E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yayla şehirleri geliyor
Böylece yaylalar, çevre korunarak bir plan içerisinde imara açılacak. Yöresel butik oteller, konaklama tesisleri, yayladan yaylaya yollar yapılacak. Turist şehirlere inmeden sadece yayla turizmi yapabilecek...
ÖZLEM DOĞANER / Para Dergisi
BAŞTA yaylalarıyla ünlü Karadeniz Bölgesi olmak üzere Türkiye’nin birbirinden güzel yaylaları imara ve turizme açılıyor. Hükümet, yaylaların turizme açılması ve çarpık yapılaşmanın önüne geçmek için yasal düzenleme hazırlıyor. Bölgeye has yapılar inşa edilecek. Karadeniz’de şehirlere inmeden seyahat edebilmek için yaylaları birbirine bağlayacak yollar yapılacak.
Turizmi çeşitlendirmek ve 12 aya yaymak amacında olan Türkiye, yayla turizmini geliştirmek için harekete geçiyor. Hükümet, yaylaların imara açılması için yasal düzenleme hazırlıyor. Bu düzenleme “Kıyı Kanununda Değişiklik Yapılmasını Öngören Kanun Tasarısı” içinde yer alacak. Öncelikle yaylaların tespit edilmesi için bir komisyon oluşturulacak.
YÖRESEL YAPILAR YAPILACAK
Çevre ve Orman Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Bayındırlık Bakanlığı, valilikler, il özel idareleri gibi yerel yönetimlerden oluşturulacak komisyon, önce yaylaları tespit edecek. Bu bölgelerde
Bu arada, yayla turizmi süresinin uzatılmasını amaçlayan Karadeniz yaylalarını birleştirme projesi doğrultusunda, Ordu-Artvin arasındaki yaylaları birleştirilecek. Valiliklerle işbirliği içinde yürütülen proje, Ordu’dan başlayarak Giresun, Trabzon, Gümüşhane’nin kuzeyi, Rize ve Artvin arasındaki yaylaların birleştirilmesini kapsıyor.
YOLLAR BİRLEŞTİRİLECEK
Yaylaların birleştirilmesi projesinin bir amacı da Doğu Karadeniz’de hizmet sektörünün önünü açmak. Yolların birleştirilmesiyle turistler, bir yaylayı günübirlik gezmek yerine yöredeki bütün yaylaları gezme ve oralarda konaklama fırsatı bulacak. Yaylaların birleştirilmesi yayla turizmini geliştirecek. Buna bağlı olarak yeni istihdam imkanı doğacak.
Özel sektörün butik oteller yapması teşvik edilecek. Hangi yaylanın özelliği neyse yamaç paraşütü, trekking, orada üretilen ürünler bu otellerin konseptinde yer alacak. Bölgeye yönelik turizm sektörü temsilcileri ve inşaat sektörünün önde gelen şirketleri tarafından şimdiden projeler oluşturuluyor.
DOKAP ÖNEMLİ
Bu dönemde Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize ve Artvin illerini kapsayan Doğu Karadeniz Bölgesel Kalkınma Planı (DOKAP) turizm odaklı olarak yeniden yapılandırılıyor. 5 il, 71 ilçe ve 92 bucaktan oluşan planlama bölgesinde bu gelişmelerden yararlanacak yaklaşık 2.5 milyon kişi yaşıyor. Plan kapsamında da yayla turizmi özel olarak ele alınıyor. Proje kapsamına Artvin, Bayburt, Erzurum, Amasya ve Samsun'un da alınması için bölge milletvekillerinin önerilerde bulunduğu belirtiliyor. Bu konuda kararın da önümüzdeki dönemde verileceği belirtiliyor.
