E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yatırımcılar için alım satım serüvenlerin belki de en önemli handikapı duygularına yenik düşmektir. Ancak hislerinizden arınmış şekilde yatırım yapmak bazı şartlar yerine getirildiğinde mümkün olabiliyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar insan oldukları için duygularını yaşamaktan vazgeçemeseler de, alım satımlarında duygularına göre hareket etmekten kaçınabilirler. Duyguları yaşamakla duygularınızın pozisyona giriş ve çıkışlarınızı ve pozisyon boyutlandırmanızı etkilemesine izin vermek iki farklı şey olmalıdır.
Yatırımcılar duyguları nasıl ortadan kaldırır?
ABD'li yatırımcı Steve Burns'ün New Trader U’da yer alan makalesine göre, pek çok yeni yatırımcı, yatırımla ilgili en zor şeyin matematik, araştırma veya alım satım için grafik seçimi olmadığını görecektir. Alım satım ya da bir başka deyişle ‘trading’ sırasında ortaya çıkan duygularla baş etmek, başarısızlığa neden olabilir. Bir yatırıma girme stresinden, kazanan bir pozisyonda elinizdeki kârı kaybetme korkusuna kadar, bu duygularla nasıl başa çıkıldığı, genel yatırım başarısını her şeyden daha fazla belirler.
Duygular, onları ortaya çıktıkları anda kabul ederek, onlara dikkat ederek, ancak dürtülere göre hareket etmeyerek yatırım serüveninin dışında tutulabilir. Duyguları hissetmek normaldir, onlar tehlike habercileridir ve çoğu, kendini korumak için verilen savaş ya da kaçma arzusundan kaynaklanır. Ancak duygularla eyleme geçme arasında bir boşluk olması gerekir. Sinyalleriniz ve sisteminiz tarafından yönlendirilen alım satım kararlarınızı vermek için kullanmanız gereken zihninizdir.
Kronik olarak aşırı stres altındaysanız, kalbiniz çarpıyorsa, bacaklarınız yerinde durmuyorsa veya kontrolünüzü kaybetmiş hissediyorsanız, bu durumda, yatırımınızda ciddi bir sorun var demektir. Ya çok büyük işlem yapıyorsunuz, avantajlı bir sisteminiz yok ya da paraya olan ihtiyacınız sizi rasyonel tutamayacak kadar büyük olabilir. Kendinizi daha yönetilebilir bir sakinlik seviyesine getirmek için sorunu bulmalı ve düzeltmelisiniz.
Duygular olmadan nasıl alım satım yapılır?
Duygular olmadan alım satım yapmak bir iş gibi faaliyet göstermekten geçer. Avantajların lehinize olduğu bir alım satım sisteminiz olduğunu kabul edersek, doğru konum boyutlandırmasını kullanarak ölçülmüş giriş ve çıkış sinyallerinizle avantajınızı sistematik olarak büyütebilirsiniz. Kazançları anlamlı kılmak için yeterince risk alırsınız ancak yönetilemeyecek düzeyde bir strese neden olacak kadar risk almazsınız.
Piyasalarda alım satım planınızı uygulamaya odaklanmalısınız. Sinyaliniz olmadığında hiçbir şey yapmamalısınız. Her gün dürtüsel olarak para kazanmaya çalışmamalı, sabırla kurulumlarınızı ve girişler için iyi bir risk/ödül oranı beklemelisiniz. Kârlı bir alım satım, doğru yaptığınızda ve sisteminizi doğru risk yönetimiyle çalıştırdığınızda sıkıcı bile olabilir.
Alım satım korkumu nasıl yenebilirim?
Korku, acıya veya tehdide neden olması muhtemel bir tehlikenin var olduğu inancından kaynaklanan hoş olmayan bir duygudur. Ticarette bu, finansal bir kayıp tehdidi veya egoya dayalı zihinsel bir korku olabilir. Korku, gelecekte olumsuz bir olayın meydana gelme olasılığına olan inanca dayanır.
Bilinmezlik korkunun temel kaynağıdır. Bilgi ve veriler, ticaret korkusunun bu kısmının üstesinden gelinmesine yardımcı olabilir. Kazanmanın mümkün olduğunu bilmek için başarı öykülerini bilmeniz gerekir. Fiyat hareket sinyallerinin ve geçmiş grafik çalışmalarının geriye dönük test edilmesi, bir sistemin geçmişte nasıl performans gösterdiğini sunabilir ve size sistemin gelecekte çalışma olasılıkları hakkında fikir verebilir.
Kendi ekran sürenize, risk toleransınıza ve piyasa hakkındaki inançlarınıza uygun bir alım satım sistemi geliştirmek, kararlarınızın ve başarısızlık korkusunun üstesinden gelecek bir psikoloji yaratmanızı sağlayabilir. Kazançlarınızın ortalama olarak kayıplarınızdan daha büyük olması gerektiğinden, alım satım sisteminizin olumlu bir beklentiye sahip olması çok önemlidir. Bu, kârsız olma korkusunun ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
Her işlem, sonraki 100 işlemden yalnızca biri olacak ve kazansanız da kaybetseniz de büyük bir duygusal olay olmayacak şekilde konumlandırılmalıdır. Bunun için, kaybetme korkunuzu yönetilebilir bir seviyeye indirecek bir boyutta işlem yapmalısınız. Pozisyon boyutlandırma, duygularınızın kadranı gibidir ve eğer ses yükselirse, neden olduğu duygular nedeniyle alım satım planınızı duymanız zor olacaktır.
Alım satım sisteminize olan inancınız ve bir yatırımcı olarak bunu uzun vadede tutarlılık ve disiplinle yürüteceğinize olan güveniniz sayesinde yatırım yapma korkunuzun üstesinden gelebilirsiniz. Başarı ve sistem yürütme deneyimi, zamanla sisteme ve kendinize olan güveninizi geliştirir ve korkularınızı yener.
Buffett’ın veliahtından yatırımcılara uyarı: Gençken risk alın!
Yatırımda duygularınızı nasıl lehinize çevirebilirsiniz?
ABD resesyona giderken yatırımcılar için 5 strateji
Tahvil kralından yatırımcılara kriz stratejisi
'Beklenti teorisi'yle daha doğru yatırım kararları almak mümkün
Buffett ve Munger’a göre en yaygın 10 yatırımcı hatası
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
İhtiyacın olmayan parayla yatırım yaparsan , daha rahat olursun..
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:44)