E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımda büyük kayıpların 10 nedeni ve çözümü---

Yatırımda büyük kayıpların 10 nedeni ve çözümü

Yatırımda büyük kayıpların 10 nedeni ve çözümü
02 Temmuz 2024 - 18:34 borsaningundemi.com

Yatırımda sermayenizi büyütmekten daha çok sermayenizi korumak öncelikli olmalıdır.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcıların kârsız kalmasının en büyük nedeni, büyük kayıplarının önceki tüm kazançlarını gölgede bırakmasıdır.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, yatırımcıların her işleme girdiklerinde çıkış noktasını da belirlemeleri gerekir; bu, yatırımcıların geceleri uyuyabilmelerinin yegane yoludur.

Duygular ve ego

ABD’li yatırımcı ve yazarı Steve Burns, New Trader U’da yer alan makalesinde, yatırımcıları kazançsız hale getiren ya da sermayelerinde düşüşler yaşamalarına neden olan en önemli etkenin büyük kayıplar olduğunu söylüyor.

Büyük kayıpların ana nedeninin genellikle bir piyasa olayı değil, duygular ve ego olduğunun altını çizen Burns, “Büyük bir kayıp neredeyse her zaman bir trendin tersine gidip orada takılı kalmaktan kaynaklanır” diyor. Burns, yatırımda büyük kayıpların en önemli 10 temel nedenini şu şekilde sıralıyor…

10 temel neden

Hatalı olduğunuz kanıtlandığında pozisyondan çıkmamak için alırı inatçı olmak: Kaybınızı kabul etmeyi reddediyorsunuz ve işlemden çıkmadığınız ve kayıplarınızı kilitlemediğiniz sürece bir kaybın gerçek olmadığını düşünüyorsunuz.

Kaybı göze alamayacak kadar yüksek ego: Piyasa eğiliminin yanlış tarafındasınız ancak kaybeden bir pozisyondaysanız geri dönüşte haklı olduğunuzun kanıtlanabileceğini düşünüyorsunuz. Ve maalesef haklı olduğunuzun kanıtlanmasını beklerken kaybınız giderek büyüyor.

Fiyatın geri döneceğine dair umut: Piyasanın size karşı hareket edemeyeceğini ve mevcut fiyat seviyelerinde tersine dönmesi gerektiğini düşünüyorsunuz.

Pozisyon boyutunun çok büyük olması: Ne kadar büyük boyutlu işlem yaparsanız potansiyel kaybınız da o kadar büyük olur ve duygularınızın işlem planınızı geçersiz kılma olasılığı da o kadar artar.

Düşüş trendinde alım yapmak: Ayı piyasalarındaki boğalar, piyasalar daha düşük yüksekler ve daha düşük dipler yaptıkça para kaybeder.

Yükseliş trendinde açığa satış: Boğa piyasalarındaki ayılar, piyasa daha yüksek en yüksekler ve  daha yüksek dipler yaptıkça para kaybeder.

Yatırım planınızın olmaması: İşlemleriniz için bir planınız olmadığında başarısız olmayı planlamış olursunuz. Girişte bir çıkış planınız yoksa, kayıpla karşılaştığınızda da ne yapacağınızı bilemezsiniz.

Yatırım sisteminizin olmaması: Ölçülmüş ve kanıtlanmış bir fiyat hareketi sisteminiz yoksa, işlemleriniz doğası gereği rastgele olur. Giriş ve çıkışların rastgele olması nedeniyle büyük kayıplar yaşamanız da kaçınılmazdır.

Kötü pozisyon boyutlandırma parametreleri: Pozisyon boyutlandırma, tarihsel volatiliteye dayalı olmadığı ve en kötü senaryoların gerçekleştiği durumlarda büyük kayıplara neden olur.

Disiplinsizlik: Sistematik bir yatırım süreci oluşturmak için öz kontrol yeteneğinizin olmaması ya da olsa bile önceden belirlenmiş yönteminizi takip edecek disiplininizin olmaması, piyasalarda para kaybetmeyi hızlandırır.

Kayıpların yaşanmaması için…

Peki tüm bu büyük kayıpların çözümü nedir? Çok basit bir yöntemin istikrarlı şekilde uygulanması bunun için yeterlidir: Zarar durdurma.

Zarar durdurma, tam olarak ne diyorsa onu yapmak, yani kaybınızı durdurmak anlamına gelir. Zarar durdurma seviyeniz, işleminiz için getiri açısından önceden belirlenmiş riski belirler. İşleme girdiğinizde hangi fiyat seviyesinden çıkacağınızı zarar durdurma emriniz sayesinde bilirsiniz. Zarar durdurma, işleminizin aleyhinize ilerlemesi durumunda size hatalı olduğunuzu söyleyecek olan sayısallaştırılmış fiyat riski seviyenizdir.

Bir işlemde zarar durdurma seviyenizi belirlemek için ise, “Eğer bu işlem benim için işe yarayacaksa, o zaman fiyat bu seviyeye gitmemeli, eğer giderse yanıldığım kanıtlanır ve çıkmam gerekir" demeli ve buna göre bir fiyat seviyesi belirlemelisiniz.

Yatırım serüveninizin başında keşke bilseydim diyeceğiniz 10 ipucu

 

Yatırım deneyimi hangi durumlarda değersizleşir

 

Yatırım sermayenizin erimesine neden olan 35 hata

 

Yatırımda her zaman kazanamazsınız

 

Hareketli ortalamalar alım satım kararlarınızı nasıl belirler?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)