Bölgede turizm sektörünün en önemli iki darboğazı yaz aylarında yatak yetersizliği ile genelde ulaşım ağının zayıf ve kalitesiz olması gösteriliyor. Bölgeye gelen turistler ulaşım ağının yetersiz olması nedeniyle genellikle Sümela-Uzungöl-Ayder’i ziyaret ediyor ve bu ziyaretlerinde doğu batı aksı olarak daima sahil yolunu kullanıyor. Bu 3 yer de sahil yolundan ortalama 70-
BİN KİLOMETRE DAĞ YOLU YAPILACAK
Hazırlanan planın ana hedefi, Karadeniz’de ziyaret edilen bu üç yayla dışında diğer yaylaları da devreye sokacak. Dağlardan geçen doğu batı aksı bir ulaşım oluşturma esasına dayanıyor. 5 ilin dağlardaki tüm turizm kaynakları ve kılcal yol ağı etüt edildikten sonra bu aksın Ordu-Perşembe yaylasından başlayıp Ayder yaylasında sonlanabilecek bir güzergah Perşembe-Çambaşı-Paşakonağı-Bektaş-Kulakkaya-Kümbet yaylalarını devreye sokacak. Kürtün’de ikiye ayrılarak bir kolu Düzköy üzerinden Maçka’ya inerken, diğer kol ise Karaca Mağarası üzerinden Çakırgöl yaylasına ulaşacak. Çakırgöl’de birleşen ulaşım aksı, doğu istikametinde Sultan Murat Yaylası’ndan geçerek Çaykara üzerinden Uzungöl’e, buradan da İkizdere-Kaptanpaşa-Kantarlı-Çamlıhemşin güzergahı ile Ayder Yaylası’na ulaşacak.
Bin km uzunluğundaki bu dağ yolunun yarısı halen asfalt kaplama, diğer yarısı ise stabilize ve ham yol niteliğinde bulunuyor. Bu yolların yapılmasının yanı sıra yol üzerinde yer alan yaylalarda konaklama merkezleri de geliştirilecek. Ayrıca bu merkezlerin kış doluluğunu da sağlamak amacıyla çevre düzenlemesi yapılacak. Yaz doluluğunu sağlamak için de ayrıca günübirlik tesislerin yapılması sağlanacak.
Yaylalarda yeni levhalamalar yapılacak. Yerel el sanatlarının hem imalatını hem de pazarlamasını yapan alışveriş sarayları kurulacak. Festivaller ve yayla şenlikleriyle turist çekilecek. Doğu Karadeniz “Yeşil Yolculuk” logosuyla markalaşacak ve bu logoyla pazarlanacak.
1 MİLYONU AŞKIN TURİST
Büyük bir kısmının 6 yılda tamamlanacağı ve 15 yılda gerçekleşmesi amaçlanan master planla, orta vadede 53 bin ilave yatak sağlanması planlanıyor. 68 bin ek istihdam sağlanacak. Bölge yıllık 1 milyon 50 bin turisti ağırlayacak ve bu turistlere 6.5 milyon geceleme imkanı sunulacak. İnşaat sektörünün bu kalkınma hamlesiyle 1 milyon 325 bin metrekare inşaat yapılması ve 662.5 milyon TL inşaat cirosu elde edilmesi bekleniyor. Bu yatak kapasitesi ve inşaatların büyük kısmının yayla turizmine yönelik olması bekleniyor.
Projeyle bölgedeki gıda sektörünün de büyümesi planlanıyor. Bölge içinden temin edilebilecek yıllık gıda talebi ise 1.6 milyon litre süt, 195 ton peynir, 195 ton tereyağı, 195 ton bal ve reçel, 4.9 milyon ekmek, 3.3 milyon alabalık, 1.7 milyon deniz balığı, 1 litrelik 6.5 milyon şişe su, bin 700 ton et, 6 bin 500 ton meyve sebze ve salata, 3.2 milyon yumurta, 1.1 milyon tavuktan oluşacak. Bu yüzden bölgede hayvancılığa özel teşvikler verilmesi de gündeme gelecek. Toplu süt toplama ve işleme merkezleri ile alabalık yetiştirme tesisleri kurulacak.
SADECE KARADENİZ DEĞİL...
