E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Facebook’la bağlantısı olan iki “unicorn” (değeri 1 milyar doların üzerindeki şirketler) starup’ı, bu hafta halka arz oldu. Başarılı olurlarsa, Wall Street’e adım atmak isteyen özel şirketler için radikal bir değişim meydana gelebilir.
Kurucu ortağı Peter Thiel’in Facebook’un yönetim kurulu üyesi olan büyük veri şirketi Palantir, Çarşamba günü New York Stock Exchange’de açılışını yaptı. Aynı şekilde Facebook’un kurucu ortağı ve eski Baş Teknoloji Müdürü Dustin Moskovitz tarafından yönetilen, kurumsal yazılım şirketi Asana da.
Her iki şirket de halka arzlarını, Spotify ve Slack’in yaptığı gibi, hisselerini doğrudan listeleme yoluyla gerçekleştirdi. İki şirket de geleneksel halka arz modelini ya da son dönemlerde popüler olan açık çek birleşme yönteminiyle halka arzı tercih etmedi.
Piyasalar gelişmeleri yakından izliyor.
Halka arz araştırma ve yatırım şirketi, Reneissance Capital Pazartesi günü yayınladığı bir raporda, “halka arz alternatifleri muhtemelen ilerleyen günlerde yol kat etmeye devam edecek. Palantir ve Asana’nın performansları, piyasaların doğrudan listeleme yöntemiyle ilgili görüşlerini değiştirebilir” dedi.
Doğrudan listeleme yöntemiyle halka arz modeli daha hızlı bir süreç ve daha az denetim içeriyor zira şirketler yalnızca var olan hisselerini satıyorlar. Bu aynı zamanda mevcut yatırımcıların, şirketin hisselerine korku duymadan yatırım yapmasını sağlıyor. Çünkü burada halka arzla yaratılan yeni bir hisse dalgasının yatırımlarının değerini düşürme ihtimali yok.
Bu genellikle daha olgun startup’lar tarafından tercih edilen bir yöntem. Ve aynı zamanda, ve standart halka arz modeliyle halka açılan birçok şirketle bir zıtlık oluşturuyor. Örneğin, son dönemin en gözde halka arzı Snowflake gibi. Aynı şekilde, DraftKings de özel amaç satın alma şirketleri (SPAC) aracılığıyla halka arzını gerçekleştirdi.
Halka arzların ve SPAC anlaşmalarının tersine, Palantir ve Asana, yeni sermaye üretmeyecek.
Her iki şirket de karlı değil ancak her ikisi için de gelirler hızla büyüyor ve iki unicorn şirketin multi milyon dolarlık değerlemeleri yönetmesi bekleniyor. Palantir’in piyasa değerinin, halka arzından itibaren 20 milyar dolar olması bekleniyor. Asana’nınsa piyasa sermayesi 5 milyon doların üzerinde olacak.
Özellikle Palantir’le ilgili yüksek bir heyecan var. Synovus Trust Company’nin Portföy Yöneticisi Daniel Morgan “Palantir yazılım alanının sıcak bir bölgesinde. Şirketin halka arz edileceğine dair söylentiler uzun zamandır vardı. Dolayısıyla talep oldukça artmış durumda” dedi.
Palantir’in karlılığının olmaması sorun yaratabilir, özellikle de, Salesforce ve Tyler Technologies gibi, Palantir’in rakiplerinden bazılarının gerçek getiriler elde ediyor olduğu düşünüldüğünde. Salesforce geçtiğimiz yıl Palantir’in rakiplerinden biri olan Tableau’yu neredeyse 16 milyar dolara satın almıştı.
Bu halka arzların ne kadar başarılı olduğuna bağlı olarak, daha fazla şirket bu yöntemle halka arzını gerçekleştirmeyi tercih edebilir. Özellikle doğrudan listeleme yöntemiyle para kazanabileceği söylenen özel şirketler için geçerli olabilir. Zira tüm startup’lar doğrudan mevcut hisselerini listeleme şansına sahip değil.
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) geçtiğimiz ay, şirketlerin yeni hisseler oluşturarak sermaye yükseltmesine izin veren yeni kuralları onayladı. Bu kurallara doğrudan listeleme yöntemiyle mevcut hisselerin satışı da dahil oldu. NYSE, SEC’in bu değişikliğini destekledi.
Ancak bu değişim, ABD Kurumsal Yatırımcılar Derneği’nin itirazından ve SEC’ten kuralların daha detaylı bir şekilde gözden geçirilmesini talep etmesinden sonra askıya alındı. Bu durum şimdilerde doğrudan listeleme yöntemiyle halka arzını gerçekleştiren şirketler olduğu için Palantir ve Asana’yı etkileyebilir.
ABD Kurumsal Yatırımcılar Derneği, doğrudan listeleme yöntemiyle yeni hisse satma izninin, yatırımcılar için herhangi bir güvence sağlamaksızın, “ABD piyasalarını önemli derecede özgürleştireceğini” söyledi.
Halka arz piyasası internet balonunu hatırlatıyor
Teknoloji şirketlerinde halka arz furyası sürüyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yazılım da neymiş? Devir inşaat devri.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:53)