E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Gün ışığından daha fazla yararlanmak, böylece daha fazla enerji tasarrufu sağlamak için 7 ay boyunca kullanılan yaz saati uygulaması kalıcı hale geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 1972'den bu yana her yıl uygulanan yaz saati ile ilgili çalışmasını tamamladı. Buna göre Türkiye, artık yıl boyunca yaz saati uygulamasında kalacak.
KARANLIKTA MESAİ YAPAN YOK
Türkiye böylelikle sadece kamunun kullandığı 08.00-17.00 mesai saatleri için yaklaşık 1 milyar lira tasarruf sağlayacak. Bu oran özel sektörün kullandığı 08.30-17.30 ya da 09.00-18.00 saatleri arası mesailer dikkate alındığında 2.5 milyar liraya ulaşabilecek. Son yıllarda sık sık gündeme gelen ancak hayata geçmeyen "Yaz saati uygulamasının kalıcı olması" ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı çalışmasını tamamladı. Bu kapsamda Türkiye'nin gün ışığından en fazla yararlanacağı mesai saatleri ortaya çıkarıldı. Bu mesai saatlerine göre, yaz saati uygulamasının kalıcı olması halinde ne kadar elektrik kullanımından tasarruf edileceği hesaplandı. Çalışmaya göre, Türkiye'nin en doğusu Iğdır ile en batısı İzmir Karaburun arasındaki saat farkı 1 saat 16 dakika. Kış saati uygulaması ve yaz saati uygulaması açısından mesai saatleri sırasıyla 08.30 ve 09.00 olarak değerlendirildiğinde, sabah saatlerinde her iki zaman diliminde de karanlık zaman dilimi oluşmuyor. Mesai saati başlangıcı 08.00 olarak değerlendirildiğinde sadece ocak ayı içinde yaz saati uygulamasında 20 dakikalık bir karanlık zaman dilimi oluşuyor.
2.5 MİLYAR LİRAYA KADAR TASARRUF
Yapılan çalışmada, tüm yıl boyunca GMT+3 olarak yaz saati uygulanmasının gerek aydınlatma amaçlı elektrik tüketimi açısından tasarruf sağladığı, gerekse aydınlıkta kalma süreleri açısından daha olumlu olduğu tespit edildi. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Yaz Saati Uygulaması Etki Analiz Sonuç Raporu'nda gün ışığından en fazla yararlanılan mesai saatleri 08.00-17.00 olarak belirlendi. Yaz saati uygulaması sabit kaldığında, bu saatler için Türkiye toplam elektrik tüketiminde yüzde 1.32 yani 2.3 TWh tasarruf sağlayabilecek. Bu tasarrufun tüketici maliyeti karşılığı ise 977 milyon lira olarak hesaplandı.
SOSYAL HAYAT İÇİN DE ÖNEMLİ
İTÜ'nün raporunda yaz saati uygulamasının getirdiği faydaların yalnızca tasarrufla sınırlı olmadığı da belirlendi. Sosyal hayat açısından da yaz saati uygulamasının olumlu sonuçları olacak. Kış saati ve yaz saati uygulamasının geçiş dönemlerinde yani mart ve ekim GMT+2- GMT+3 geçiş haftalarında yaşanan psikolojik uyum problemleri de ortadan kaldırılmış olacak. Raporda, tasarruf, mesai ve eğitim saatlerinde karanlık sürenin azalması, geçiş dönemindeki psikolojik ve sosyolojik olumsuzlukların giderilmesi başlıklarında üç parametrede analiz yapıldığında, yaz saati uygulamasının tüm yıla yayılmasının olumlu olacağı tespiti yapıldı.
Barış Şimşek/Sabah
Yaz saati kararından gündelik hayat nasıl etkilenecek
Yaz saati uygulaması yıl boyu sürdürülecek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yıllarca kış saatinden yaza saatine geçince Keban barajının ürettiği elektrik kadar elektrik tasarrufu yaptığımız anlatılmadı mı?Şimdi hangisi doğru?Tv de bol bol nutuk atan prof.lar aha meydan buyurun yalancıyı ortaya çıkarın.
yalan akşam yakmadığını sabah yakacaksın üstelik çocuklarda karanlıkta okula gidecek tebrikler..
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:59)