Yayla deyince her ne kadar önce akla Karadeniz gelse de Akdeniz Bölgesi de bu konuda oldukça zengin durumda. Toros Dağları, her renk çiçeklerle birlikte çam, ardıç, köknar, sedir ağaçları ve meyve bahçeleriyle iç içe yaylara sahip. Özellikle Akdeniz sıcaklıklarının etkili olduğu yaz aylarında serin yaylalara çıkışlar giderek hızlanıyor. Toros yaylaları; Gaziantep, Hatay, Adana, İçel (Mersin), Antalya ve Muğla il sınırlarında yer alıyor.
KUTU
Hangi ilde hangi yaylalar var?
Adana
Kozan - Horzum Yaylası ve Çulluuşağı Yayla Koyu
Pozantı - Tekir Yaylası
Pozantı - Armutoluğu Yaylası
Aladağ Ağcakise - Başpınar - Bıcı ve Kosurga Yaylaları
Karaisalı - Kızıldağ Yaylası
Tufanbeyli - Kürebeli Yaylası
Pozantı - Fındıklı Köyü (Yaylası)
Saimbeyli - Çatak Yaylası
Saimbeyli - Tufanbeyli - Obruk Yaylası
Kozan - Göller Yaylası
Pozantı - Belemedik Yaylası
Pozantı - Asar Yaylası
Antalya
Finike - Ördübek Yaylası
Serik - Ovacık Yaylası
Saklıkent (Saklı) Yaylası
Üçoluk Yaylası
Akseki - Piser Yaylası
İbradı - Maşad - Kocaoluk - Sütleğen - Elmalı - Gebesin - Söğütbeli - Sülek Yaylaları
Alanya - Dereköy Yaylası
Serik - Beşkonak - Altınkaya (Zerk - Selge) - Ballıbucak Köyleri, Gödre ve İkiz Yaylaları
Artvin
Yusufeli - Kaçkar Turizm Merkezi - Yaylalar Köyü
Kafkasör Yaylası
Borçka - Karagöl
Şavşat - Karagöl
Ardanuç - Babilan Yaylası
Bayburt
Kop Dağı Turizm Merkezi - Kop Dağı Yaylası
Sultan Murat Yaylası
Gaziantep
İslahiye Hızır Yaylası (Huzur Yaylası)
Küçük Sof Yaylası (Gerdek Pınarı)
Giresun
Kümbet Yaylası
Hanalanı (Kulakkaya) Yaylası
Melikli Obası Yaylası
Bektaş Yaylası
Gümüşhane
Zigana Turizm Merkezi - Zigana Yaylası
Şiran - Tomara Şelalesi
Altıntaşlar (Kalis) Yaylası
Çam Piknik
Hatay
Belen Güzelyayla (Soğukoluk)
İskenderun - Nergizlik Yaylası
Samandağ - Teknepınarı (Batıayaz) Yaylası
Erzin - Kocadüz - Üçkoz - Bağrıaçık - Karıncalı Yaylaları
Dörtyol Topraktaş Yaylası
Dörtyol - Çökek Yaylası
Kırıkhan Delibekirli Köyü ve Çataloluk Yaylası
Kırıkhan - Alan Yaylası
Belen ilçesi ve Atık Yaylası
İçel (Mersin)
Çamlıyayla (Namrun)
Gözne Beldesi (Yaylası)
Soğucak (Bekiralanı) Yaylası
Aslanköy Beldesi (Yaylası)
Fındıkpınarı Beldesi (Yaylası)
Erdemli - Sorgun Köyü (Yaylası)
Erdemli Küçük Sorgun Yaylası
Silifke - Balandız (Gümüşlü) Köyü (Yaylası)
Silifke - Gökbelen Köyü (Yaylası)
Silifke - Uzuncaburç Beldesi (Yaylası)
Silifke - Kırobası (Mara) Köyü (Yaylası)
Mut - Kozlar Yaylası
Mut - Dağpazarı Köyü (Yaylası)
Mut - Sartavul Yaylası
Anamur - Kaş Yaylası
Anamur - Abanoz Yaylası
Muğla
Köyceğiz - Ağla Köyü (Yaylası)
Fethiye - Baba Dağı
Fethiye - Dokuzgöl Yaylası
Kavaklıdere - Gökçukuru Yaylası
Menteşe Beldesi - Yerküpe Yaylası
Menteşe Beldesi - Ötekaya Yaylası
Ordu
Perşembe Yaylası
Keyfalan Yaylası
