E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yatırıma yeni başlayanlar nasıl bir yatırım stratejisine girecekleri konusunda düşünceli olabilir. Ancak yatırım için ayırılan miktar ne kadar olursa olsun çeşitlendirme stratejisinin her zaman için uygulanması gerekir. Yani ‘tüm yumurtaları aynı sepete koymamak’ tabiri yatırım için çoğunlukla doğrudur.
GoBankingRates’in haberine göre bazı yatırımcılar yatırım fonları veya ETF’ler satın almanın portföylerinde yeterince çeşitlendirme sağladığını ve emtia yatırımlarının fazla karmaşık veya riskli olduğunu düşünebilir. Ancak söz konusu altın olduğunda bu düşünce doğru olmayabilir.
Haberde yatırıma yeni başlayanların neden altın alması gerektiği konusunda 4 kritik tavsiye veriliyor:
1. Risk tamponu olarak kullanılabilir
Altın varlıkları hisse senetlerinden, tahvillerden ve diğer geleneksel yatırımlardan bağımsız hareket etmesiyle bilinir. Piyasa hareketlerinden, döviz dalgalanmalarından ve jeopolitik güçlerden daha az etkilenir. Diğer tüm yatırımlarda olduğu gibi değeri düşebilse de bir portföyü dengede tutabilir ve çalkantılı zamanlarda hava yastığı görevi görür.
2. Enflasyona karşı korur
Amerikan Doları geçtiğimiz dönemde zor zamanlar geçirdi. Yükselen enflasyon doların satın alma gücünü zayıflattı. Enflasyon ekonomik döngü içerisinde yaygın bir durum olsa da altın, dolar gibi para birimleri düşerken bile değerini koruyarak enflasyonun etkisini azaltabilir.
3. Tarihsel açıdan istikrarlıdır
Yatırım hesabınızın günlük iniş çıkışlarına şahit olurken gerileceğinizi düşünüyorsanız altın sizin için iyi bir tercih olabilir. Değeri zaman içinde dalgalanacak olsa da altın diğer birçok yatırım türüne göre daha az volatilite gösterir.
4. İyi bir uzun vadeli yatırımdır
Yeni başlayan yatırımcılar bazen korku veya heyecan sebebiyle fazla ürkek davranabilir ve paralarını sık sık hareket ettirebilir. Altın, kısa sürelerde büyük fiyat dalgalanmalarına karşı dirençli olduğundan, keskin bir düşüşün ilk işaretinde satış yapma eğiliminde olan yatırımcılar genellikle konumlarını korurlar. Uzun vadeli yatırım yapmaksa, başarılı yatırım için kanıtlanmış bir stratejidir.
Altına nasıl yatırım yapılır?
Altın yatırımları eskiden külçelerini kasalarda saklayabilen süper zenginlere dair bir ayrıcalıktı. Servet sahipleri piyasalardaki düşüşlere veya dolardaki düşüşe karşı korunmak için bu yönteme başvuruyordu. Piyasalarda belirsizlik hakim olduğu zamanlarda zenginler varlıklarını altına çeviriyorlardı.
Bu strateji süper zenginler için iyi olduğu kadar daha mütevazı portföyler için de uygulanabilir. Sorun şu ki süper zengin yatırımcılar ortalama bir yatırımcının karşılayabileceğinden çok daha fazla paraya mal olan altın külçelerini satın alıyor. Bu tür külçeleri satın almaksa birçok yatırımcı için imkansız.
Neyse ki değişen zamanlarla birlikte altın yatırımları da değişti. Artık az miktarla bile altın satın alına biliyor. Bunun yanında altın borsa yatırım fonları gibi seçeneklere de başvurmak mümkün. Hatta altın madenciliği alanındaki şirketlere de borsa yatırımı yapılabiliyor.
Fiziksel altının külçesi yaklaşık 2 bin dolar olsa da gram altın, sikke veya mücevherler üzerinden altın satın alınabiliyor. Ancak fiziksel altın alacak bireylerin alacağı üründen emin olması ve saygın bir kuyumcudan bu ürünü tedarik etmesi önemli.
Altın alırken nelere dikkat etmeli?
Altın bir emtia ürünüdür. Dolayısıyla genellikle vadeli işlem piyasasında işlem görür. Vadeli işlem ticareti, yatırımın gelecekte nasıl hareket edeceğine dair bir tür tahmin içerir. Bu altının fiyatının yükseleceğine veya düşeceğine dair bir bahis olarak da düşünülebilir. Bu tahmin doğru olursa yatırımcı para kazanır. Ancak tahmininde yanılarak işlem yapan yatırımcılar para kaybedebilir. Bu nedenle, özellikle yeni başlayan yatırımcıların altına yatırım yaparken, vadeli işlem sözleşmesini değil, gerçek emtiayı satın alması daha doğru olacaktır.
Yeni başlayan bir yatırımcı için en önemli şey başlamaktır. Altın, hisse senedi, tahvil, yatırım fonu veya başka bir şey satın alarak ilk adımı atmak asıl önemli olandır. Yeni başlayan bir yatırımcının altından çekinmesi için de hiçbir neden yoktur.
Yatırım yolculuğu başlangıçta bunaltıcı görünebilir. Ancak bu böyle olmak zorunda değil. Zira yatırımcıların gerçekte üç şeye ihtiyacı var: biraz para, biraz bilgi ve biraz disiplin.
Para kısmı çoğu insanın yatırım yapması için en büyük engeldir. Ancak şimdi başlamak büyük meblağlarla başlamaktan daha önemlidir. Başka bir deyişle, büyük bir değişiklik yapana kadar beklemek yerine şimdi düzenli olarak biraz para yatırmaya başlayın.
Disiplin konusu da bazen insanların tökezlemesine sebep oluyor. Bu sorunla karşılaşmamak için yatırımınızı otomatik pilota alın. Vadesiz hesabınızdan yatırım hesabınıza, tercihen ödeme aldıktan sonraki gün için periyodik bir transfer planlayın. Böylece yatırım için para ayırmayı kaçırmazsınız. Bu rakam, başlamak için küçük bir miktar olabilir ve zaman geçtikçe (ve yatırımın sizin için neler yapabileceğini gördükçe) artırabilirsiniz.
Bilgiye gelince, yatırım dünyasının nasıl çalıştığı hakkında biraz bilgi sahibi olmak iyi bir fikirdir. Ancak yatırıma başlamak için iktisat diplomasına ihtiyacınız yoktur. Analiz felcinin sizi başlamaktan alıkoymasına izin vermeyin.
Altın Fed'e kilitlendi! Uzmanlardan kritik altın beklentisi
Piyasanın ayılarının 5 kriz senaryosuna 5 cevap
Yatırımcılar değerleme tuzağına karşı uyanık olmalı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:48)