E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Borsa, siyasi dalgalanmalar ve FED’in faiz artırım sinyalleriyle yaz aylarına giriyor. Bu durum mayıs ayında Borsa İstanbul’u (BIST) dolar bazında en çok değer yitiren borsalar arasına taşıdı. Binali Yıldırım başbakanlığında yeni hükümetin kurulmasıyla siyasi arenadaki belirsizlik şimdilik geri plana itilmiş görünüyor. Ancak yeni anayasa, başkanlık sistemi gibi konular piyasalar tarafından izlenmeye devam edecek. Bunun yanında piyasalar için asıl önemli konu, ABD tarafından gelecek açıklamalar. FED’in faiz artırımını etkileyecek olan tarım dışı istihdam, işsizlik, büyüme gibi veriler yakından izlenecek. Bu yıl içinde FED’in 1-2 kez faiz artırımı yapabileceği yönündeki söylemler, fiyatlara yansımaya devam ediyor.
Böyle bir ortamda borsayı yaz aylarında nelerin beklediğini araştırdık, aracı kurum ve portföy yönetim şirketlerinin üst düzey yetkililerinden değerlendirmeler aldık.
YAZ AYLARINDA NE OLUR?
Öncelikle yaz aylarının genel olarak nasıl geçtiğine bakalım. Son 10 yılda haziran ve ağustos aylarının satıcılı bir seyir izlediği, temmuz ayının ise daha pozitif geçtiği görülüyor. Son yıllarda Ramazan’ın yaz aylarına denk gelmesi de rehaveti artıran diğer önemli faktör. Aracı kurum yetkililerinin yaz aylarıyla ilgili genel kanısı, piyasadaki tedirgin bekleyişin devam edeceği yönünde. Bu tedirginliğin temel nedenleri, yurtiçi gelişmelere ve FED’e ek olarak, İngiltere’nin AB’de kalıp kalmayacağını belirleyecek 23 Haziran’daki Brexit referandumu. Referandumun FED’in temmuz toplantısında alacağı kararı ‘faiz artırımı’ yönünde etkileyebilmesi ihtimali de beklentileri şekillendiriyor. Kısacası, FED’in faiz politikasının netleşmesinin tüm yaz aylarını kapsayabileceği ve bunun da piyasadaki temkinli seyri devam ettireceği ifade ediliyor.
YATAY, SIKIŞIK, BASKILI
Global piyasalarda dört ayda yaşanan kazançlarının mayıs ayında realizasyona dönüştüğünü söyleyen Global Menkul Değerler Genel Müdürü Gökhan Özer, üçüncü çeyreğe girerken ilk iki çeyrekteki motivasyonun kaybolduğunu belirtiyor. FED’in yanı sıra Çin’in de dikkatle izlenmesi gerektiğini dile getiren Gökhan Özer, “Şubat öncesi dengelere geri dönen Çin, nisandan itibaren ek teşvik getirmediği gibi emtia piyasalarında fiyat oluşumlarına müdahale etti. Bu, emtia kaynaklı iyimserlikte piyasalarda görülen rallinin en önemli unsuruydu” diye konuşuyor.
Gökhan Özer’in yaz aylarına ilişkin öngörüsünü şekillendiren diğer bir nokta da Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) üçünü çeyrekte gerçekleştireceği özel sektör tahvil alımları. Yurtdışı dinamikler sonucunda üçüncü çeyrekte risk alma iştahının kuvvetli görünmediği kanısına varan Özer, “Yurtiçinde ise olası bir referandum üçüncü çeyreğin yatay, sıkışık ve baskılı seyir izlemesine neden olabilir” diyor.
YABANCIYI İKNA ŞART
Saxo Capital Markets Türkiye Başkanı Savaş Divanlıoğlu, yeni yönetimle kısa dönemli iyimserlik görebileceğimiz kanaatinde. Bu iyimserliğin kısa dönemli olmasının nedenini ise olası FED faiz artışı ve Brexit kararı sürecinin TL açısından olumsuz sonuçlar doğurabilme ihtimali olarak açıklıyor.
