E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
FED’in 25 baz puanlık faiz artırımının ardından piyasalarda gündem durulmuyor. Piyasalar hala belirsizlikle boğuşurken faiz kararı sonrasında Yellen’ın bankacılık sektörüne güvence vermemesiyle negatif tarafa doğru eğilmiştik. Dün ise Yellen az da olsa kendi söylemlerini boşa çıkaracak açıklamalarda bulunmaya devam ederek piyasanın nabzını değiştirmeye çalıştı. Yellen, banka mevduatlarının güvende kalmasını sağlamak için daha fazla adım atmaya hazır olduğunu belirtti. Her gün değişen tonla birlikte belirsizlik dozajı artmaya devam ediyor. Küresel bankacılık sektörü artık daha ürkek ve yatırımcılar bu durumun daha geniş ekonomik yansımalarından korkuyorlar. Bu nedenle Fed’in faiz artımı konusunda artık duracağı beklentileri fiyatlanıyor.
Diğer taraftan karar sonrasındaki açıklamalarda işsizlik beklentisinin %4.6 seviyesinden %4,5 seviyesine çekildiği görülmüştü. Dün ise ABD’de işsizlik maaşı başvuruları bu durumu teyit edercesine beklentilerin aksine düşerek 191 bine geriledi. Tarihi düşük seviyelere yakın seyreden veriler işgücü piyasasının sıkılığına işaret etmeye devam ediyor. Dananın kuyruğu aslında tam olarak burada kopuyor ve FED’in daha önce izlediği politikalarla çelişki yaratıyor. FED, daha önce işsizlikte bir artış yaşanmadan faizlerde bir indirime gitmemiş. Fakat bankalarda her ne kadar “sistematik olmadığı düşünülen” bir kriz olsa da bu durum FED’i çaresiz bırakıyor.
Merkez bankaları haftasını geride bırakmaya hazırlanırken Avrupa tarafında İngiltere merkez bankasının da enflasyonu düşürmek için 11. Kez üst üste faiz artırdığına şahit olduk. BOE 25 baz puan faiz artışına giderek faizi %4,25 seviyesine yükseltti. Aynı şekilde İsviçre Ulusal Bankası, Credit Suisse'in devralınmasının ardından gelen sıkıntılı sürece rağmen faiz oranlarında artışa gitti ve 50 baz puan faiz artırdı.
Dolar endeksi, yedi haftanın en düşük seviyesi olan 101.91'in hemen üzerinde,%0.019 düşerek 102.56'ya geldi. Borsa tarafında yataya yakın seyir sürüyor. ABD tahvilleri ise piyasa oynaklığının ortasında bir taban bulmaya çalışıyor. Sadece iki buçuk hafta içinde 125 baz puan düşen iki yıllık Hazine getirilerinde gerileme devam ediyor.
Asya tarafında ise devam eden bankacılık krizi endişelerinin yankılanmaları sürüyor. MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi açılışla birlikte %0,6 geriledi Japonya'nın Nikkei ise %0,4 düşüş gösterdi. Çin borsası %0,4 gevşedi, Hong Kong'un Hang Seng Endeksi %0,7 değer kaybetti ve hem S&P 500 vadeli işlemleri hem de Nasdaq vadeli işlemleri negatif kapanış
gerçekleştirdi.
Diğer taraftan Japonya'nın imalat faaliyetinin Mart ayında üst üste beşinci ayda da daraldığını ve küresel talebin sıçramasına dair kanıtlara ek olarak, fiyat baskılarının devam etmesine rağmen Japonya'daki temel tüketici enflasyonunun hafiflediğini gösterdi.
Petrol fiyatları uzun süren düşüş serüveninin ardından bu sabah itibariyle yine negatifti. ABD'den sonra potansiyel arz fazlası konusundaki endişeler üzerine önceki günün kayıpları bugün de devam etti. Enerji Bakanı Jennifer Granholm, ülkenin Stratejik Petrol Rezervini (SPR) yeniden artırmanın birkaç yıl sürebileceğini söylemesi ardından petrol fiyatlarında değişim gözlemlendi. Brent ham petrol vadeli işlemleri varil başına %0,6 düşüşle 75,43 dolara gerilerken, ABD West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri %0,7 düşüşle varil başına 69,44 dolara düştü.
Bugün, haftanın son günü yurt içinde finansal hizmetler güven endeksi ve yabancı ziyaretçi sayıları verileri takip edilecek. Yurt dışında ise öncü satın alma yöneticileri endeksi (PMI), İngiltere perakende satışlar ve ABD dayanıklı mal siparişleri öne çıkıyor.
Günün önemli şirket haberleri 24/03/2023
Bankalara sağlanan likidite desteği ile Fed'in bilançosu büyüdü
AB, Rusya'ya 11'inci yaptırım paketini hazırlıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:36)