E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özelleştirmelerle elektrik piyasasında gerçekleştirilen yapılandırma ve serbestleşme sürecinin aslında bir yapısal reform olduğunu bildirdi.
Özelleştirilen Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (YEDAŞ) Çalık Enerji'ye devrine ilişkin hisse satış sözleşmesi anlaşması, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ile Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu tarafından imzalandı.
Anlaşmayla ilgili Ankara Rixos Otelinde düzenlenen törene Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, Çalık Holding CEO'su Berat Albayrak, Çalık Enerji Genel Müdürü Osman Saim Dinç ve çok sayıda Çalık Holding çalışanı katıldı.
Törende konuşan Bakan Şimşek, aslında yaptıklarının basit bir işletme hakkı devrinin ötesinde olduğunu, özelleştirmeler ile elektrik piyasasında gerçekleştirilen yapılandırmanın ve serbestleşme sürecinin aslında bir yapısal reform olduğunu söyledi.
Bakan Şimşek, elektrik sektöründe dağıtım alanının ne kadar verimli ve iyi yönetilirse Türkiye'nin rekabet gücünün de o çerçevede artacağını da vurguladı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (YEDAŞ) Çalık Enerji'ye devriyle elektrik dağıtım sektörünün yüzde 42'sinin özel sektörün eline geçmiş olacağını, fakat tamamlanan ihalelerle aslında önümüzdeki yıl itibariyle sektörün yüzde 97'sinin özel sektöre geçmiş olacağını bildirdi.
Özelleştirilen Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (YEDAŞ) Çalık Enerji'ye devrine ilişkin hisse satış sözleşmesi anlaşması, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ile Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu tarafından imzalandı.
Anlaşmayla ilgili Ankara Rixos Otelinde düzenlenen törene Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, Çalık Holding CEO'su Berat Albayrak, Çalık Enerji Genel Müdürü Osman Saim Dinç ve çok sayıda Çalık Holding çalışanı katıldı.
Törende konuşan Bakan Şimşek, özelleştirmelerle elektrik piyasasında gerçekleştirilen yeniden yapılandırma ve serbestleşme sürecinin aslında çok önemli bir yapısal reform olduğunu vurguladı.
Bu reformun amacının çok açık olduğunu söyleyen Şimşek, ''Amacımız tüketiciye olan maliyetleri aşağıya çekmek, Türkiye'nin bu alandaki yatırım giderlerini mümkün olabildiğince düşük tutmak, daha önemlisi hizmet kalitesini yükseltmek ve kesinti sürelerini minimize etmektir. Yani özü itibariyle, bizim perspektifimizle bu yapılan iş aslında başarılı bir özelleştirme ve işletme hakkının geçici olarak devridir. Ama gelir boyutundan çok, vatandaşımıza yansıması itibariyle önemli bir reformdur'' dedi.
Enerji sektörünün Türkiye'nin rekabet gücü açısından çok önemli bir alan olduğuna işaret eden Maliye Bakanı, bu alan ne kadar verimli ve iyi yönetilirse Türkiye'nin rekabet gücünün de o çerçevede artacağını kaydetti. Şimşek, bu devirlerle birlikte kamunun iyi bir şekilde başaramadığı tahsilat anlamında da çok ilerleme sağlanmış olacağına inandığını bildirdi.
2011'DE DAĞITIM YÜZDE 97'Sİ ÖZEL SEKTÖRDE OLACAK
Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesinde çok başarılı bir uygulama gerçekleştirildiğini anlatan Mehmet Şimşek, bu başarının da esas itibariyle Türkiye'nin siyasi istikrarı ve ekonomik performansına duyulan güven olduğunu ifade etti.
Bir taraftan Türkiye'nin geleceğine büyük güven duyulduğunu, bir yandan da kurumlar arasında büyük bir uyum bulunduğunu belirten Şimşek, şöyle konuştu:
''1980'li yılların sonlarından bu yana sürekli bir şekilde konuşulan bir hususu biz neredeyse 2 yılda tamamlamış oluyoruz. Bu çok önemli bir başarıdır diye düşünüyorum. Eminim hem tüketiciler için hem de enerjinin önemli bir rekabet unsuru olduğunu dikkate alırsak, şirketlerimiz açısından bu çok önemli bir serbestleşme süreci, çok önemli bir yeniden yapılanma süreci.