Çambaşı Yaylası
Osmaniye Yaylaları
Kadirli - Maksutoğlu Yaylası
Kadirli - Bağdaş ve Almacık Yaylası
Kadirli - Beyoğlu - Savrun Gözü - Dokurcun ve Çığşar Yaylaları
Osmaniye - Zorkun ve Olukbaşı Yaylaları
Hasanbeyli - Alman Pınarı Yaylası
Rize
Çamlıhemşin - Ayder Kaplıcası Turizm Merkezi - Ayder Yaylası
Çamlıhemşin - Aşağı ve Yukarı Kavran Yaylaları
İkizdere - Anzer (Ballıköy) Yaylası Turizm Merkezi
İkizdere - Çağırankaya Yaylası
Sinop
Guzfındık - Bozarmut Yaylaları
Türkeli Kurugöl Yaylası
Ayancık - Akgöl Yaylası
Trabzon
Sera Gölü Çevresi
Maçka - Şolma Yaylası
Maçka - Mavura Yaylası
Maçka - Kiraz Yaylası
Lapazan Yaylası
Maçka - Çakırgöl Yaylası
Çaykara - Uzungöl Turizm Merkezi
Karadağ Turizm Merkezi - Karadağ Yaylası
Karadağ Turizm Merkezi - Hıdırnebi ve Kuruçam Yaylaları
Tonya - Erikbeli Turizm Merkezi - Erikbeli Yaylası
Sazalanı Yaylası
Sis Dağı Yaylası
Kadırga Yaylası
Çatma Obası Yaylası
Düzköy (Haçka Obası) Yaylası
KUTU
Turgut GÜR / Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı
“Yaylalar cazibe merkezi olabilir”
Hangi bölgelerimizi bu türde turizme açıyoruz? Açtığımız bu bölgede turizmin hangi çeşidini öne çıkaracağız? Adama “Bakın şu güzelim ovalara, yaylalara” mı diyeceğiz? Yoksa burada insanların dikkatini çekebileceğimiz bir cazibe merkezi mi kurmalıyız? Polonya’da da Rusya’da da yayla var. Cazibe merkezi haline getirecek konaklama merkezleri kurmak lazım. Bu demek değildir ki 5 yıldızlı oteller yapalım. Konu Karadeniz ise oraya özgü olmalı. Hopa’nın, Arhavi’nin, Rize’nin, Sinop’un, Bayburt’un, Gümüşhane’nin, Kastamonu’nun, hepsinin farklı özellikleri var. Demek ki mahalli kültürü vurgulayan tesisler, yanında mahalli bölgenin yiyecek içecek kültürü, folklorik eğlenceye dönük hizmeti de verecek olan tesisler gerekiyor.
Yayla turizminin içinde trekking, yamaç paraşütü gibi sporlar da var. Bu konuda bir çalışma yapıp önce Türk, sonra dünya turizmine sunmalıyız. Kuş göç yolları var. Dünyada çok önemli bir konu bu. Doğa, bunun yanı sıra kuş dünyasının hareketleri, iklim değişiklikleri... Bunlar için gözleme merkezleri gibi dünyanın dikkatini çekecek merkezler kurmalıyız.
Yayla turizmine çok fazla yatırım yapılabilir. Dünyanın birçok bölgesinden bilim adamları ve pek çok doğasever geleceklerdir. Birbirini zincir gibi takip eden üniteleri bölge haline getirmeliyiz. Konaklama zamanını böylece artırıp önemli bir turizm destinasyonu oluşturabiliriz. Türkiye 4 mevsim yaşadığı için yayla turizmi, sporuyla, yiyecek içeceğiyle, yerel eğlencesiyle cazibe merkezi olabilir. Ancak iyi planlamak lazım. Yolu var mı? Elektrik, su altyapısı var mı?.. Bunlar olunca konaklama tesisleri için zaten yatırımcılar gelir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:35)