E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımın hiç değişmeyen 3 kuralı---

Yatırımın hiç değişmeyen 3 kuralı

Yatırımın hiç değişmeyen 3 kuralı
01 Mart 2024 - 18:22 borsaningundemi.com

Yatırımda ustalaşmak isteyen yatırımcı adaylarının belki de bilmesi gereken en önemli şey, yatırımın rakamlarla değil, insan davranışlarıyla ilgili olduğudur.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hollandalı yatırımcı ve yazar Darious Foroux, yatırım alanında uzmanlaşmak için bazı ilkelerden haberdar olmak gerektiğini öne sürüyor. Foroux için bu ilkelerin başında ise insan davranışlarını anlamak geliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, insan davranışları ağırlıklı olarak duygular tarafından yönlendiriliyor; ekonominin ve piyasaların öngörülebilir olmaması da bu gerçeğe dayanıyor.

3 ilke

Darious Foroux, neredeyse hemen hemen tüm uzmanların ABD’de iki yıldır bir resesyon beklemesi ancak bu beklentinin gerçekleşmemiş olmasını, piyasaların belirsizliği ve öngörülemezliğine güzel bir örnek olduğunu söylüyor. Morgan Housel’den alıntı yapan Foroux, “Sürprizler dışında geleceği tahmin etmede çok iyiyiz ki sürprizler özellikle piyasalar söz konusu olduğunda belki de tek önemli şey” diyor.

Foroux, bu varsayımlar ışığında, özellikle pasif yatırımcıların kazançlı bir yatırım serüveni yaşamaları için yatırımın asla değişmeyen ilkelerine odaklanmaları gerektiğini söylüyor ve ancak bu sayede, iç rahatlığıyla zenginlik oluşturulabileceğini iddia ediyor. İşte Foroux’ya göre yatırımın hiç değişmeyen 3 ana ilkesi…

Başarılı yatırım hiçbir şey yapmamayı gerektirir

Eylem her zaman ilerleme anlamına gelmez. Yatırım yapmak bir sanattır ve bazen harekete geçmek için can atıyor olsanız bile hiçbir şey yapmamanız gerekir. Değer yatırımcısı Mohnish Pabrai, “Değer yatırımcısının sahip olduğu en büyük avantaj IQ değildir. Sabır ve beklemektir. Doğru adımı bekliyorum ve doğru adım için yıllarca bekliyorum.”

Yatırım sabır ve disiplin işidir. Akıllı bir yatırımcı, her piyasa dalgalanmasına ve haber başlığına tepki verme dürtüsüne nasıl direneceğini bilir. Olay şudur: "Piyasada her zaman inişler ve çıkışlar olacaktır."

Kaldı ki, herhangi bir endüstride gerçekten derin bir bilgiye sahip olmadığımız sürece, Kovid gibi ne tür bir felaketin olabileceğini veya hangi yeni teknolojinin ortaya çıkacağını tahmin etmek pek mümkün değildir. Ayrıca, uzman olduğu sektörde çalışanların bile sektörlerini ilgilendiren gelişmelerle ilgili pek de doğru kararlar alamadığın bilinir. Zaten aksi bir durum geçerli olsaydı, her sektör uzmanının borsada zengin olması gerekirdi.

Bu nedenle başarılı yatırımın anahtarı rotada kalmak, sabırlı olmak ve dürtüsel kararlar almaya direnmekten geçer.

En iyi strateji en basit stratejidir

Hayattaki çoğu şey gibi basitlik de karmaşıklığa galip gelir. Örneğin Warren Buffett'ın Berkshire Hathaway’i, geçen yılın sonu itibariyle yalnızca 48 hisse senedine 348 milyar doların üzerinde yatırım yaptı. Bu, yatırım başarısı elde etmek için yüzlerce pozisyon içeren karmaşık bir portföye ihtiyacınız olmadığının bir kanıtı anlamına geliyor; aksine, işin aslı, çoğu zaman bu stratejinin tersinin doğru olduğudur. Bunun başarmak için ise aşağıdaki olguları iyi anlamak ve uygulamak gerekir.

