E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımda hangisi daha kötü: Acı çekmek mi korkmak mı?---

Yatırımda hangisi daha kötü: Acı çekmek mi korkmak mı?

Yatırımda hangisi daha kötü: Acı çekmek mi korkmak mı?
14 Ağustos 2024 - 18:28 borsaningundemi.com

Yatırımda korku ve acı kaçınılmaz olsa da doğru kullanıldıklarında bir silaha dönüşebilir.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım serüveninde birçok yatırımcı, zihinsel ve duygusal öğrenme eğrisini hafife almaya meyilli olur.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, yatırımcılar, her işleme girdiklerinde, kendileri için kötü sonuçlara yol açabilecek kararlar verir ve genellikle bu kararlar, korku ve acı nedeniyle alındığı için hatalı olur.

Yatırımda acı ve korku arasındaki farklar

ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns, yatırım kararlarının duygularla olsa da doğru olabileceğine değindiği makalesinde acı ve korkuyla yapılan hatalara odaklanıyor. New Trader U’da yer alan makalesinde Burns, acı ve korku nedeniyle alınabilecek yanlış kararlara açılan işlemler üzerinden örneklerle yaklaşıyor ve yatırımcılar için en büyük korku ve acı nedenlerini maddeler halinde listeliyor.

İşlemciler (trader) hızlı şekilde kazançlı bir işlem yapar ancak kârlarının kaybolacağından korkarlar; bu yüzden küçük bir kazanç için pozisyonlarını kapatırlar ve kendi lehlerine olacak büyük bir trendi kaçırırlar. Bir işlemde terste kaldıklarında ise, zarar durdurma emirleriyle zararlarını kabul etmenin acısını hissetmek istemezler. Bu yüzden kendilerini bir trendin yanlış tarafında kalmanın daha büyük acısına sürüklerler. Sonra küçük kazançların ve büyük kayıpların acısıyla karşılaşırlar ki bu tam anlamıyla ‘kârsız yatırım’ın ve ‘yıkım’ın formülüdür.

Bunun yerine karlı yatırımcı, kayıplarının daha da büyümesinden korkar; bu yüzden terste kaldığında pozisyonunu kapatır. karlı bir yatırımcı, pozisyon büyüklüğü ve zarar durdurma yerleşiminin ölçülerine göre herhangi bir işlemde sermayesinin en fazla yüzde 1'ini riske atar. İyi yatırımcılar net düşünebilir ve neyi riske attıklarını tam olarak bilerek rasyonel bir şekilde işlem açabilir; zarar durdurma emirlerine ulaşıldığında da pozisyondan çıkabilir. Bu beceri onların tüm kayıplarını küçük tutmalarını sağlar.

Herhangi bir ciddi yatırımcının bir numaralı önceliği, bir dizi kaybedilen işlemden sonra iflas riskinden kaçınmaktır. Kârlı yatırımcılar, uygun pozisyon boyutlandırma ve zarar durdurma emirlerine saygı göstererek düşüşlerin acısının çoğundan kaçınır.

Yatırım eğlence ya da oyun değildir

Piyasalarda alım satım eğlence ya da oyun değildir. Yatırımcılar her işlemde para kazanmaz, çoğu işlemlerinin yarısında bile para kazanmaz. Yatırım, performansınızdan bağımsız olarak çalıştığınız ve otomatik olarak ödeme aldığınız diğer kariyerler, işler veya hobiler gibi değildir.

Bir yatırımcının arayışı daha çok bir girişimcinin hayatına benzer. İşleme girişimiz veya fikrimiz işe yarayabilir veya yaramayabilir. Az önce satın aldığımız hisse senedi, opsiyon veya vadeli işlem sözleşmesi değer kazanabilir veya düşebilir. Uzun yıllar süren sıkı çalışmadan sonra evimizi ödeyecek kadar sermayemiz olabilir veya zor kazandığımız paranın 50 bin dolarını kaybedebiliriz. Kontrolden çıkan bir boğa piyasasında milyoner olabiliriz veya beş yıllık sıkı çalışmamızı hiçbir başarı gösteremeden sonlandırabiliriz.

Bir yatırımcının yolu, kontrolünde olmayan piyasanın fiyat hareketine bağlıdır. Pozisyon boyutlandırma ve niceliksel yatırım sistemimizi takip etme disiplinimizle ise yatırım serüvenimizde deneyimlediğimiz acı miktarını kontrol edebiliriz.

Yatırımın beş temel korkusu

FOMO: Karlı bir yatırımı kaçırma korkusu olan FOMO, yatırımcıların planlarını terk etmelerine ve bunun yerine bir trende geç kalmış bir giriş yeri kovalamalarına neden olur. Bu dürtü genellikle çok geç gerçekleşir ve sonuçta o işlem kayıpla sonuçlanır.

Para kaybetme korkusu: Kaybetme korkusu, bir trader’ın donup kalmasına ve doğru zamanda pozisyona giriş yapamamasına neden olur. Herhangi bir alım ya da satışın bir kayıp olma potansiyelini kabul etmeniz gerekir; bu nedenle korkuyu kabulle değiştirmek için kayıplarınızı küçük tutmanız önemlidir.

Zarar durdurma emrinizi kabullenme ve işlemin geri dönüp sonunda kazanan olması korkusu: Zarar durdurma emrinden sonra bir geri dönüş riski, büyük bir kayba karşı sigorta maliyetidir.

