E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYeni ayda piyasaları ne bekliyor?---

Yeni ayda piyasaları ne bekliyor?

Yeni ayda piyasaları ne bekliyor?
06 Temmuz 2011 - 14:09 borsaningundemi.com

Temmuz ayında piyasalarda ne bekleniyor? Yatırımcılar nasıl pozisyon almalı?

Yatırım Finnsman Menkul Değerler Fon ve Portföy Yönetimi Müdür Yardımcısı Alper Koç geçtiğimiz Haziran ayında piyasaları değerlendirdi ve Temmuz'da piyasalara ilişkin beklentilerini açıkladı.
Yayınlanan bülten şöyle:
Haziran ayında başta Yunanistan olmak üzere Euro bölgesinden, ABD’den ve Japonya’dan gelen negatif haberlerin etkisiyle düzeltmelerini devam ettiren küresel piyasalarda geri alış kalıplarının devamını izledik. Euro bölgesinden gelen kötü haber akışlarına rağmen, Almanya ve İngiltere hisse senetleri piyasaları güçlerini korudular. Haziran ayında küresel piyasalarda en çok konuşulan ülke olan Yunanistan’ın borsası ASE 1200 seviyesinin altında bir dip yaptı ve tepki hareketi başlattı. Yine son haftalarda ISM imalat endeksinden konut verilerine kadar, önem verilen birkaç verinin kötü gelmiş olmasına karşın ABD piyasaları 12.000 seviyesinden aşağıya fazla uzaklaşmadan tekrar toparlanıp, Haziran ayının sonunda yükselişlerini devam ettirdiler.
Piyasalarda Mayıs başında başlayan ve Haziran ayı ortalarına kadar sürmesini beklediğimiz karar verme süreci zamanda uzatma ile devam etti ve Haziran sonuna doğru tepkiler kuvvetlendi. Şimdilik geri alış kalıplarının devam ettiğini gözlemlediğimiz bir çok hisse senetleri piyasası, Temmuz ayına iyi başlangıç yaptılar. Küresel piyasalarda yaklaşık 2 aydır devam eden orta vadeli karar sürecinin devamını gözlemlediğimiz bugünlerde mal piyasalarında da zirve oluşumlarının devamını gözlemliyoruz. ABD tahvil piyasalarında, orta vadeli dip oluşumu sinyallerini alıyoruz. Son bir hafta ABD 10 yıllık, 5 yıllık ve 30 yıllık tahvillerinde sert yükselişler gördük. Şimdilik hala dip oluşumu sürecinde olan bu piyasalarda henüz yukarı trendin başladığını söylemek için çok erken. 30 yıllık tahvil faizleri % 4.80- 5.00 aralığını yukarı yönde kalıcı olarak geçmeden bu piyasada bir yükseliş trendi başladığını söyleyemeyiz. DJI endeksi 11.850- 12.000 aralığını aşağı yönde kalıcı olarak geçmeden bu piyasada orta vadeli bir zayıflamadan söz edemeyiz. 500 şirketten oluşan S&P endeksi eğer bu ay içerisinde 1450 seviyesini yukarı yönde geçmeyi başarırsa, ABD’de ve küresel piyasalarda yeni bir kısa vadeli yükseliş dalgasını tetikleyebilir. 1250 seviyesinin altına da kalıcı olarak düşüş, tam aksine ani ve sert bir geri dönüşün ilk sinyalini verecektir. Dow Jones Transport endeksi geçtiğimiz hafta tüm zamanların en yükseğini görerek Dow Jones Sanayi endeksinden olumlu ayrışmaya devam etti. Bu endekste eğer kısa bir süre içerisinde zirve seviyesinden aşağıya sert bir geri dönüş yaşanmazsa yükselişin en azından 6000 seviyesine, hızlanırsa da önümüzdeki aylarda daha da yukarılara kadar devamını bekliyoruz. Almanya ve İngiltere endeksleri de son günlerde gösterdikleri performanslarla bir miktar daha yukarı gitme isteklerini göstermiş oldular. Yurtiçi piyasalara döndüğümüzde ise, Hisse senetleri piyasasında Mayıs başında başlayan satış dalgasının, Haziranın ikinci yarısında yavaşladığını ve Haziran sonuna doğru 60.000 seviyesi üzerinde kısa vadeli dip yapma isteğini gözlemledik, tahvil piyasalarında ise Temmuz başına kadar düzeltmenin devamını gördük. Temmuz ayı başlangıcı itibariyle gösterge tahvil faizinde bir gevşeme isteği, hisse senetleri piyasasında ise yukarı yönlü bir çaba isteği görüyoruz.

