
Morningstar’dan Benz, 50 yaşın altındaki emeklilik yatırımcılarının, iş kaybı veya sağlık sorunları gibi acil durumlar bir miktar nakit rezervi ayırması gerektiğini ve hisse senetleri ağırlıklı bir portföy tutmalarının daha uygun olacağını belirtiyor.
Ancak McClanahan kısa veya orta vadeli bir ihtiyaç için (bir ev veya araba gibi) tasarruf eden yatırımcıların, tahsis edilen parayı para piyasası hesapları gibi daha güvenli araçlara koymalarının daha iyi olacağını söyledi.
Wall Street'te nakit ikramiyeler azaldı
Yatırımcılar Fed'i değil kazanç artışını önemsiyor
ABD resesyonunda borsalar I düşebilir
Borsada düzeltmenin gecikmesinin 3 nedeni
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:27)