Yanılmış olma korkusu: İşleminizin kazanan bir işlem olmadığını kabul etmek istemediğinizde bu, uzun vadede para kazanmak istemekten ziyade, haklı olmak istemenin ego temelli bir yanılsamasıdır.

Kazanan bir işlemin kaybeden bir işleme dönüşmesine izin verme korkusu: Kazanan işlemleri çok erken kilitlemek genellikle realize edilmemiş kârların kaybolması korkusuna dayanır. Daha büyük kazançlar elde etme potansiyeli için açık kârları riske atmayı kabul etmelisiniz.

Yatırımın 10 acı verici yönü

Para kaybetme acısı: Kaybedilen herhangi bir işlemin acısı, pozisyon boyutunuzla ilişkilidir. Kaybınızın çok daha az acı verici olması ve bir sonraki 100 sonuçtan sadece biri olması için daha küçük boyutlu alım satım yapmalısınız.

Emin olduğunuz bir işlemde yanılmış olmanın acısı: Sadece piyasa sizin önceden belirlediğiniz işleme uygun hareket etmediği için kaybettiniz; örneğin trend takipçileri dalgalı piyasalarda para kaybeder, swing trader’lar da trend piyasalarında para kaybeder. Kazananı piyasa belirler, siz değil.

Sermayede olası bir düşüşün acısı: Dünyanın en iyi para yöneticileri bile sürekli olarak tüm zamanların en yüksek hisse senedi seviyelerine ulaşamaz. Yolunuz şöyle ilerlemelidir:: 10 bin dolardan 15 bin dolara, 15 bin dolardan 20 bin dolara ve 20 bin dolardan 30.000 dolara… Bu seviyelerin ardından ise altı haneye ve ötesine tırmanmaya çalışmalısınız. Sermayenizde olası bir düşüşün acı verici etkisini azaltmak için bu gerçeği anlamalı ve özümsemelisiniz.

Ardışık kayıpları acı verir: Ardışık kayıpların en kötü yanı, kendinizden, yönteminizden ve sisteminizden şüphe etmenize neden olmalarıdır. Kazanan işlemlerinizi, kazandıran yıllarınızı veya geriye dönük test kanıtlarını ve yönteminizin karlılığına ilişkin stratejinizi hatırlamanız gerekir; böylece sermaye eğriniz yanlış yöne gittiğinde inancınızı koruyabilirsiniz.

Zarar nedeniyle başkalarından utanma: Herkese harika bir işlem girişi hakkında bilgi verdiniz ve yanıldınız. Hiçbir işleme asla aşırı güvenmeyin ancak her zaman zarar durdurma emriniz olduğundan emin olun ve sadece sisteminizi takip edin.

Yanılmış olduğunuzu kabul etmenin acısı: Kaybınızı en az hasarla kabullenin ve bir sonraki işleme geçin, egonuzla değil gerçeklerle işlem yapın.

Realize edilmemiş kazancın kaybının acısı: Henüz realize etmediğiniz 1.000 dolarlık karı büyük bir fiyat hareketi tek bir seferde geri aldı. Takip eden zarar durdurmanızı kabullenin ve bir sonraki işleme geçin; yatırımda dökülen süt için acı duymanın hiç anlamı yoktur.

Yatırım kararlarınızda başkasına güvenme pişmanlığı: Bir yatırım gurusunu takip ediyorsunuz ve onun geleceği tahmin edemeyeceğini veya size kolay para kazandıramayacağını fark ediyorsunuz; bunun için kendi sisteminizi kurmanız ve kendi planınızı yazmanız gerekecek. Guruları takip etmeyi bırakıp kendi başınıza nasıl işlem yapacağınızı öğrenmeye çalışmalısınız. Tüm yatırım eğitimi bireysel risk toleransınıza ve getiri hedeflerinize uyan bir işlem sistemi oluşturmayı öğrenmekten ve yaratmaktan geçer.

Zararı kabullenme acısı: Tüm giriş yönergelerinizi karşılayan bir pozisyona girdiniz ve ardından fiyat zarar durdur seviyenize ulaştı. Planınızı takip edin, işlemden çıkın ve ‘bir sonraki’ işleminizi planlamaya başlayın.

Sisteminizin hatalı çıkma ihtimali: Geriye dönük testlerde harikalar yaratan bir sistemle işlem yapmaya başlarsınız ve ani bir düşüşle hesabınızın yüzde 10'unu kaybedersiniz. Araştırmanızda herhangi bir hata yapıp yapmadığınızı iki kez kontrol etmelisiniz; yönteminiz geçerliyse uzun vadede kazanabilmesi için ona sadık kalın, oynaklığı hesaba katmak için pozisyon boyutlandırmada veya zarar durdur seviyelerinizde küçük ayarlamalar yapmanız gerekebilir.

İyi yatırımın 12 kuralıİyi yatırımın 12 kuralı

 

Uzun vadeli yatırımcılar için doğru stratejiUzun vadeli yatırımcılar için doğru strateji

 

Amatör yatırımcıların yaptığı 7 hataAmatör yatırımcıların yaptığı 7 hata

 

Tembel yatırımcılar nereye kadar kazanabilir?Tembel yatırımcılar nereye kadar kazanabilir?

 

Ortalama yatırımcı en çok hangi hataları yapıyor?Ortalama yatırımcı en çok hangi hataları yapıyor?

 

‘Yatırımda az çoktur’ felsefesinin 5 uygulama alanı‘Yatırımda az çoktur’ felsefesinin 5 uygulama alanı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)