Bugün itibariyle dağıtım sektörünün yüzde 42'si özel sektörün eline geçmiş olacak, ama tamamladığımız ihaleler aslında yüzde 97'sinin önümüzdeki yıl itibariyle geçeceğini çok açık bir şekilde gösteriyor. Diğer süreçlerin tamamlanmasını bekliyoruz. Bir tek Göksu kaldı, onu da Enerji Bakanlığımız yapıyor. Dolayısıyla o kısmı da tamamlandığında elektrik dağıtımı özel sektör eliyle işletilmiş olacak.''
Şimşek, bugüne kadar bu alanda 16 milyar dolar civarında bir özelleştirme uygulaması söz konusu olduğunu da belirtirken, ''Ben çok iyi hatırlıyorum 1990'lı yıllarda bütün sektör için öngörülen rakamlar bugün gerçekleştirdiğimiz rakamların herhalde dörtte biri bile değildi. Hakikaten çok büyük bir başarı söz konusu. Bu başarıda rolü olan herkese çok teşekkür ediyorum'' diye konuştu.
''TEKNOLOJİNİN KULLANILMASI LAZIM''
Dağıtım hizmetlerinin gerçekleştirilmesinde kendisinin bir-iki önerisinin olacağını belirten Şimşek, insan kalitesinin çok önemli olduğunu, fakat teknolojinin de kullanılması gerektiini söyledi.
Elektrik sayaçlarının uzaktan okunması konusunda GSM şirketlerinin kolaylığına ihtiyaç olacağını ve bu konuya Maliye Bakanlığı olarak olumlu baktıklarını kaydeden Şimşek, ''Yani o tür sim kartlarına tipik bir abone olarak bakmayacağız, o sayede belki bütün bu elektrik saatleri uzaktan okunabilecek. Böylece maliyetler aşağı çekilebilecek ve vatandaşımız kazanmış olacak diye düşünüyorum'' dedi.
ENERJİ BAKANI YILDIZ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da törende yaptığı konuşmada, dünya ve Türkiye nüfusunun giderek arttığını, bu nedenle de artan nüfusa hizmet verecek bir sektör yapılanması gerektiğini söyledi.
Türkiye'de enerji sektöründe özel sektör payının giderek arttığına dikkat çeken Yıldız, özellikle son 8 yıldaki enerji yatırımlarına bakıldığında yüzde 34'ü özel sektörün payı olan orandan yüzde 50'den fazla özel sektöre geçen bir pay haline geldiğini söyledi.
Yıldız, ''Bu şu demektir; kamudan almadığımız her yatırım payının aslında sosyal amaçlı ve devletin idare edilmesiyle alakalı diğer bütçelere aktarıldığını, bunun yerine ikame edilmek üzere özel sektör yatırımlarının ön plana geldiğini görüyoruz. Yani yalnızca elektrik sektörüne yatırım yapan özel sektör temsilcileri bu yatırımlarını sırf enerji sektörüne yapmıyorlar, zımnen ve dolaylı olarak da diğer sektörlere de yapmış oluyorlar'' dedi.
Elektrik dağıtımı özelleştikten sonra hizmetler konusunda vatandaşın herhangi bir endişe duymaması gerektiğini belirten Yıldız, yatırımların artacağını, daha rekabetçi ortamda daha kaliteli hizmet sunulacağını bildirdi.
Bakan Yıldız, Şirketlerin özelleştirmeler nedeniyle ödedikleri bedelin tarifelere yansıtılmayacağını, yalnızca çıplak enerji maliyetlerinden kaynaklanan rakamların maliyetlere yansıtılacağını vurguladı.
YEK KANUNU
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kanunun uzun bir aranın ardından TBMM Genel Kurulunda çıktığını da hatırlatan Yıldız, bununla beraber yaklaşık 20 bin megavatlık (mw) ve 28,30 milyar dolarlık bir yatırımın önümüzdeki 4-5 yıl içinde yalnızca yenilenebilir enerji yatırımı yapılacağını bildirdi.
Yıldız, ''Avrupa'dan, batıdan gelen teknolojinin Türkiye'de üretilmesi halinde daha fazla birim fiyatta alım garantisi verildi. Bunlar özel sektör adına, kamu adına ve sanayi adına da önemli avantajlardır diye düşünüyorum. Bütün kesimlere ben de teşekkür ediyorum. Türkiye enerji sektörünün daha güzel bir noktaya taşınacağına inanıyorum'' diye konuştu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
HAYIRLISI OLSUN VATANDAŞA Bİ FAYDASI OLACAĞINA İNANMIYORUM .AMA KURUMUN BECEREMEDİĞİNİ YAPACAKTIR. İŞALLAH DEVREDİLEN İŞCİLERİNDE YÜZÜ GÜLMESİ UMUDUMUZZ.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:18)