Odaklanma: Yoğunlaştırılmış bir portföy, dikkatinizi iyi anladığınız seçilmiş bir şirket grubuna odaklanmanıza olanak tanır. Benzer şekilde, örneğin S&P 500 Endeksi’ne yatırım yapıyorsanız, kendinizi her gün piyasaları izleme zorunluluğundan kurtarırsınız.

Uyum: En iyi yatırım stratejisi, karakterinize ve yatırım tarzınıza uygun olandır. Warren Buffett başarılı bir yatırımcı çünkü yatırım tarzı, doğasıyla uyumlu.

Sabır: Birçok kişi hisse senedi seçme sabrına sahip değildir; bu nedenle düşük maliyetli endeks fonlarına yatırım yapmak çok daha iyi bir tercik olabilir. Çoğu insan her gün fiyat değişikliklerini izlemekten hoşlanmaz. Herkesin yaşanacak bir hayatı, üzerinde çalışacak kariyerleri ve geliştirecek ilişkileri vardır. Yalnızca yatırımcı olarak çalışan kişiler, yatırımlarını dikkatle izlemeye zaman ayırabilir.

Bu nedenle pasif yatırım çok önemlidir: Piyasanın büyümesinden kendi yararınıza yararlanır ve en iyi hisse senetlerinden oluşan bir sepete yatırım yaparak riskinizi yönetirsiniz.

Hisse senedi piyasası fazla duygusal, daha az mantıksaldır

Kısa vadede borsa, duygu odaklıdır. Korku ve açgözlülük, yatırımcıların mantıksız kararlar almasına neden olabilecek güçlü hislerdir. Bu da çok fazla fiyat dalgalanmasına yol açar. Piyasa sadece uzun vadede şirketlerin asıl değerini yansıtma eğilimindedir.

Bu ilke, kısa vadeli gürültünün ötesine bakmamız ve yatırım yaptığımız şirketlerin uzun vadeli temellerine odaklanmamız gerektiğini gösterir. Warren Buffett'ın dediği gibi, “Borsa, sabırsızlardan sabırlılara para transfer eden bir araçtır.”

Yatırımcılar olarak bu transferde doğru tarafta olmayı bilmelisiniz. Bunun için uzun vadeli bir yatırım stratejisine bağlı kalmaya çalışmalı ve yatırım kararlarınıza duygularınız müdahale etmesine elinizden geldiğince izin vermemelisiniz.

Tüm değişikliklere rağmen bazı şeyler aynı kalır. Haberlerde hep değişen şeylerden bahsedilir. Bu aslında bir sorun değil, doğal olanın ta kendisidir. Değişim dünyanın her yerinde her zaman olur ancak haberlere çok fazla odaklanmak bakış açınızı çarpıtabilir.

Bu yüzden kendinize sık sık borsanın doğasını hatırlatmak en iyisidir. Piyasa her yıl inişli çıkışlı bir seyir izler ancak son 30 yıla baktığınızda, savaşlara, salgınlara ve başka birçok felakete rağmen borsanın sürekli olarak yükseldiğini görürsünüz.

Tüm bu değişimin içinde insan doğası ise genellikle aynı kalır. Bu nedenle de, yalnızca sürdürülebilir ve uzun vadeli bir yatırım stratejisine sadık kalabilenler yatırım serüvenlerinde başarılı olabilir.

Yatırımcıların yüzde 90’ı neden kaybediyor?

 

Başarılı alım satım pratiğinin 3 bileşeni

 

Yatırımda başarıyı sürekli kılmanın 6 etkili yolu

 

Başarısız trader’ların 10 ‘kötü alışkanlığı’

 

Başarılı bir yatırımcının ihtiyaç duyacağı 3 özellik

 

‘Day trader’lar için başarının 12 kuralı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)