Büyük resimde 2009 Mart ayında % 25 seviyelerinde başlayan geri çekilmeyle, uzun vadeli düşüş trendini sonlandıracak orta vadeli son düşüş dalgası içerisinde olduğunu düşündüğümüz gösterge faizde % 9.30- %9.40 aralığına kadar yaşanacak bir yükselişi doğal tepki sınırları içerisinde kabul edeceğimizi aylar öncesinde vurgulamıştık. Büyük resim görünümüne baktığımızda gösterge tahvilin uzun yıllardır süregelen düşüşünün büyük bir daralan üçgen görünümünde ilerlediğini gözlemliyoruz. Bu üçgenin üst bandı önümüzdeki dönemde % 10- 10.50 aralığından, alt bandı ise % 5.5 – 6.00 civarından geçiyor olacak. Uzun vadeli perspektifte gösterge faizdeki beklentimizin, kısa kalmasını beklediğimiz son geri çekilmeyle son bulacak düşüş trendinin ardından en azından orta vadeli büyük bir tepki yükselişi ya da bir yükseliş trendi yaşanacağı yönünde olduğunu daha önceki bültenlerimizde vurgulamıştık. Bu görüşümüzde bir değişikliğe gitmiyoruz. % 10.00- %10.50 aralığı yukarı yönde geçilene kadar uzun vadeli düşüş trendinin bittiğinden söz edemeyiz. % 8.70 seviyesinin altında kapanışlar kısa vadeli geri çekilmenin, % 8.30 seviyesinin altında kapanışlar ise orta vadeli düşüşün devamına işaret edecektir. Şimdilik büyük resimde 5 No’lu düşüş dalgası ilerlemeye devam ediyor.

Haziran ayında 60.000 seviyesinin altına kadar bir kez daha sarkan IMKB 100 endeksi, yine bu seviyenin altından toparladı ve başlayan tepki, Temmuz başı itibariyle 64.000 seviyesine ulaştı. Endeksin orta vadeli görünümüne baktığımızda, daralan bir üçgen içerisinde ilerlediğini görüyoruz. Orta vadede bu üçgenin üst bandı 69.000- 70.000 aralığından, alt bandı ise 62.500- 63.500 aralığından geçiyor olacak. Bu bölge içerisinde bir kaç hafta daha kalmayı başarırsa, endekste yeni bir zirve yapma isteği kuvvetlenecektir. Eğer yakın zamanda 62.500 – 63.500 aralığından geçecek alt bandı aşağıya doğru bir kez daha hızlı geçecek olursa, bir kez daha 58.000 seviyesine doğru geri çekilme görebiliriz. Endekste 55günlük, 100 günlük ve 200 günlük önemli üssel ortalamaların geçtiği bölge, 63.800- 64.500 aralığında toplanıyor. Bu aralık kısa vadede güçlü şekilde geçilirse, önümüzdeki haftalarda tekrar 69.000- 70.000 aralığını hedefleyecek bir yükseliş bekleyeceğiz, fakat bu direnç bölgesi geçilemeden başlayacak bir geri çekilme 62.500 seviyesinin altına devam ederse, geri çekilmenin orta vadeli bir düzeltmeye dönüşme riski artacak.
Şimdilik 34 haftalık RSI ve haftalık EWO göstergeleri zayıf seyretmeye devam ediyor. RSI 50’nin üzerine çıkmadan ve EWO 0’ın üzerine çıkmadan yaşanacak yükselişleri tepki olarak değerlendireceğiz. 64.500 seviyesinin üzerine yakın zamanda kalıcı olarak oturması ise, endeksin kısa- orta vadeli konsolidasyon sürecinin yeni bir zirve yapmak üzere bitmesiyle son bulabileceğini de düşündürecektir.
Önümüzdeki haftalarda daralan üçgen içerisinde orta vadeli konsolidasyonun devamını bekliyoruz. Önümüzdeki dönemlerde, üçgenin alt ve üst bandlarının geçilmesi, endekste yeni bir orta vadeli hareketi tetikleyecektir.

Altın’da büyük resimde uzun vadeli yükseliş trendinin son bulmak üzere olduğunu ve birkaç aydır bir zirve oluşum süreci yaşandığını düşünüyoruz. Önümüzdeki haftalarda 1550 USD üzerine çıkmayı başarırsa, 1600 USD üzerini denemek üzere hareketlenebileceğini düşünüyoruz. Eğer 1450- 1470 USD civarını aşağı yönde kalıcı olarak geçerse , Altın’da kısa vadeli bir düzeltmenin başladığını, 1200- 1250 USD aralığını aşağı geçerse de düzeltmenin orta vadeye yayılmasını ve 1000 USD seviyesinin altına doğru devamını bekliyoruz. Şimdilik zayıflamaya devam eden görünüm, Altın’da son zirvenin görülmüş olma ihtimalini iyice arttırıyor. Böylece son yıllarda mal piyasalarındaki spekülasyonun en önemli ayaklarından biri olan Altın’da zirve oluşumlarının belirginleşmesini, bu piyasalarda önümüzdeki dönemlerde büyük düzeltmelerin habercisi olarak düşünebiliriz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)