E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM
Prof. Dr. Özgür Demirtaş, hisse senedi, tahvil, bono ve gayrimenkul gibi yatırımlardan ne kazanacaksın sorusunu varlık fiyatlama yöntemiyle twitter üzerinden anlattı.
HERHANGİ BİR VARLIK NASIL HESAPLANIR?
Herhangi bir varlığı nasıl fiyatlarsınız? O varlığın size ileride sağlayacağı Nakit akışını bugüne indirgeyerek fiyatlarsınız. Peki o nakit akışları nedir? Eğer hisse senedinden bahsediyorsak temettüdür.
Eğer Bono ve Tahvilden bahsediyorsak kupon ödemeleri ve son ödemedir. Eğer gayrimenkulden bahsediyorsak o zaman o nakit akışları ileride alacağınız kiralardır.
NAKİTLERİN BUGÜNKÜ DEĞERİNİ BUL
Peki diyelim ki hisse senedinin temettüsünü, Tahvilin kuponunu, gayrimenkulün kirasını biliyorsunuz. Şimdi ne yapacaksınız? O gelecekte alacağınızı düşündüğünüz nakitlerinin bugünkü değerini bulacaksınız.
Peki ileride nakitlerin bugünkü değeri nasıl bulunur? Örneğin 4 yıl sonraki 100 liranın bugünkü değeri nedir? ( 100/ ((1+r)^4) ) dür. Yani o yüz liranın yüzde “r” faizden 4 kez bugüne indirilmiş halidir.
YATIRIMLAR SİZE BİR ÇOK ÖDEME YAPAR
Peki bir tahvil sadece bir tanemi kupon ödüyor, bir gayrimenkul sadece bir tane mi kira ödüyor? Hayır her yatırım ileride size bir çok ödeme yapabilir. O zaman ne yapacağız ?
İlerideki her bir nakti teker teker bugüne indirgeyip o değerleri toplayacağız.
Örneğin Bir hisse senedini düşünün. Size gelecek 3 yıl boyunca her yıl 20TL temettü ödeyecek olsun. 3 yıl sonra da hisseyi 72 liraya satacağınızı düşünün. Bu hissenin fiyatı ne olmalıdır?
Fiyat=( 20/ ((1+r)^1) ) + ( 20/ ((1+r)^2) ) + ( 20/ ((1+r)^3) ) + ( 72/ ((1+r)^3) ) olmalıdır. Peki bu formulasyondaki r nedir? r faizdir, indirgeme oranıdır. Yani yatırımcının beklenen getirisidir.
Aslında “r” beklenen getiri olduğu için onu E(r) olarak yazarız. “E” ise ingilizce “Expectation” kelimesinden gelen Expectation operatörüdür. Expectation beklenti demektir.
Yani daha doğru yazmak gerekirse her hangi bir finansal varlığın fiyatı, o varlığın size ileride vereceği temettü, kupon, kira vs vs gibi nakitlerin bugune beklenen getiri (yani E(r)) ile indirgenmiş halidir.
BEKLENEN GETİRİ VARLIK FİYATLAMA MODELLERİ İLE BULUNUR
Peki herhangi bir varlık için beklenen getiri nasıl bulunur? İşte bu beklenen getirileri bulduğumuz formüllere “Varlık Fiyatlama Modelleri” diyoruz.
En eski varlık fiyatlama modelleri Capital Asset Pricing Model (CAPM) dır. Bu formulasyonları bulan araştırmacılara NOBEL ödülünü kazandırmıştır.
CAPM modeline göre her hangi bir varlığın beklenen getirisi:
E(r) = rf + Beta*(E(rm)-rf) olarak verilir. Her bir girdiyi sizin için açıklayayım:
rf Bir ekonomideki risksiz varlığın getirisidir. Bu Amerikada 3 aylık bononun faizidir örneğin. Türkiye’de ise en kısa vadeli Devlet bonosunun faizidir.
E(rm) Bir ekonomideki borsa endeksinin beklenen getirisidir. Örneğin bu Türkiye’de BIST 100’ün beklenen getirisi olarak alınabilir.
Beta Bu fiyatı bulunmaya çalışılan varlığın Betasıdır. Beta Bir varlığın getirisinin o varlığın içinde bulunduğu ekonominin endeksi ile olan hassasiyet ölçüsüdür.
O zaman örneğin Arçelik firmasının CAPM modelşne göre beklenen getirisi:
E(R_arçelik) = rf + Beta_arçelik * (E(R_bist100)-rf) dir.
Unutulmaması gerekir ki CAPM modelleri 40 yıllık modellerdir. Bu modellerden sonra bir çok geliştirme yapımış ve modern zamanların varlık fiyatlama modelleri bulunmuştur.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bu hocayi bizim millet in anlamadim imkansiz :)
S400 ler bozukmuş...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:34)