Bu gelişmelerle şekillenen piyasa, yabancı yatırımcıların alacakları pozisyonda da oldukça etkili. Deniz Portföy Genel Müdürü Fatih Arabacıoğlu da endeks hareketlerindeki yabancı yatırımcı faktörüne dikkat çekiyor. Arabacıoğlu, şunları söylüyor: “Hisse ağırlığı önümüzdeki iki yıl öz kaynak büyümesi yaratabileceği düşünülen şirket hisseleriyle artırılmalı. BİST’te risk 72.000’lerde. Uluslararası piyasalarda çok olumsuz bir seyir yaşanması halinde 72.000-75.000 bandı görülebilir. Yukarıda ise 80.000-82.000 bandında kuvvetli direnç oluştu. Bu direncin geçilmesi, yabancı yatırımcının hükümetin yapısal reform yapabileceğine ikna olmasıyla mümkün olabilir.”
Üç aracı kurum da önümüzdeki bir ayda endekste 75-000-80.000 aralığının korunacağını tahmin ediyor. Ata Portföy’e göre ise aynı dönemde endeks 80.000-85.000 aralığında olacak. Ata Portföy Genel Müdürü Mehmet Gerz, borsa düştükçe ucuzladığı için alım yaptıklarını, dalgalanmalar nedeniyle ise hisse alokasyonunda temkinli olduklarını belirtiyor. Gerz, “Borsa alokasyonumuzun yüzde 15’ini hisse fon, yüzde 40’ını ise VIOP korumalı (hedge) serbest fon vasıtasıyla alıyoruz” diyor.
HİSSE ORANI ARTMALI MI?
Endekste yaşanan düşüşler ‘alım için fırsat mı?’ sorusunu da gündeme getiriyor. Uzmanlar bu soruya da temkinli ve şartlı yanıt veriyor. Öne çıkan noktalardan biri, düşüşlerin alım fırsatı yaratması için kurlardaki oynaklığın azalması gerektiği yönünde. Burada da duyarlılığı yaratan temel unsur FED’in faiz kararı oluyor. Ayrıca hisse bazlı ayrışmalara dikkat edilmesi tavsiyesi de sıklıkla öne çıkıyor.
Atlas Portföy Genel Müdürü Emrah Silav, düşüşlerin alım fırsatı olabileceğini düşünenlerden. Ancak bu kanaatini yeni hükümetin piyasayı kötü etkileyecek bir girişimde bulunmayacağı varsayımına dayandırıyor. Bankacılıkta ve ulaştırmada aşın satım noktasına gelmiş hisselerde pozisyon artırımı yapılabileceğini de sözlerine ekliyor.
YAZ PORTFÖYÜ NASIL OLMALI?
Piyasalardaki yön arayışı, yatırım kararlarının rotasını çiziyor. Uzmanların portföy önerilerinde ise 'denge' sözcüğü ön plana çıkıyor. Uzmanlar portföylerle ilgili şu değerlendirmelerde bulunuyor:
Alan Menkul Genel Müdürü Metin Aytekin: "Kuvvetli hareket beklemediğimiz dolar/TL'nin 20l6'yı 3,05 civarında kapatacağını öngörüyoruz ve doların yatırım sepetindeki ağırlığını yüzde 20 ile sınırlı tutuyoruz. Hisse ve mevduat yüzde 30 orana sahip. Altında ise yüzde 20 pozisyon öneriyoruz"
Deniz Portföy Genel Müdürü Fatih Arabacıoğlu: “Hissede hafif artış yapılabilir. Hisse oranını yüzde 50 olarak belirledik. Euro'ya karşı düzeltme olabileceği beklentisiyle dolar tercih edilebilir. Sepette yüzde 15 dolar, yüzde 5 Euro dağılımı olabilir. Bankaların kaynak sıkıntısı nedeniyle verimli olmaya devam etmesi sonucu mevduat yüzde 30 olabilir.” (TALİP YILMAZ – CEREN ORAL / EKONOMİST)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:47)